Un om cu adevarat inteligent, intodeauna invatand mai multe va descoperi ca sunt mult mai multe pe care inca nu le cunoaste 🙃
@georgealex192 жыл бұрын
Ma bucur ca mi-a aparut acest video. Deja am descoperit singur tot ce ai zis (sunt unul din cei 10 oameni care chiar au citit contractul de credit si am facut nenumarate simulari), insa ma bucur ca expui informatiile astea si celorlalti. Absolut de acord cu tot ce ai zis. Ca sa si raspund la intrebarea lansata, credit de 30 de ani pe 90k euro, calendaristic suntem in anul 3 (si 3 luni) de credit, dar anul 15 (si 6 luni) ca rate, datorita platilor anticipate. Grosul s-a dus anul asta, mereu am dat anticipat, insa dupa ce a inceput pandemia am platit cateva luni doar ratele, apoi doar cate 1-2k ron peste ca sa construiesc fondul de urgenta + inca un fond de 12 rate. Apoi am reluat si am fost excesiv de agresivi cu creditul. Lasa, Malta tot acolo e si peste 2 ani cand achitam creditul :)
@AdrianAsoltanie2 жыл бұрын
Excelent! Asa se face treaba!
@viorelm073 жыл бұрын
Adrian, din momentul in care am vazut prima data graficul tau minunat cu “verde si roz” intr-un webinar cu Dan Sulica prin apr-mai 2020 , n am mai avut liniste. Astfel, m-am pus pe plati anticipate iar anul acesta, 2021, in septembrie “il omor “. Multumesc mult!
@AdrianAsoltanie3 жыл бұрын
Salutare, iti pare rau? 😀
@viorelm073 жыл бұрын
Nici pe departe! Iti sunt recunoscator atat pentru “lectia” asta cat si pentru toate celelalte lectii pe care le-ai impartasit! Sanatate, putere de munca si insipiratie pentru ca avem si noi nevoie de inspiratia ta! 😀Succes!
@AdrianAsoltanie3 жыл бұрын
Salut Viorel, cum esti? L-ai omorat? 😀
@viorelm073 жыл бұрын
@@AdrianAsoltanie Salut, Adrian! Multumesc, sunt bine! Nu l-am omorat dar l-am incoltit, mai am 13210 lei iar noiembrie treabuie sa fie finalul.Ca urmare a live-urilor tale si acum a cartii, mi-am zis ca n-are rost sa-mi reduc fondul de siguranta pentru 2-3 luni in plus. Intre timp , am inchis cardul de credit ( iulie final) investesc in ceva ETF-uri. Nu prea stiu cum s-o pun in multe cuvinte dar pe scurt noua ca familie ne-ai schimbat viata iar fetele mele, mai ales cea mare ( 9 ani ) ma intreaba ; de nu mai ai sedinta luni si joi cu domnul!?😀Multumesc mult si iti doresc multa sanatate tie si familiei si de asemenea multa inspiratie pe mai departe!
@AdrianAsoltanie3 жыл бұрын
@@viorelm07 felicitari pentru evolutie! Ne revedem sanatosi din septembrie😀
@lidiatanasescu48073 жыл бұрын
Mulțumesc pentru explicații, sunt foarte utile!! In afara de faptul că scăpam mai repede de credit, apare confortul psihologic că devenim liberi! Aceste lucruri trebuie învățate la scoala.
@AdrianAsoltanie3 жыл бұрын
Sunt de acord. Eu le predau la scoala :😀
@flavias7843 жыл бұрын
Pe lângă calculul matematic care este incredibil (mai ales dacă plătești în primii ani ai creditului) mai apare și confortul psihologic de a fi într-adevăr proprietar, e de acum casa ta și nu ți-o ia nimeni, și nici nu ai datorii la nimeni. Caci, dă-mi voie sa-ti spun ca nu ești într-adevăr proprietar atât timp cât ai credit și o ipoteca la o banca. Imobilul aparține băncii.
@manolesecan61164 жыл бұрын
Foarte utile aceste strategii , va Multumesc mult , sunt necăjit ca deja am ajuns la jumătatea termenului de plata.....Nu V-am descoperit si realizez ca timpul a acționat in dezavantajul meu. Voi aplica negreșit sfaturile din aceasta expunere. Multumesc foarte mult !!!!!
@AdrianAsoltanie4 жыл бұрын
Cu mare placere! Sanatate si mult spor!
@giorgianavasile25012 жыл бұрын
Foarte utile informatiile furnizate. Am aplicat regulile mentionate prin rambursari anticipate si chiar sunt multumita de rezultate!
@adrianvesa85887 ай бұрын
Buna seara Dl. Adrian
@amaliapana46683 жыл бұрын
Un live /video foarte interesant și foarte bine explicat. Mulțumesc :)
@georgestanciu4960 Жыл бұрын
Mulțumesc !
@teociocoiett2 жыл бұрын
Super informatii!!👍👍
@roxanabalan33773 жыл бұрын
Foarte bune idei, Adrian 💰
@stanetedorin28762 жыл бұрын
Multumesc pentru informatii !!! Super tare. Asetpt cu nerabdare sa mai ascult informatii de la tine
@DorinelMusic2 жыл бұрын
interesant , Big like!!! rezonez cu cele spuse!
@florinstoica25983 жыл бұрын
Salut-multumim pentru acest material, totusi eu as opta pentru mai degraba pentru achizitia celui de-al 2-lea apartament cat de devreme pentru a evita inflatia anuala...totusi e o metoda riscanta si nu se poate mula pentru toata lumea...
@MarincaGheorghe3 жыл бұрын
La credite multiple se plătește anticipat creditul care are dobânda mai mare. Că e ipotecă sau nu, nu contează 🙂. Dobânda se plătește periodic/lunar la soldul(principalul) rămas al creditului, așa că orice credit redus cu dobândă mai mare e strategia optimă.
@georgealex192 жыл бұрын
Este adevarat ce zici, dar dobanda dintr-un credit de nevoi personale va fi mai mica decat cea pentru ipotecar, mai ales daca le faci in paralel si esti in primii ani de credite. Daca te uiti pe scadentar o sa vezi ca ipotecarul te costa de 3-4 sau chiar 5 ori mai multa dobanda decat cel de nevoi personale. In ciuda acestui fapt, tot recomand sa scazi de cel de nevoi personale, insa sa imparti suma pe care vrei sa o platesti anticipata intre ambele credite. E prea atractiv “discount”-ul de pe ipotecar
@creativehappy52303 жыл бұрын
Esti tare!!!
@albusraluca75034 жыл бұрын
Care varianta credeti ca este mai avantajoasa: 1.Sa iti iei creditul pe o perioada mai scurta(de exemplu 20 de ani) si sa platesti anticipat cat de mult poti(aproximativ inca o rata de capital pe luna). 2. Iti iei creditul pe perioada maxima(30 de ani) si ai posibilitatea sa platesti mai multe rate anticipat deoarece rata o sa fie mai mica. Multumesc :)
@AdrianAsoltanie3 жыл бұрын
Rata sa nu depaseasca 20-25% din venituri si apoi plati suplimentare
@MikeT-yv4uu Жыл бұрын
Cel mai important e sa va faceti un calcul. Pentru mine personal ar fi mai confortabila varianta pe 30 de ani din 2 considerente>1: rata lunare mai mica, in consecinta daca o anumita perioada nu pot plati anticipat nimic deoarece au intervenit anumite neprevazute, rata nu e atat de oneroasa, si 2 e posibil ca in varianta de 30 de ani o plata anticipata sa stearga mult mai multa dobanda (mai ales in perioada de inceput a creditului) sa presupune, ca in varianta de 30 de ani la o rata de 1700 de lei/luna sa zicem ca 200 de lei e principalul (desi cred ca e mai putin) si 1500 dobanda .... la o plata anticipata de 2000 de lei (10 prinicipaluri) economisim dobanda de 1500X 10, deci 15000 ron (si se scad 10 luni, deci aproape un an), in varianta pe 20 de ani sa zicem ca rata e 1900 din care 300 principal si 1600 dobanda. Din plata anticipata de 2000 ron se scad aproximativ 6,6 luni de dobanda (1600x6.6, adica 10560 de lei). Sa nu uitam si ca diferenta dintre rata de 1700 si 1900 ne lasa in buzunar 200 de lei, deci un principal si am economisit deja inca1500 lei (si se scade o luna) Evident in prima varianta tot mai raman de plata peste 29 de ani, pe cand in a doua deja suntem la aproximativ 19,5 ani. Cel mai bine va faceti un calcul pe o perioada mai lunga sa zicem 5 ani cu sumele pe care le puteti plati lunar in avans, plus diferenta dintre cele doua rate pa care pana la urma o puteti de asemenea plati in avans si vedeti care va lasa mai multi bani in buzunar. Nu uitati sa mergeti pe baza graficelor cu calculul ca sa va dea exact, deoarece cum trec lunile diferenta dintre principal si dobanda se modifica.... deci aceeasi suma de plata anticipata sterge mai putina dobanda si mai putine luni (am luat in considerare varianta reducerii perioadei) Deci pe la sfarsitul creditului o plata anticiapata nu are randament atat de bun, ba chiar extrem de mic in ultimele luni. Bafta la calcul si la alegerea variantei cele mai potrivite pt dvs!
@albusraluca7503 Жыл бұрын
@@MikeT-yv4uu mulțumesc pentru răspuns. Pe varianta aceasta am mers și noi și într-un an am platit deja 7.
@TheCiureanub4 жыл бұрын
La 23:13 e si - si + . Vreti sa spuneti ca dobanda e la SOLD iar aceasta se plateste prima: total corect. Ca sa ma explic de ce e de luat in calcul si - si +: daca platesc 1000 EUR, cu reducerea perioadei, acesti bani sunt in avans, in plus din alt cont al meu, anticipati. Urmatoarea rata, ca data (de ex. 24.11.2020) ramane ~ neschimbata. La finalul creditului, ultima luna probabil se va elimina sau va fi considerabil mai mica (corect?) - aici nu cred ca e mare discutie. Apoi, calculul pe care va invit sa-l faceti este unul TOTAL; adica: faceti Totalul general al ratelor Lunare catre banca in 30 ani fara rambursarea anticipata (1000 E) din care, dupa EFECTUAREA rambursarii anticipate si obtinerea noului scadentar, scadeti cat dati la banca in ~30 ani - diminuati ca durata dar cu tot cu acesti 1000 E. Diferenta e castigul efectiv, matematic, pe termen lung. Aceasta e parerea mea. Astept comentarii.
@Manodragon3 жыл бұрын
Start la 09:06
@mircosti3 жыл бұрын
Salut! Felicitări pentru tot ceea ce faceți. Am plătit anticipat in trei etape 242.000 lei, la un credit de nevoi personale de 700.000 lei dar fără reducerea perioadei sau reducerea ratei. Prostia noastră este că am făcut o cerere dictată de către un agent bancar BRD, o prietena de-a noastră. Acum știu ce prietenă ne este dacă nu ne-a zis să specificam în cerere reducerea perioadei sau în cel mai bun caz, a ratelor. Practic am rambursat bani plătind integral doar ratele fără să se recalculeze perioada de creditare sau micșorarea ratelor. Nu s-a întâmplat nimic în favoare noastră. Mai putem să recuperam din plata creditului în acest moment, în instanță sau cum? Mulțumesc frumos! Toate cele bune! Aștept răspunsul dumneavoastră! Sănătate si bucurii!
@AdrianAsoltanie3 жыл бұрын
Cred ca ar trebui sa vorbiti cu un avocat. Nu stiu daca se mai pot schimba lucrurile retroactiv.
@mircosti3 жыл бұрын
@@AdrianAsoltanie Multumesc. Am predat copiile documentelor unui avocat. Toate cele bune!
@georgealex192 жыл бұрын
Foarte posibil respectiva prietena sa nu stie nici ea care e treaba cu plata anticipata. Rar am gasit agenti bancari care sa inteleaga ce vreau eu cu platile respective.
@cati.visinescu3 жыл бұрын
Foarte bune idei, multumesc mult, sunt de ajutor! Intrebare - am citit de situatii in care, dupa plata anticipata a unor rate, banca a crescut dobanda (si implicit a crescut si rata). Cat de adevarata este aceasta afirmatie?
@AdrianAsoltanie3 жыл бұрын
In mod normal nu ar trebui sa se intample asta. Rata ranane aceeasi, se reduce perioada creditului
@mihaipap73752 жыл бұрын
A făcut cineva la bcr plata anticipata cu reducerea perioadei? Dar cu prima casa, a facut cineva asta? Mulțumesc
@nicolaeioan96733 жыл бұрын
Ca salut cu respect Mi au dat răspuns de la banca și mi-au spus ca s a mărit IRCC
@AdrianAsoltanie3 жыл бұрын
IRCC a scazut in ultimul an, asta inseamna ca si rata ar fi trebuit recalculata trimestrial si redusa corespunzator: www.cursbnr.ro/ircc
@nicolaeioan96733 жыл бұрын
Rata a scăzut datorita dobânzii. Le-am spus ca ircc nu are treaba cu principalul și mi-au comunicat ca să fac o alta sesizare la sediu central...
@emeshe4 жыл бұрын
Care sunt bancile la care se pot face plati anticipate din Internet banking? La BT nu se poate .... :(
@AdrianAsoltanie4 жыл бұрын
Din cate stiu eu ING si OTP au implementat optiunea de plata cu reducerea PERIOADEI. Daca mai sunt altele, scrieti aici
@alinionut36614 жыл бұрын
Si la Unicredit.
@AdrianAsoltanie4 жыл бұрын
Azi mi-a zis un cursant ca la ING nu se poate din aplicatie, trebuie mers in sucursala.
@lidiatanasescu48073 жыл бұрын
Și la Banca Românească se poate plati anticipat! Am platit eu!
@crlp3r3 жыл бұрын
@@lidiatanasescu4807 din aplicatie online?
@lauraelenastroia30813 жыл бұрын
Bună seara. Cum vă explicați creșterea prețurilor la locuințe în cluj, chiar și în această perioadă de pandemie? Credeți că va exista și o perioadă de scădere a prețurilor la locuințe la Cluj curând? Vă mulțumesc.
@AdrianAsoltanie3 жыл бұрын
Scaderea cererii de chirii s-ar putea sa influenteze achizitiile pentru investitii si valorile de evaluare a proprietatilor. E greu sa prezica cineva evolutia mai departe cu pandemia si criza economica. Eu recomand sa fiti in piata, mergeti la vizionari si negocieri si daca gasiti ce vi se potriveste si respecta regula venitului pe 4 ani, rezolvati problema si ulterior achitati anticipat cu reducerea perioadei.
@andragrigorescu1700 Жыл бұрын
In situatia in care pe cererea de rambursare sunt specificate optiunile: a. Ramburs din *principal* cu scadere perioada contractuala b. ramburs principal, *dobanzi si comisioane la zi* cu scadere perioada contractuala, care optiune ar fi in avantajul clientului si care este diferenta intre cele doua? Multumesc.
@AdrianAsoltanie Жыл бұрын
Opțiunea 1 e cea corecta.
@andragrigorescu1700 Жыл бұрын
Multumesc pentru raspunsul rapid. Imi puteti spune, va rog, optiunea 2 ce folos are? Este in regula sa fie prezenta pe o cerere de rambursare?
@vasiman9719 Жыл бұрын
@@AdrianAsoltaniebuna ziua… azi mi-a luat automat banca rata toata,întrucât e ziua scadentă, dupa care am scos un scadentar unde msi aveam 286 de rate… am facut tot azi o plata de principal din rata următoarei luni…. Am scos dupa alt scadentar…. Si ma asteptam sa imi mai scadă o luna…. Sa apăra 285… dar nu…. Imi apar tot 286 de luni, chiar daca am platit anticipat următorul principal…. Singurele dif sunt de câțiva lei…. La toate ratele de pe scadentar…. Am bifat sa se scadă din perioada…. Unde era specificat ca se scade din ultima rata …. Deci nu preș s-a întâmplat ceea ce tu ai prezentat…. Multumesc
@stefanwst99273 жыл бұрын
Se poate plăti anticipat și pentru un credit de nevoi personale pe 5 ani pentru a termina mai repede?
@AdrianAsoltanie3 жыл бұрын
desigur, orice credit se poate achita anticipat. Dupa ce ai fondul de urgenta si fondul de siguranta puse deoparte.
@balisdan54192 жыл бұрын
Daca in loc de semnatura la contractul de credit ipotecar pun autograful meu peste un timbru si amprenta mea .Contractul va ramane valabil?(banca va continua aceasta relatie creditor-debitor)
@alinalucachi17982 жыл бұрын
Se aplica si pt creditul prima casa?
@AdrianAsoltanie2 жыл бұрын
Da, se aplica.
@ConstantinMihai-h7k Жыл бұрын
Scadentarul eliberat acum 7 ani mai e valabil sau trebuie actualizat înainte de plata anticipata pentru reducerea de perioada a creditului? Mulțumesc mult
@AdrianAsoltanie Жыл бұрын
dobanzile variaza mereu asa incat trebuie obtinut un scadentar actual inainte de a face plata si unul dupa ce ati facut plata pentru a verifica daca s-a procesat corect si s-a obtinut efectul dorit.
@razvanbuda73903 жыл бұрын
Din câte am înțeles, Raiffaisen nu accepta plata anticipata cu reducerea perioadei. Accepta doar cu scăderea sumei ratei lunare. Aveți cunoștința despre asta? Mulțumesc!
@AdrianAsoltanie3 жыл бұрын
Probabil persoana cu care ați vorbit nu cunoștea Ordonanta 52/2016, capitol 8, articolele 40 și 41. Va asigur ca toate băncile au opțiunea de plata anticipata cu reducerea perioadei
@razvanbuda73903 жыл бұрын
@@AdrianAsoltanie mulțumesc! Am fost la banca și am constatat ca se poate.
@AdrianAsoltanie3 жыл бұрын
@@razvanbuda7390 perfect! Spor la plati anticipate!
@gabrielp1823 жыл бұрын
Multumim pentru informatii! As avea o intrebare: stiti cumva daca vor mai aparea in curand emisiuni pentru titlurile de stat Fidelis?
@AdrianAsoltanie3 жыл бұрын
Tocmai ce s-au anuntat in martie... 😀
@gabrielp1823 жыл бұрын
@@AdrianAsoltanie Daa, mulțumesc pentru informație. Pot sa întreb ce părere ai despre aceasta emisiune? Crezi că titlurile pe 1 an, cu dobândă de 2.85% ar fi ok pentru a tine o parte din fondul de siguranță? Mă gândeam să fac acest pas pentru a mă familiariza cu lucrul cu brokeri și pentru a intra încet în zona de investiții pe piețele de capital. (Momentan nu am investiții, rambursez anticipat la creditul imobiliar)
@AdrianAsoltanie3 жыл бұрын
@@gabrielp182 salut, da, cred ca poate fi o optiune pentru o parte a fondului de siguranta
@gabrielp1823 жыл бұрын
@@AdrianAsoltanie Mulțumesc!
@adrianpreda47023 жыл бұрын
Am și eu o curiozitate. La un credit ipotecar (în lei 262700-contravaloarea 55mii euro)făcut în 2020 trimestrul 1 cu un IRCC de 2.41, cat de mult va mai creste eficienta unor rambursări anticipate, în condițiile în care în trimestrul 2 din 2021 avem un IRCC de 1.08 și o diferență de curs valutar de la 4.8lei/euro(în 2020) la 4.95lei/euro(2021)?
@AdrianAsoltanie3 жыл бұрын
Cat este principalul si cat este dobanda din rata lunara?
@adrianpreda47023 жыл бұрын
@@AdrianAsoltanie spre rușinea mea nu știu aceste date, dar din fericire am păstrat scadențarul și voi putea oferi un răspuns clar pe seară când voi ajunge acasă. Mulțumesc pentru înțelegere și pentru interesul acordat!
@adrianpreda47023 жыл бұрын
@@AdrianAsoltanie am revenit cu info: Credit ipotecar pe 251luni, dobândă 2.5+2.36=4.86% cu 262700 lei. Scadențar luna1: rata 603 lei, dobândă 1058 lei și comision 104 lei,Total=1765lei. Luna 13: 632lei,1029 lei,101 lei, total 1762(1650 real cu IRCC 1.25). Luna 20(prezent): 650 lei, 1010 lei, 100 lei, total 1760( real 1590 cu IRCC 1.08). Cum va influenta o rambursare anticipată de 10mii de lei acest credit, în condițiile deprecierii leului și a scăderii de IRCC?
@AdrianAsoltanie3 жыл бұрын
@@adrianpreda4702 la o plata anticipata de 10.000 Lei vor disparea aprox. 15.000 de dobanda, 1400 ron comision si 14 luni de credit. Dacă aveți si asigurare de viata atasata creditului, va disparea si o bucata din aceea. IRCC e inca scăzut pentru ca se calculeaza cu un decalaj de 6 luni, veți vedea ca va intra pe creștere in curand. Puteti face o simulare aici: www.expertulbanilor.ro/calculator-rambursare-anticipata-credit/
@paulpaul21122 жыл бұрын
@@AdrianAsoltanie bună ziua. Deci sa fie mai clar și pentru mine. Dacă am un credit și fac o plata cu scăderea perioadei, care acoperă de exemplu 10 luni. Lunile următoare sunt acoperit sau trebuie sa plătesc iar o luna normala cu dobânda? Sau nu se poate sa plătesc în avans pe câteva luni și în acele luni sa pot sta liniștit?
@florinberca69343 жыл бұрын
Felicitări pentru acest clip educativ 👍 Mai este rentabil daca deja ai platit 7 ani din cei 30 ? Valoarea împrumutata a fost de 32000 eur ( creditul este in lei ) ?
@AdrianAsoltanie3 жыл бұрын
Faceti rost de la banca de un scadentar actualizat. Vedeti coloanele de principal(capital) si cea de dobanda. Cand achitati suma din prima coloana ar trebui sa dispara aprox. suma din a doua coloana. Daca aveti si coloana de asigurare de viata, va disparea si acea suma. Asa puteti decide daca merita sau nu. Eu cred ca da. Spor!
@florinberca69343 жыл бұрын
@@AdrianAsoltanie mulțumesc
@mentalrelaxationmusic86082 жыл бұрын
Bună ziua și mult respect În luna august urmează sa iau un credit ipotecar. Apartamentul costa 68000€ , eu am 25000€ pentru avans dumneavoastră cum ma sfătuiți sa dau doar 15% avans cât cere banca sau sa dau cei 25000€ avans ? Vreau sa fac pe 30 de ani și sa plătesc anticipat ,am făcut niște calcule pe expertulbanilor dar la căsuța de plata anticipata pun ce vreau eu sa plătesc anticipat? De ex: 2000lei sau pun și rata + 2000lei? Mulțumesc frumos Poate nu m.am exprimat corect. Unde pot sa vb cu dumneavoastră mai detaliat?
@AdrianAsoltanie2 жыл бұрын
Buna, eu as recomanda din acei 25.000 EUR sa pui deoparte fondul de siguranta in cont in EURO (3 luni de cheltuieli vitale: mancare, sanatate, locuinta, transport si datorii), apoi sa pui deoparte banii de notar, agent imobiliar, mobila si mutare si restul sa mearga spre avans. contract pe 30 de ani, de preferinta cu dobanda fixa pe 7 ani si apoi plati suplimentare cu reducerea perioadei. Pentru discutii suplimentare ma gasesti pe adrian@asoltanie.com
@irinatoporas17713 жыл бұрын
Multumim pentru sfaturi! Avem un imprumut ipotecar pt un imobil pe durata de 30 de ani, cu rata de 1500 de lei. Am fost recent la banca sa facem o rambursare anticipată in valoare de 500 de lei cu reducerea perioadei creditului si ni s-a spus ca daca optam pentru reducerea perioadei creditului trebuie sa achitam minim valoarea unei rate. Este adevarat?
@AdrianAsoltanie3 жыл бұрын
Buna seara, conform Ordonantei de urgenta 52/2016 puteți merge cu orice suma. Iata articolele pe care sa le aratati la banca: Capitolul VIII Rambursarea anticipatăArticolul 40Consumatorul are dreptul, în orice moment, să își îndeplinească integral sau parțial obligațiile care îi revin în temeiul unui contract de credit înainte de încetarea acestuia. În acest caz, consumatorul are dreptul la o reducere a costului total al creditului, această reducere constând în dobânda și costurile aferente sumei rambursate anticipat pentru perioada dintre data rambursării anticipate și data prevăzută pentru încetarea contractului de credit.Articolul 41(1) Dreptul consumatorului de a rambursa anticipat nu poate fi condiționat de plata unei anumite sume minime sau de un anumit număr de rate.(2) În cazul rambursării anticipate parțiale, consumatorul are dreptul să aleagă între:a) menținerea valorii ratei lunare și diminuarea perioadei de creditare inițiale;b) diminuarea valorii ratei lunare și menținerea perioadei de creditare inițiale;c) diminuarea valorii ratei lunare și diminuarea perioadei de creditare inițiale.(3) Creditorul nu are dreptul să aplice penalizări, să perceapă compensație sau orice alte costuri de la consumator în cazul rambursării anticipate.
@irinatoporas17713 жыл бұрын
@@AdrianAsoltanie Mulțumesc!
@marinelaniculescu53252 жыл бұрын
La un credit pe 30 de ani ,achitat deja 12 ani,oare la rambursare anticipata e mai bine tot reducerea perioadei?Deja banca a incasat dobanda in primii ani.
@AdrianAsoltanie2 жыл бұрын
Cat e rata lunara și din aceasta cât e principalul si cat e dobanda?
@marinelaniculescu53252 жыл бұрын
@@AdrianAsoltanie Rata cu tot cu comisioane si asigurare este de 280 eur din aceasta suma ,155 e principal si 70 eur dobanda.Multumesc mult ptr raspuns!
@MarincaGheorghe3 жыл бұрын
Poate nu e populară ideea. Dacă ești însă tânăr și ai capital uman important, faptul de a nu plăti creditul ipotecar in 10 ani, cu condiția să investești diferența pe termen lung poate aduce beneficii. Însă dacă diferența pe care nu o dai la banca o folosești pe consum, evident nu e o idee buna.
@doalex8542 жыл бұрын
Adica e mai bine sa ii dai bancii decat sa ii folosesci pentru consumul propriu? Scuza-ma, dar suna stupid.
@mihaicimpeanu75453 жыл бұрын
Bună ziua, vreau sa iau un credit ipotecar, de la ING mi-au spus ca nu se aplica comision de rambursare de 1 %, pt ca asa zice legea, iar doua funcționare de le doua sucursale diferite ale BRD, au spus ca plătesc 1 %,pt rambursarea anticipata cu reducerea perioadei la creditul ipotecar. Încă nu am văzut draftu contractului ,dar poate sa fie stipulat în contract plata de 1%, chiar dacă este ilegala? Mersi fain, spor la clipuri!
@bmb2243 жыл бұрын
Salut, si eu doresc sa iau un credit ipotecar, la BRD, si tocmai am primit draftul contractului. Mai jos am copiat niste informatii relevante pentru intrebarea ta. 10.2.1. Imprumutatii au dreptul de a rambursa anticipat Creditul, in orice moment pe durata Contractului, partial sau total. 10.2.4. In cazul rambursarii anticipate partiale, Imprumutatii pot solicita fie reducerea ratei Creditului, fie reducerea Duratei Creditului. In orice caz, Banca va elibera un Grafic de rambursare actualizat. 10.2.5. Pentru rambursarile anticipate, Banca nu percepe o compensatie.
@mihaicimpeanu75453 жыл бұрын
@@bmb224 Salut, mulțumesc pentru răspuns, am o întrebare creditul e cu rată flexibilă pa care vrei să-l accesezi pe toată perioada ? eu o sa iau cu primii 8 ani rată fixa iar apoi flexibilă.In ordonanță de urgenta 50/2010 art 68,se spune ca Dreptul de retragere și dreptul de rambursare anticipată - Rambursarea anticipată - Art. 68. - Jurisprudență, Reviste (2) Nu se solicită o compensație pentru rambursare anticipată în niciunul dintre următoarele cazuri: a) rambursarea a fost realizată ca urmare a executării unui contract de asigurare care are drept scop asigurarea riscului de neplată; b) contractul de credit este acordat sub forma "descoperitului de cont"; c) rambursarea anticipată intervine într-o perioadă în care rata dobânzii aferente creditului nu este fixă. Ma gândesc ca or sa vrea sa platesc comision atâta timp cât e rată fixa.... iar după 8 ani când rată e flexibilă sa nu mai ceara comision de rambursare .Mulțumesc !
@bmb2243 жыл бұрын
@@mihaicimpeanu7545 Eu vreau sa iau cu rata fixa timp de 15 ani, ulterior variabila. Nu știu dacă asta ar influenta procesul de rambursare anticipata, nu am văzut nici o clauza de genul asta în draftul contractului. Voi încerca să clarific aspectul acesta cu persoana de la banca.
@mihaicimpeanu75453 жыл бұрын
@@bmb224 Apreciez dacă ma ți la curent cu răspunsul băncii, zi plăcută și sănătate!
@bmb2243 жыл бұрын
@@mihaicimpeanu7545 Da, imediat după ce primesc un răspuns concret. Zi buna.
@nicolaeioan96733 жыл бұрын
Va salut cu respect Am un credit prima casa Eu am semnat contractul cu banca pe un grafic acum îmi pare alt grafic Adică mi-au mărit principalul În februarie 2021 graficul care l am semnat este de 258 lei În graficul actual de la banca este de 278 legi Este posibil? Mulțumesc anticipat!!!
@AdrianAsoltanie3 жыл бұрын
Ati beneficiat de amanarea platii ratelor pe timpul pandemiei?
@nicolaeioan96733 жыл бұрын
nuuuuu
@AdrianAsoltanie3 жыл бұрын
Ati intrebat cum explica banca modificarea sumelor? Ce v-au raspuns?
@nicolaeioan96733 жыл бұрын
Am început sa va urmăresc de câteva zile Și am început sa plătesc anticipat Și am observat o schimbare între graficul pe care l-am semnat și graficul actual din banca Aseară am văzut
@lidiatanasescu48073 жыл бұрын
@@AdrianAsoltanie și mie mi se întâmplă acest lucru. Explicația este că datorită fluctuației Robotului, scadențarul este informativ, sau valabil până la schimbarea trimeatriala
@alexburghelea33294 жыл бұрын
Cartea la care lucrati o sa fie gata pana de Craciun?
@AdrianAsoltanie4 жыл бұрын
Am trimis-o la editura, nu cred ca va fi gata de Craciun
@alexburghelea33294 жыл бұрын
@@AdrianAsoltanie Mulțumesc pentru răspunsul, o asteptam in 2021
@MarianMaryan4 жыл бұрын
Cat de inconstient sa fi sa iei credit in perioara asta de maxima incertitudine.
@ericandeva4 жыл бұрын
Ba nu ma e mai beton sa stai cu chirie. Sau cu babalacii
@ericandeva4 жыл бұрын
Sau spargi banca ca sa iti iei o casa. Masca o ai deja....mai trebuie niste scule profi
@androgamer36544 жыл бұрын
Sa cumperi in general nu e bine Mai ales blocuri cu fosa prin militari sau bragadiru ... De obicei se cand multe prin porumb :))
@MarianMaryan4 жыл бұрын
@@ericandeva Este un stres mai mic sa stai cu părinții sau socrii decât să nu te ia somnul noaptea că nu ai de unde duce băncii 400 sau 500 euro pe lună.Si crede-mă ca stiu ce spun
@mihaipap73752 жыл бұрын
@@MarianMaryan daca nu mai poti plati rata dai in chirie sa platesti rata si te muti inapoi la socrii, la sfarsit tot ramai cu un apartament
@nih68034 жыл бұрын
Cel mai bun credit : nici un credit.
@ericandeva4 жыл бұрын
Aoleo. Si dormi pe strazi. Sau spargi banca ca sa iti iei o casa...masca o ai iti mai trebuie scule
@nih68034 жыл бұрын
@@ericandeva Am mai multe picioare financiare .
@nih68034 жыл бұрын
@@ericandeva Și fond de rezerva.
@88taticu4 жыл бұрын
Daca vine sfarsitu ce sa mai ne grabim..mult nu mai tine lumea asta..le as pune rate pe 300 de ani
@ConstantinMihai-h7k Жыл бұрын
Scadentarul eliberat acum 7 ani mai e valabil sau trebuie actualizat înainte de plata anticipata pentru reducerea de perioada a creditului? Mulțumesc mult