Datorita tie si altor prieteni ca tine a inceput sa-mi placa masina cu propulsie electrica. Consider ca daca Kia e-Soul poate, atunci poate absolut orice masina electrica. Imi plac drumurile lungi si sunt sigur ca le pot strabate cu aproape orice masina electrica. Imi place foarte mult acest Kia e-Soul, masina ta
@ECODRIVE Жыл бұрын
Îți mulțumesc mult pentru mesaj! Acesta este si obiectivul canalului de KZbin. Sa prezint cat mai multe scenarii si astfel cat mai multi oameni sa faca trecerea la electric fără emoții. 👍
@ionescumihai30994 жыл бұрын
Buna ziua. Imi place subiectul acestui canal. Imi doresc sa cumpar cat mai curand o masina electrica. Sunt inginer in domeniu, si cunosc tehnologia cu ochii inchisi. Dupa lungi si intense cercetari, am ajuns la concluzia sa-mi iau masina electrica, dar numai pentru oras. Am crezut ca este posibil si la drumuri lungi, dar dupa o intamplare ce am avut-o, mi-am dat seama ca nu se poate. Scenariu ex. Plec din Bucuresti spre Cluj, pun pe Waze traseul, x Km. X ore de mers, ajung la ora x. Plec si undeva inainte de Valea Oltului, brusc, apare pe Waze recalculare si undeva mai incolo sa fac stanga, total in afara traseului. Am crezut ca s-a stricat ceva pe la soft sau s-a blocat localizarea, dar functiona perfect. In fine m-am luat dupa Waze, si am ajuns la destinatie cu intarziere de vreo patru ore, si ocolire de 300 Km. A doua zi am vazut la stiri la tv. cum pe Valea Oltului a fost un accident cu un tir rasturnat, si a blocat tot drumul vreo zece ore.(bravo Waze) Cu masina electrica nu numai ca nu ajungeai la destinatie fara sa incarci, dar daca erai blocat pe acel drum si foloseai caldura (erau -5 grade) ramaneai acolo pur si simplu. Nu mai spun alte scenarii cu zapada, sau alte probleme ce pot apare pe drum. Cum am spus mai sus,ma pricep foarte bine, si pot exemplifica cateva pur si simplu le cataloghez - escrocherii ale fabricantilor de auto electrice. In compartimentul acela de baterii, sunt multe celule de li-ion, unele puse in serie, altele in paralel pentru e iesi valoarea respectiva pe care iei o declara. Dar o singura celula din multele pe care iei le pun acolo, nu mai functioneaza corect sau deloc, nu au soft pentru excludere din lantul de celule, si automat sa fie recalculata incarcarea sau autonomia si automat sa fie inlocuite tot prin soft de o mica rezerva de celule deja existenta in pachet..Asta este unul din cele mai importante lucruri vizavi de gestionarea software, a bateriilor. Va mai spun asa, ne prezinta aceste masini, ca la niste copii care ne-am nascut ieri, si nu am mai vazut masini cu tehnologie demna de anul 2020. Ex. modelul x are far cu led, model z, are navigatie si tot prostii de acest gen, pentru a face diferenta intre pretul standard si chipurile de lux, si atunci pe cele standard, le echipeaza cu becuri unde consumul de curent este enorm fata de leduri, iar la climatizare in loc sa faca schimbul termic tot cu freon pentru caldura, iti pune o rezistenta electrica, care consuma in draci din autonomia masinii. Si tot asa as putea sa enumar multe alte probleme, pe care le prezinta la ora actuala masinile electrice. TOTUSI--- pentru cine are curte, o masina separat pentru drumuri lungi, si panouri fotovoltaice, o masina electrica strict pentru oras, si sa o incarci gratis acasa, este IDEAL.
@ECODRIVE4 жыл бұрын
Sunt multe situatii neprevazute care pot aparea cand esti la drum. Cand am cumparat masina ma gandeam ca o sa merg prin oras si pe distante mici exact din acest motiv. Pe masura ce m-am obisnuit cu masina nu am mai mers cu benzina/motorina :) Nu as fi crezut ca pot face atat de multi km cu o electrica cu autonomie de aproximativ 200km. Ma bucur ca ai decis sa cumperi o electrica si majoritatea care apar acum pe piata sunt cu autonomii de peste 200km. Cred ca te va prinde microbul si vei merge 90% cu electrica 😉
@bentudesol2165 жыл бұрын
Salut! În fine, vorbește cineva despre mașina asta! Înainte să o iau le-am testat pe toate de pe piața românească inclusiv Leaf-ul 2 și Soul, despre care nici nu auzisem la început, a devenit aleasa. Nu am ieșit niciodată din București cu Soululul.Cât de mult variază puterea de încărcare a stațiilor? În București dacă încarci la Kaufland ai maxim 38kw, la Mol aproximativ 20 sau mai puțin.Nu am găsit nici o stație care sa poata 50kw. Nu stiu la Rompetrol fiindcă nu prea încarc în oraș dar daca la Kaufland iei 19kw in 30 minute la Mol te uita Dumnezeu o ora in stație, pentru aceiasi 19 kw așa ca prefer sa o incarc acasă noaptea. Dacă pleci la drum lung și nu ai alternativă, nu e prea plăcut sa stai langa o asa zisa stație "rapidă" cu orele. Dacă mai găsești și statia ocupată de unul care nu folosește Plugshare.... Apropo de incarcare: acei 6% de la sfârșit fac o diferență mare la autonomie. 94% Dc fast charge 211 km, vs 100% peste noapte 239 km. "Toping-ul" acela este foarte important și pentru sănătatea bateriei.Cât de aglomerate sunt stațiile im țară? În Bucuresti in nord e destul de riscant să rămâi cu mai puțin de 20 km în timpul zilei. Dacă nu ai priza și te bazezi doar pe încărcătoare publice trăiești aventuros. În Norvegia, asociația propietarilor de mașini electrice recomanda sa nu îți iei mașină electrică dacă nu ai o priza proprie În București cred că e foarte dificil sa ai mașină electrică și să stai la bloc. Puține stații, suprapuse cu multa nesimțire și reticență în a folosi plugshare fac tot procesul destul de dificil.
@ECODRIVE5 жыл бұрын
Viteza de incarcare variaza in functie de statie si de stadiul de incarcare al bateriei. Eu am facut in doua luni cam 8000 km. Am observat ca de la 77% viteza scade pana la aproximativ 25kw iar de la 82% se duce pana la aproximativ 15kw, indiferent de puterea statiei. O sa fac un filmulet cu incarcare de la 10% pana la 94% ca sa vedem mai bine. Eu incarc mult la Rompetrol si unele statii merg mai repede decat altele. De obicei obtin o medie de 37-38 kw cand incarc de la 20% pana la 94%. Am gasit si statii Chademo care incarca cu 20kw (este una la iesire din Buzau), acolo am stat 1 ora si ceva ca sa ajung la 94%. Daca ai cum sa incarci acasa, aceea este cea mai buna varianta. Nu cred ca trebuie sa iti faci griji de baterie, cel putin in cazul KIA. Daca incarci doar DC fast charge, bateriile nu vor pierde mai mult de 20% din baterii in peste 5000 de incarcari....asta inseamna zi de zi vreo 13 ani :). Daca incarci acasa cu 2-3 kw baterie va rezista mai mult decat tabla de pe masina. Am mers mult in tara si statiile sunt libere in cea mai mare parte. A fost ceva mai aglomerat la Brasov dar la Kaufland sunt doua statii DC si am asteptat doar 10 minute. Cu SOUL-ul poti sa mergi fara probleme prin tara la drum lung. Sa te bucure de masina fara evenimente !
@catalinvintila89385 жыл бұрын
Eu locuiesc in germania,priblema mea este ca daca vreau sa.mi fac concediul si sa.mi vizitez si parintii in Romania as pierde cateva zile bune pe drum si nu.mi permit. Deocamdata am ramas la varianta hibrid si poate cand apare o electrica cu autonomie de macar 700 de km sa fac o noua investitie.
@ECODRIVE5 жыл бұрын
Cred ca o varianta de plug-in-hybrid te-ar ajuta sa mergi pe electric in oras (aproximativ 50km autonomie) si drumurile lungi sa le faci combinat. La sfarsitul acestui an sper sa avem mai multe optiuni de masini cu autonomie de 400-500 km. Felicitari pentru decizia de a cumpara o masina hybrid.
@catalinvintila89385 жыл бұрын
@@ECODRIVE Da,din pacate toyota rav 4 nu a scos si varianta plug.in.hybrid. am masina de 3 saptamani si sunt foarte multumit de cum se comporta si de consumul pe care se poate compara cu un consum a unei masini diesel.
@danneculau62035 жыл бұрын
Uimitor ca se poate circula cu o electrica in Romania. Locuiesc in Norvegia, intr-o tara perfecta sa conduci una. Placut surprins de posibilati dar totusi cred ca infrastructura de la noi, in materie de incarcatoare este una foarte slaba. Ce zici de un Hyundai Ioniq EV?
@ECODRIVE5 жыл бұрын
Dan Neculau Cu toate ca Hyundai Ioniq EV si Soul EV impart aceeasi platforma, Hyundai este mai eficient pentru ca are un coeficient aerodinamic mai bun. Din pacate in Romania Hyundai doar se preface ca vrea sa aduca masini electrice. Interesul lor este in Romania este inca pentru masinile cu motoare “clasice”
@danneculau62035 жыл бұрын
@@ECODRIVE Nu e de mirare, atat timp cat in Norvegia nu se plateste Tva pt masini electrice, lucru care face masina mai ieftina cu circa 24%.
@ECODRIVE5 жыл бұрын
Dan Neculau Sa stii ca in Romania stam foarte bine la capitolul asta. Daca iti cumperi o masina electrica primesti 10.000 euro de la stat (cam echivalentul TVA). Avantajul este ca daca o cumperi pe firma pe langa cei 10.000 euro poti recupera si TVA. Situatia este buna dar foarte putin promovata. Toti cei care prezinta masini in Romania ne tot spun cat de proaste sunt masinile electrice....si promoveaza tot felul de mituri. Asta este si motivul pentru care am facut acest canal. Vreau sa le arat oamenilor beneficiile...sa speram ca voi reusi sa contribui macar putin.
@CostinApicultor5 жыл бұрын
daca ajungi la statia de incarcare si este ocupata de alta masina ? trebuie sa stai dupa el 2 ore?
@ECODRIVE5 жыл бұрын
Timpul de incarcare este de 30-40 min, pentru incarcare rapida. Toate masinile electrice au incarcare rapida DC. Exista si cateva exceptii cu modele mai vechi sau cum e cazul lui Renault ZOE, care incarca doar pe AC si poate sta la incarcat si 2-3 ore. Daca inaintea mea este un ZOE nu ma afecteaza pentru ca eu incarc pe DC si el pe AC. O statie rapida poate incarca simultan o masina pe AC si una pe DC.
@cata16v4 жыл бұрын
Salut, Momentan mașinile electrice beneficiază de anumite beneficii, subvenție la achiziție, posibilitatea de încărcare gratuită și lipsa accizelor că în cazul combustibililor fosili. Din punctul meu de vedere o comparație între cele două tehnologii trebuie sa se facă în condiții similare. Mulțumesc,
@ECODRIVE4 жыл бұрын
Subventiile sunt pentru a reduce poluarea si pentru a ajunge la economia de scara. Cred ca s-a atins punctul, pentru anumiti producatori, in care nu mai este nevoie de subventii. In cazul Tesla Model 3, masina este superioara concurentilor directie pe sectorul premium (BMW M3), costa mai putin la achizitie, are costuri de utilizare mai mici, fiabilitate mai mare, intretinere aproape 0 si cel mai important nu polueaza. Nu suntem in aceeasi situatie pentru masinile de 20.000 euro dar vom fi in curand 😉
@maricriss45965 жыл бұрын
Am o intrebare , ce se intampla daca sa terminat energia in camp ?
@ECODRIVE5 жыл бұрын
Masina te avertizeza pe la 20% baterie ca trebuie sa incarci, asta inseamna aproximativ 40 km. Daca ai ajuns din greseala intr-o zona fara incarcare rapida, va trebui sa gasesti orice localitate si sa incarci la o priza normala cateva ore ca sa mergi mai departe.
@danneculau62035 жыл бұрын
E cam la fel ca atunci cand cand ramai fara benzina in camp. Un fel de pana prostului! In mod normal trebuie sa planifici, iar majoritatea modelelor noi te ajuta sa gasesti o statie de incarcare astfel incat sa nu ramai pe camp. In mod normal te gandesti: Bai ma duc de la A la B, reusesc sa ajung inapoi la A cu energia ramasa sau nu? Nu? Atunci sa vedem unde o incarc. Samd.
@dodieisonfire5 жыл бұрын
Cu tot respectul pentru decizia de a cumpăra o mașină electrică, dar ai stat tot timpul cu hanoracul și cu geaca pe tine...Spune multe despre sacrificiile pe care trebuie să le faci pentru a merge la drum lung cu o astfel de mașină.
@ECODRIVE5 жыл бұрын
Alexandru T-escu Motivul pentru care eram cu geaca pe mine a fost ca m-am oprit de mai multe ori sa filmez. Am facut filmarea singur si asta chiar a fost complicat. Temperatura era setata la 22 de grade iar consumul masinii a fost destul de mare pentru ca am mers cam repede. Stiam ca am statii si nu am facut economie. Iarna cu viteza este adevarat ca autonimia scade pe la 160 km, dar este suficient :)
@gabidijma56555 жыл бұрын
unde mai pui ca a ajuns cam la limita cu km.(trebuie să ti planifici la fix nr de km si daca nu esti singurul la alimentare lucrurile se complica)..si eu zic ca masina electrica in romania,e la stadiul de hobby
@mihai.tesla885 жыл бұрын
Sa tinem cont ca masinile electrice in 2019 au range cam dublu fata de primele generații, cum e soul gen 1
@remnbig314 жыл бұрын
Deci overall timp de incarcare 1h si 30 de min pentru drumul Bucuresti - P.Neamt daca pleci cu masina incarcata?
@ECODRIVE4 жыл бұрын
Corect. Cred ca timpul de incarcare se va reduce in momentul in care vor aparea statii noi si vei putea sa opresti in momentul optim. Acum sunt momente in care opresc cu toate ca as mai avea autonomie.
@mihaicherciu34075 жыл бұрын
👍🏻
@ECODRIVE5 жыл бұрын
Am geaca pe mine pentru ca la fiecare oprire coboram din masina si tot atunci filmam. Filmez singur :) si asta este destul de greu. Temperatura era setata la 22 de grade. Este adevarat ca pe timp de iarna consumul creste si in loc de 200 km faci cam 160-180 depinde cat de repede mergi. Eu am mers cam repede pentru ca aveam suficiente statii de incarcare si nu era o problema consumul.
@edwaoman28295 жыл бұрын
Nu ar fi atat rele masinile electrice, cu toate ca sunt ceva mai scumpe fata de restul, dar altceva ma sperie, si anume: 1. Pretul masinii la revanzare datorita degradarii bateriei. (* daca o mai poti vinde atat de usor dupa 6-7 ani datorita uzurii morale. Ideal ar fi sa iti inlocuiesti masina cu alta noua de cum apare generatia noua. - ba las-o dracu..) 2. Degradarea bateriei in timp si costul de reconditionare, asta daca ai posibilitatea sa o reconditionezi, sa nu mai zic sa ai posibilitatea sa montezi bateria cu o capacitate mai mare de generatie actuala - ideea e deja SF. Singurul Win-Win ar fi leasing-ul...dar se poate transforma in Win-Rip off foarte repede daca masina nu te ajuta sa economisesti peste taxa de utilizare. Masina electrica este foarte rentabila pentru cei care fac multi Km/an nu pentru "soferii de duminica" - pt ei GPL sau Hybrid. Am o curiozitate, as vrea sa stiu cat la suta din range mai are o masina electrica trecuta de 500.000 Km; sau cat de usor este sa vinzi o masina electrica cu 200.000-250.000 km parcursi unui om cu IQ usor peste medie.
@ECODRIVE5 жыл бұрын
O sa incerc ca raspund pe puncte: 1. O masina electrica este mai scumpa decat una conventionala doar pana la limita de 40.000 euro. Pentru bugete peste 40.000 euro masina electrica este mai ieftina (achizitie, utilizare, revanzare). 2. Pentru cei care fac multi km, aici ma includ si pe mine, masina electrica este mai ieftina. Exemplu: eu parcurg 50-60.000 km/an. In 4 ani amortizez complet masina de 20.000 euro si indiferent de valoarea de revanzare voi fi in castig. M-as bucura ca cei care fac multi km sa treaca pe electric pentru ca ei sunt si cei care polueaza mai mult. 3. Urmeaza sa fac un video cu o Tesla Model S de peste 400.000 km si cred ca vei fi surprins cat de mult a pastrat din capacitatea de baterie. 5. Nu este SF, vei putea sa faci upgrade la baterie. A fost deja un program pentru BMW i3. Nu trebuie sa schimbi toata bateria cj doar modulele care sunt afectate de degradare. 6. Eu sung cobai si am ajuns deja la 50.000 km. In primavara voi avea cel putin 60.000 km si o sa fac un test de degradare. Iti multumesc mult pentrh comentriu si ma bucur atunci cand avem ocazia sa dezbatem astfel de subiecte. Mult succes !
@edwaoman28295 жыл бұрын
@@ECODRIVE Dezbatem :D 1. >40.000 ai dreptate. Exemplu Tesla (si nu numai...Kona, E-Niro), da merita, dar sa nu uitam ca vorbim de +50.000 euro/Tesla intr-o tara in care SH-ul din DE/BE/NL/FR e Dumnezeu. 2. Mega corect. Din punctul meu de vedere taxi, posta/curierat, dhl, ar trebui sa fie electrice...si cei ca tine:)) 3. Aici incerci sa ne iei fata:, sa minti poporul cu televizorul:)) cumva spus..ca nu e minciuna.... stiu ca sunt bune bateriile de Tesla...si vor fi si mai bune in viitor, dar faza e ca nu toate bateriile sunt ca cele de pe Tesla. Tesla are sistem de management/protectie/racire, care functioneaza bine cand nu ia foc :)) ... totusi vorbim de o masina de X0.000 euro. 5. Am vazut upgrade pt Toyota Prius Hybrid, nu Plug-in Hybrid de generatie mai veche, si bateria nu e mare, dar pretul e... :|, de aceea ma inteb cat ar costa pt un EV a carui baterie este de cel putin 10x mai mare. Tu zici nu toata bateria, numai modulele deteriorate. S-ar putea sa existe o limita, un calcul in care gradul de degradare total al bateriei, numarul de module grav afectate si pretul de inlocuire al lor, sa faca in asa fel "sa dea cu virgula" si sa nu renteze sa arunci bani in reconditionare, pt ca o sa fie pe piata baterii de 2-3 ori mai eficiente...si oricum nu scoti 100% din performanta pe care ai avut-o... De aia cred ca...e mai rentabil sa inlocuiesti o baterie de Hybrid cand trebuie. Sunt fan Toyota..te-ai prins??:)) BMW a facut prostie sa scoata de la vanzare modelul cu range extender 6. Sunt curios! Astept cu nerabdare!!!
@edwaoman28295 жыл бұрын
@@ECODRIVE La punctul 3...ia si tu un Zoe, un Leaf... ca doar sunt cele mai vandute masini... ne faci sa suspinam si sa inghitim in sec cu Tesla S :))
@johnmichel40394 жыл бұрын
Cred ca masina electrica se merita doar pentru oras . Pt drum lung nu se merita ......20kw/100km echivalent cel putin 6 l /100km motor termic ......pauze lungi incarcare ....grija de a ajunge la destinatie ...deja nu este concediul ala ci de fapt o urmarire in permanenta a capacitatii bateriei ......cam asta este parerea mea . Pt oras excelenta masina electrica ....de fapt pt asta a fost construita .
@ECODRIVE4 жыл бұрын
Minim 90% din timp o folosesti in oras si atunci cand mergi in concediu nu te grabesti. Este clar mai eficient sa cumperi o masina pentru 90% din timp, decat sa cumperi o fosila care te ajuta sa ajungi cu o ora mai devreme la destinatie atunci cand mergi in concediu (de cateva ori pe an). Echivalenta cu 6l/100 este corecta doar la cel mai mare pret/kwh (ex: Renovatio). 90% din timp este gratis sau foarte ieftin (aprox 2l/100km).
@valivalentin66194 жыл бұрын
Ai plătit sa o incarci la Rompetrol?
@ECODRIVE4 жыл бұрын
La Rompetrol incarcarea este gratuita iar statiile lor functioneaza foarte bine
@valivalentin66194 жыл бұрын
@@ECODRIVE Am văzut că la Kaufland se poate incarca doar 1 data in 24ore, la Rompetrol exista asa ceva?
@ECODRIVE4 жыл бұрын
La Kaufland ai 1 incarcare/zi/oras. Poti sa incarci de mai multe ori dar in orase diferite. La Rompetrol nu exista restrictii.
@randomgaming53325 жыл бұрын
2-3 ani si bateria este KO, apoi scoate vreo 5000€ pe una noua.
@ECODRIVE5 жыл бұрын
Garantia acopera orice problema cu bateria pentru 7 ani. Nu exista nici o dovada ca ar putea fi probleme cu bateriile dupa 2-3 ani. O sa fac un video despre uzura bateriilor.
@randomgaming53325 жыл бұрын
@@ECODRIVE da si dupa 7 ani esti bun de plata, orcum scad din randament cu timpu. Cea mai convenabila masina electrica este tesla, poti sa mergi in toata europa ca ai statii de incarcare gratis tesla peste tot, mai putin romania imi imaginez.
@danneculau62035 жыл бұрын
La Hyundai garantia este de 8 ani pe baterie, la Nissan cam tot asa! Dar e adevarat, dupa niste ani, bateria isi mai pierde din capacitate, sa zicem un 20%. Dar daca iei in calcul cam cat te costa intretinerea ei in tot acest timp adica f putin, si faptul ca in Romania incarci gratis , eu cred ca se merita. Vorbesc din experinta cunostintelor care au condus aceste masini in Norvegia.
@ECODRIVE5 жыл бұрын
@@danneculau6203 Chiar daca platesti electricitatea si incarci acasa, costul de incarcare este de aproximativ 10-15% din costul benzinei. Masina pe care o conduc are un pret de 22.000 euro (cu TVA, incluzand prima de la stat). In medie eu consumam 300-350 euro/luna motorina, asta inseamna aproximativ 4000 euro/an. Dupa 5-6 ani masina va fi amortizata 100% si orice valoare rezidual ar avea inseamna profit pentru mine. Matematica nu minte niciodata :)
@randomgaming53325 жыл бұрын
@@ECODRIVE atunci te vei trezi ca trebuie sa cumperi alta baterie :D