hocam gerçekten youtube'daki bu konuları anlatan en iyi kanalsınız iyi ki varsınız elinize sağlık😊😊
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Estağfurullah, bu konuda emin değilim ama beğeni alıyoruz. Ben teşekkür ediyorum. İnsan kaç yaşına gelse de mesajlar motive ediyor :)
@sevval84144 ай бұрын
Hocam tezim de yamaç birikinti grafiğini vermesem olur mu? Danışman hocam ver bey verme şeklinde bir şey söylemedi. Defalarca gördü. Bir arkadaşım ver diyor. Ne yapayım? Vermedim şuan nasıl bir savunma yapabilirim
@TezYardımPlatformu4 ай бұрын
Bu grafiği vermek zorunda değilsiniz. Size kalmış. Ancak vermenizin zararı olmaz. Sizi destekliyorsa verin.
@sevval84144 ай бұрын
@@TezYardımPlatformu peki teşekkür ederim 🙏🏻
@MYCOMPUTER2018 Жыл бұрын
Diksiyon 10 numara hocam, anlatım süper.
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Teşekkür ediyorum.
@elifcakr8983 Жыл бұрын
Çok teşekkür ederim hocam. Çok açıklayıcı bir anlatım ve çok faydalı oldu. Sağ olun.
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Rica ederim. İnanın çok mutlu oldum.
@ademademoglu1628 Жыл бұрын
sayın hocam öz değeri nereden bakıyorduk, çok teşekkürler
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
eigenvalue yazar
@eminakcay768012 күн бұрын
Hocam öncelikle kolaylıklar dilerim, açımlayıcı faktör analizi için paralel yöntemini gösterebileceğiniz bir video paylaşabilir misiniz?
@TezYardımPlatformu11 күн бұрын
Böyle bir yöntem maalesef bilmiyorum.
@АйсулуБейшенова7 ай бұрын
Teşekkür ederim🙏
@TezYardımPlatformu7 ай бұрын
Rica ederim.
@mihendisbey8 ай бұрын
Hocam Merhaba Varimax da component matrix mi rotaned component matrixi mi almam gerekiyor tez değerlendirmeme
@TezYardımPlatformu8 ай бұрын
Videoda anlattığım şekilde yapabilirsiniz.
@mihendisbey8 ай бұрын
Raporlamada Direct oblimin analiz ismi ile Varimax analiz ismi farklı cıkıyor hocam
@melikeozer862728 күн бұрын
Merhabalar hocam faktör analizinin varsayimlarindan biri olan uç değerleri sağlamak adına mahalanobis uzakliklarini hesaplayan bir örnek video var mı acaba?
@TezYardımPlatformu Evet hocam izledim ama ölçek maddeleri için bağımlı bağımsız değişkenleri nasıl atayacağız onda tam bir karara varamadım.
@melikeozer862728 күн бұрын
@TezYardımPlatformu Bu arada yanıtınız için teşekkür ederim.
@tlgcgatay4056 Жыл бұрын
Teşekkürler 🙏
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Rica ederim. Çok teşekkürler yorumunuz için...
@yaprakkurtul5585 Жыл бұрын
Hocam güzel anlatımınız için teşekkür ederim. Afa, dfa, cronbah alfa bunlar ölçek geliştirirken kullanmak için mi yoksa tezimizde kullanacağımız hazır ölçekler için de yapmalı mıyız
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Rica ederim. Hazır ölçek kullandığınızda bunların kullanımı ile ilgili farklı görüşler var. Fikir birliği bulunmuyor. Bence AFA ve DFA'ya gerek yok ama Cronbach Alpha'ya bakmalısınız.
@EPS85152 күн бұрын
Hocam merhaba, benim 3 alt boyutlu ölçeğim bu ekranda tek boyutlu görünüyor sorun ne olabilir.
@TezYardımPlatformu2 күн бұрын
Demek ki katılımcılar tek boyutlu olarak algılamışlar.
@burcukaraca36484 ай бұрын
Hocam merhabalar. Tekrar temiz ve süper anlatımız (Emeğiniz) için çok teşekkür ederim. Çalışmam da kullanmakta olduğum ölçek için size iki sorum olacak (Teşekkürler). 1.Faktör analizi sonrası iki faktörlü bir madde arasındaki fark 0,10'dan az olduğu için çıkardım. Tekrar analiz yaptığımda bu sefer başka bir madde binişik madde çıktı. Bu maddenin faktörleri arası fark 0,10'dan büyük fakat sırasıyla yan yana (-,316), (0,323), (0,405) şeklinde bu durumda (0,405) mi kabul etmeliyim yoksa maddeyi çıkarmalı mıyım? (üç faktör yan yana binişik olunca ne yapacağımı bilemedim:) . 2.Correlation Matrix tablosundaki Sig (1-tailed) değerlerinde (16-10), (16-11), (16-21), (21-2) maddeleri arasındaki ilişki 0,05 değerinden büyük bu maddeleri de çıkarmam gerekiyor mu? (Tüm maddelerin ortak varyans katkıları 0,40 üzerinde, KMO 0,910, Geçerlilik %67 ve Reproduced Correlations tablosunda 0,05'den büyük değerler %25).
@TezYardımPlatformu4 ай бұрын
Rica ederim. 1. Belirttiğiniz maddede madde yükleri arasındaki fark 0,10'dan küçük. 3 faktör binişik olduğu zaman da çıkarmanız gerekiyor. Diğer herhangi bir yükten 0.10'dan fazla fark olacak şekilde yüklenmiş olması gerekiyor. 2. O tabloyu hiç dikkate almayın. Bu kadar detaya girmeye gerek yok. Gönül rahatlığı ile devam edebilirsiniz.
@burcukaraca36484 ай бұрын
@@TezYardımPlatformu Çok teşekkür ederim hocam.
@muratcakan437311 ай бұрын
Ölçek uyarlama sürecinde, pilot çalışma sonunda binişik maddeleri çıkardık. Ana çalışma sonunda afa yaptığımızda tekrar binişik madde varsa bunlarında ölçekten çıkartılması gerekir mi?
@TezYardımPlatformu11 ай бұрын
Ana çalışmada bir defa daha AFA yapmanıza bence gerek yok.
@sametefetunali7 ай бұрын
Hocam merhabalar,anlatım için teşekkürler.Benim bir sorum olacaktı,faktör analizi yaptık lakin 2 maddemiz hiçbir faktör yapısı içinde görünmemekte bunu nasıl yorumlayabiliriz bulguları yazarken?
@TezYardımPlatformu7 ай бұрын
Maalesef bu olmamalı. O iki madde kendi aynı grupta yer aldılarsa ve birbiri ile ilişkilerse bir alt boyut ismi verebilirsiniz. Ya da tek tek çıkararak bunları çıkarmalısınız.
@polatguven6968Ай бұрын
Merhaba hocam, öncelikle emeğinize sağlık, aşırı faydalı videolar, çok teşekkür ederim. Sorum şöyle; faktör analizi yaptığım ölçeğin KMO değeri 0,96 ve p değeri ,000 çıktı. Ancak ölçek 3 boyuttan oluşuyorken benim yaptığım analizde tek boyut çıktı. Orijinali gibi 3 boyut olarak belirtmek yanlış mı olur? İkinci sorum; alt boyut yapısı ve faktör yüklerini inceleyegim tabloda pattern Matrix yerine Rotated component Matrix tablosu belirtilmiş ancak ordada "sadece bir bileşen çıkarıldı, çözüm döndürülemez" diyor. Ne yapmalıyım
@TezYardımPlatformuАй бұрын
Öncelikle rica ederim. Yorumunuz için ben teşekkür ediyorum. Sorularınıza gelince; 1. En son sizin bulduğunuz tek boyut geçerlidir. Öncekini kabul edeceksek bunu yapmanın bir anlamı kalmaz. Bunun devamında bulduğunuz sonuç da zaten bununla ilgili. Zaten tek boyut var bunu döndüremem diyor. Yalnız burada şöyle bir durum var: normalde daha önceden geliştirilmiş olan bir ölçeğe sizin tekrar AFA yapmanız çok doğru değil. Sizin artık DFA yapmanız gerekiyor.
@polatguven6968Ай бұрын
Hocam çok çok teşekkür ederim, gerçekten hayat kurtarıyorsunuz, çok haklısınız AFA'yi yapmak anlamsız ancak maalesef bazı hocalar istiyor, o zaman şöyle bir şey yapabilir miyim; AFA için sadece ölçeklerin KMO degerlerini verip, maddeler ile ilgili ayrıntıya girmeden geçebilir miyim, orjinalde KMO bu... kadardi, ben de ise bu... Şeklinde daha sonra da DFA geçerim diye düşünüyorum.
@TezYardımPlatformuАй бұрын
Rica ederim. Hayır, sadece kmo vermenizin hiçbir anlamı olmaz. Hocanız AFA istiyorsa yapmaktan başka çare yok. Ama yapılan yanlış.
@polatguven6968Ай бұрын
Anladım çok teşekkür ederim. 😊
@gulizarcoskun637 Жыл бұрын
Hocam merhaba pattern matrix tablosun da iki faktöre yüklenen değer arasında 0,10 dan daha yüksek bir fark varsa çıkarmamız gerekiyor mu?
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Hayır çıkarmamız gerekmiyor.
@kubrakaya79879 ай бұрын
Sayın hocam ölçek uyarlaması yaptığım çalışmamda orijinal ölçekteki alt boyutlar belli yaptığım uyarlamada tekrardan AFA yapıp alt boyutları belirlemeli miyim?
@TezYardımPlatformu9 ай бұрын
Bana göre buna gerek yok. Ancak bu konuda bir fikir birliği bulunmuyor. En güzeli hocanıza sormalısınız. O nasıl istiyorsa o şekilde devam etmelisiniz.
@burcuaykus72636 ай бұрын
merhabalar hocam bir sorum olacak.Acaba analizi missing aldıktan sonra mı yapacağız yoksa önce mi?
@TezYardımPlatformu6 ай бұрын
Missing kalmadıktan sonra
@arzueygi810715 күн бұрын
hocam merhaba veri setini mail ile paylaşabilir misiniz?
@TezYardımPlatformu15 күн бұрын
Bu videoların verileri maalesef mevcut değil. Sıfırdan serisinin verileri mevcut.
@berruerdim33411 ай бұрын
Verinin "Data View" kısmına da ulaşabilir miyim ? Oranın da görüntüsünü paylaşır mısınuz ?
o verilere nereden ulaşabilirim acaba @@TezYardımPlatformu
@berruerdim33411 ай бұрын
faktör analizi yapmam gerekiyor, videolardaki herhangi bir veri seti olabilir. Bahsettiğiniz verileri nereden indirebilirim ? @@TezYardımPlatformu
@EsraYıldırım-x4e4 ай бұрын
Hocam merhaba, 1- Döndürülmüş bileşenler matrixinde bir boyut altında doğru şekilde toplanan soruların hepsi 0,32 üzerinde verirken bir adet soru negatif 450 çıkmakta diğer boyutlarda ise 0,32 altında vermekte bu soruyu çıkarmalı mıyım, çıkarmalı isem basıklık binişiklik haricinde ne diye yorumlamalıyım. 2- Bakmamız gereken eşik değerin 0.40 olduğunu söylüyorsunuz ancak danışman hocamız 0.32 olarak bakmamızı söyledi savunması da yapıldı bir eleştiri almadı bu şekilde devam etsem ilerisi için bir sorun teşkil eder mi tez yayımlandıktan sonrası için?
@TezYardımPlatformu4 ай бұрын
1. Bence çıkarmalısınız. 2. 0,32 de olur. Ben biraz daha katı davranmıştım. 0,32 olunca bir maddenin katkısı %10 oluyor ve bu %10 da yeterli görülüyor. Sorun olmaz.
@ayhandemirelli5755 Жыл бұрын
Hocam 73 sorulu bir ölçeği analiz ediyorum 12 faktör çıkıyor çakışan verileri çıkardıkça faktör sayım düşüyor ve farklı veriler çakışıyor. Bir döngüye girdim bunu nasıl almam gerekiyor.
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Sabırla ve adım adım, ölçekte olmaması gereken maddeleri çıkarmalısınız. En iyi ölçek, en az maddeye sahip olan ölçektir. Soru çıkarmaktan çekinmeyin. Bence öncelikle kendi süzgecinizden geçirin. Aynı şeyi soran maddeler varsa bunlardan sadece birinin kalmasını sağlayın. Sonrasında adım adım değerleri inceleyin. Belki 1 gününüzü alır ama mutlaka güzel bir sonuca ulaşır. Bir şekilde işin içinden çıkamazsanız profesyonel yardım alın derim.
@Uzakkalanulke Жыл бұрын
Hocam pattern matrix tablosu neden oluşmaz acaba?
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
İki alt boyut yoktur. Eigen value gösteren tabloda iki satır çıktı mı?
@Uzakkalanulke Жыл бұрын
@@TezYardımPlatformu of variance ve cumulative şeklinde iki sutun var
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
O tablo size iki alt boyut var demiyordur. Videoda tablonun nasıl okunduğunu anlatıyoruz.
@duygukoc65219 ай бұрын
hocam öncelikle video için teşekkürler. emeğinize sağlık. size bir sorum olacak. ben çalışmamda dört ölçek kullandım ve açımlayıcı faktör analizi yapmak istiyorum. fakat bazı çalışmalarda her ölçek için ayrı faktör analizi yapılırken bazı çalışmalarda bütün ölçeklere ait soruların eklenerek tek bir faktör analizinin gerçekleştirildiği görülmektedir. sizce hangisini ugulamak daha doğru olur.
@TezYardımPlatformu9 ай бұрын
Ayrı ayrı yapmak daha doğru.
@tulayakuzum61398 ай бұрын
Merhabalar sayın hocam. Bir sorum olacaktı. Ölçeğimde ters madde yok. Component Transformation Matrix bölümünde negatif değerler yer almakta. Bu durum normal midir? Bir de oradaki değerlerin bir aralığı olmalı mı?
@TezYardımPlatformu8 ай бұрын
Bu bir sorun değil, bir aralık da yok. Önemli olan madde toplam puan korelasyonlarının negatif olmaması (not: cronbach yaparken buna da bakıyoruz).
@tulayakuzum61398 ай бұрын
@@TezYardımPlatformu Teşekkür ederim hocam.
@atakangevrek32615 ай бұрын
Hocam merhaba, Faktör analizi sonucu anketteki ifadelere ait faktör yükleri kabul edilebilir düzeydedir. toplam 9 faktör ve 28 boyut oluştu. faktör özdeğerlerinde 1'in altında çıkanlar var. Joliffe kuralına göre 0.7 olarak kabul edileblir diye okudum. 0.7'nin altında değerler için ne yapabilirim?
@TezYardımPlatformu5 ай бұрын
Birincisi 0,7 kuralını kabul etmiyorum. Özdeğer 1'in üzerinde olmalı. Bu haliyle 9 alt boyutunuz olduğunu söyleyeceksiniz.
@atakangevrek32615 ай бұрын
1'in altında kalanları çıkararak mı devam etmeliyim? yoksa o şekilde kabul edip analizlerime mi devam edeceğim?
@TezYardımPlatformu5 ай бұрын
Öz değeri 1'in altında kalanları alt boyut olarak kabul etmeyeceksiniz. Videoyu bir daha izlemenizi öneriyorum. Nasıl raporlamanız gerektiğini serinin en son videosunda anlatıyoruz. İsterseniz onu da izleyebilirsiniz.
@cigdemgezener511411 ай бұрын
hocam pattern matrix tablosunda maddeler üç boyutta güzelce dağılıyor fakat scree plot tablosunda tek boyut varmış gibi gözüküyor sebebi nedir ve total variance tablosunda da üç boyut gözüküyor
@TezYardımPlatformu11 ай бұрын
Grafiği kastediyorsunuz zannediyorum. Onu dikkate almayın.
@cigdemgezener511411 ай бұрын
@@TezYardımPlatformu tamamdır teşekkürler hocam
@recepcevhan9054 Жыл бұрын
Pattern Matrix tablosu ile baktığım madde faktör yüklerinden 1 faktöre ait olan maddelerin tamamı eksi(-) değerler, diğer 2 faktöre ait maddeler ise pozitif (+) değerler almış. Bu durum normal midir? Raporlama yaparken faktör yükleri -0,457 ile -0,789 arasında değişiyor diye mi yorum yapacağız?
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Normal bir durum. Sorun yok. -+ demenize gerek yok. Hepsini artı olarak yazabilirsiniz.
@seleneyyah8 ай бұрын
Benim pattern matrix tablomda hiçbir veri çıkmadı ne yapmam lazım :(
@TezYardımPlatformu8 ай бұрын
Maalesef bilemiyorum. Tüm adımları doğru seçtiğinizden emin misiniz? Kontrol etmelisiniz.
@sibelpekgün6 ай бұрын
Bunun sebebini öğrenebildiniz mi hocam. ben de şu an aynı sorunu yaşıyorum. nerede hata yaptığımı bulamadım.
@TezYardımPlatformu6 ай бұрын
Ya yöntemi farklı seçmişsiniz. Ya da tek bir faktör çıkmış.
@sibelpekgün6 ай бұрын
Evet hocam tek faktörlü çıktı. Çok Teşekkür ederim..
@ummuhanyalcner260910 ай бұрын
Merhaba ben ölçeği başka bir grup üzerinde uygulayacağım doğrulayıcı faktör analizi yapacağım yine açımlayıcı faktör analizi yapacağım mı
@TezYardımPlatformu10 ай бұрын
Hazır bir ölçeği kullanıyorsanız AFA'ya gerek yok.
@muratcakan4373 Жыл бұрын
Merhaba. Ölçek uyarlama sürecinde faktör analizi sonucunda communalities tablosunda yer alan extraction değerleri 0.20 nin altında olan maddelerin kesinlikle çıkarılması gerekir mi? Bide toplam varyansın açıklanma oranı yüzde 45 ise bu anket sizce kabul edilebilir mi?
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Kimse kesinlikle diye bir şey söyleyemez ama genel görüş evet bunlar çıkarılmalı. Evet %45 bence kabul edilebilir.
@Nannytale Жыл бұрын
@@TezYardımPlatformumerhaba benim communalities de ,246 ve ,317 ve reproduced correlations tablosunun altında yazan değer %85 çıktı ne yapabilirim size ekran resimlerini mail atsam olur mu
@gulayguler2310 Жыл бұрын
hocam merhabalar. Ben ölçek uyarlama çalışması yapıyorum. Veri topladım pilot çalışma yaptım. Verilerimde binişik olan maddeleri çıkarım ikinci veri toplama aşamasına geçtim fakat şimdide yeni bir sorunla baş etmekteyim. Bu sefer maddeler arasında multicollinearity çıktı. Birçok maddede var. Ne yapmalıyım verilerimi excel formatından spsse attım hata yapmadım ama neden bu kadar ilişki çıktı anlamadım. Yardımcı olursanız çok svinirim. İyi çalışmalar dilerim, iyi günler
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Bence bu detaylara takılmadan devam edin derim. Genel olarak istediğiniz sonuçları sağladıysanız bence yeterlidir.
@incidurak55957 ай бұрын
Hocam merhaba öncelikle video için çok teşekkürler emeğiniz çok büyük🙏🏻 bazı sorularım var bir tezden hazır ölçek aldım 4 ölçek var bir tanesi 26 maddeden, bir tanesi 7 maddeden, bir tanesi 3 madden sonuncusu ise 17 maddeden oluşan 5 li likert tipinden oluşuypr ben ilk 3 ölçeğin son ölçek üzerindeki etkisini görmek istiyorum öncesinde faktör analizi yaptım.Faktör analizine göre 10 faktörden oluşan bir sonuç çıktı bazı veriler binişik maddeler var bir madde 3 faktör grubunda yer alıyor bu durumda maddeleri çıkarmak mı gerekiyor. Ölçeği aldığım tezde faktör analizi yapılmamış sadece güvenirlik ve regresyon analizi var faktör analizi yapmadığımda normallik testi yaptığımda veriler normal dağılmıyor aklım çok karıştı yardımınızı rica ederim🙏🏻
@TezYardımPlatformu7 ай бұрын
Eğer sadece toplam puan üzerinden işlem yapmayacaksanız yani alt boyutları da kullanacaksanız binişik olan tüm maddeleri çıkarmanız gerekiyor. Normal dağılım ile faktör analizi arasında herhangi bir ilişki yok, bunlar ayrı konular.
@incidurak55957 ай бұрын
@@TezYardımPlatformu Öncelikle yanıtınız için teşekkür ederim, toplam puanları derken her bir ölçeğin toplamlarını aldıktan sonra faktör analizinde dahil etmem gereken kısım mı oluyor ?
@TezYardımPlatformu7 ай бұрын
Evet her ölçeğin toplam puanlarını kastediyorum. Sadece toplam puan üzerinden işlem yapacaksanız, alt boyutlara ihtiyacınız olmayacak. Bu durumda madde çıkarmanıza gerek yok. Ama sizin için alt boyutlar da önemliyse o zaman binişik madde olmamalı.
@incidurak55957 ай бұрын
@@TezYardımPlatformu Bilgiler için çok teşekkür ederim :) Son bir sorum daha olacaktı alt boyutlar önemli, tüm maddeleri mi faktör analizine sokmam gerekecek yoksa bu ölçeklere ait alt boyutları grup grup olarak mı analize dahil etmeliyim?
@TezYardımPlatformu7 ай бұрын
Tüm maddeleri aynı anda analize dahil etmeniz gerekiyor.
@MYCOMPUTER2018 Жыл бұрын
Hocam merhaba ölçeğimden madde çıkardım uyumu sağlamak için bu durumda sadece doğrulayıcı faktör analizi yapılmış mıyım demeliyim yoksa açıklayıcı faktör analizi yapılmıştır da mı demeliyim
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
DFA yaptıysanız yaptım demelisiniz, yapmadıysanız yazmaya gerek yok.
@MYCOMPUTER2018 Жыл бұрын
@@TezYardımPlatformu hocam Dfa ile birlikte açıklayıcı faktör analizi yaptım da demelimiyim. Dfa'da madde çıkardım da.
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Evet, ne yaptıysak yazıyoruz.
@MYCOMPUTER2018 Жыл бұрын
@@TezYardımPlatformu ama sadece Dfa yaptım madde çıkardım. Açıklayıcı faktör analizi yapmadım.
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
O zaman sadece bunu yaptığınızı yazacaksınız. Ne yaptıysak onu yazacağız.
@nazlkarakocoglu12336 ай бұрын
Hocam merhaba, tek boyutlu bir ölçeğin açımlayıcı faktör analizini yaptım ancak ters maddeler 2. bir alt boyut oluşturdu. tek ortak yönleri ters madde olmaları. Bunu gerekçe göstererek bu ölçeğin orijinalindeki gibi tek boyutlu kullanılmasını önerebilir miyim?
@TezYardımPlatformu6 ай бұрын
Tersleri düzeltin sorun çözülecektir. Ölçekte yazı olarak öyle kalsınlar ama analiz öncesinde düzeltmelisiniz. Böyle cronbach da sorunlu çıkar.
@nazlkarakocoglu12336 ай бұрын
Transformdan Recod into a different variable yaptım hocam düzeltin derken bunu kastettiyseniz. Cronbach alpha değerim de yüksek. Analizlerdeki tek sorun 10 maddelik tek boyutlu olması gereken ölçeğin ters maddelerinin 2. Bir boyut oluşturması.
@TezYardımPlatformu6 ай бұрын
Analize ters çevrilmiş maddeleri dahil ediyorsanız bunun olmaması gerekiyor. Eskileri dahil etmediğinizden emin misiniz?
@nazlkarakocoglu12336 ай бұрын
Evet hocam eminim. Zaten eskileri ters korelasyon olarak gözüküyordu şu an pozitifler
@TezYardımPlatformu6 ай бұрын
Bu durumda ölçeğinizin anlam olarak yapısını açıklayarak tek faktör kabul edebilirsiniz. Ya da bunları ikinci bir faktör olarak düşünebilirsiniz. Sonuçta anlam olarak ters bir durum varsa faktör ismini buna uygun şekilde verebilirsiniz.
@FerhatMalçak Жыл бұрын
Hocam merhabalar; Hocam likert tipi olçek verilerini genelde ordinal olarak tanımlıyoruz fakat spss te numerik olarak değerlendirip matematıksel işleler uyguluyoruz. bu konuyla alakalı bılgı verebilirmisiniz. Çok tesekkür ederim.
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Evet doğru ancak bunlar çok güçlü bir yapı olarak kabul edildiği için scale olarak kabul edilip parametrik analizler, hesaplamalar vs. yapılıyor.
@FerhatMalçak Жыл бұрын
@@TezYardımPlatformu teşekkür ederim hocam
@minervanyks9 ай бұрын
Hocam selamlar, meyer ve allenın örgütsel bağlılık ölçeğinde 3 alt boyut varken benim araştırmamda 7 alt boyut çıktı analize devam edemez miyim?
@TezYardımPlatformu9 ай бұрын
Edebilirsiniz. Bunu delilleri ile ispatlarsınız ve çalışmanızda kullanırsınız. Hiçbir sorun olmaz. Yalnız ben olsam öncelikle danışman hocama bu durumdan bahseder ve onayını alırdım.
@minervanyks8 ай бұрын
Öncelikle cevap için teşekkür ederim, çalışma tez değil tübitak 2209 A projesi, akademik danışman da benim fakat araştırmama rağmen net bir kaynak bulamadım :( a@@TezYardımPlatformu
@gulsah24617 ай бұрын
Hocam veri setim dikkatsiz cevaplacıların cevaplarını çıkarsam dahi normal dağılım göstermiyor Açımlayıcı faktör analizi bu durumda yapamaz mıyım ne yapmam gerekir• ayrıca normal dağılım göstermese de 58 maddelik likert tipli anket verilerimi Açımlayıcı faktör analizi yaptigimda binişik maddeleri veri setimden atsam da bu sefer başka maddeler ile binişiklik gösteriyor. Anketim kapsam geçerliliğinden uzaklaşmış oluyor nasıl bir yol izlemeliyim
@TezYardımPlatformu7 ай бұрын
Merhaba, Bence normal dağılım aramanıza gerek yok. KMO ve Bartlett uygun sonuçlar veriyorsa AFA'ya başlayın. Barttlett zaten çok değişkenli normal dağılımı gösteren bir bulgudur. Binişiklere gelince temizlemekten başka çare yok. Bu iş biraz emek istiyor. Tek tek çıkararak elemek gerekiyor. Ben bir ölçek için 50 defa analizi tekrarladığımı hatırlıyorum. En sonunda mutlaka güzel bir yere ulaşır. Bir de az madde daha kaliteli ölçek anlamına gelir. 15 soru ile ölçebildiğiniz bir konuyu 50 maddeyle ölçmenin anlamı yoktur. Bilginiz olsun. Kolay gelsin.
@gulsah24617 ай бұрын
Hocam verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim dediğiniz gibi yaptım pattern matrix kısmındaki sorunları hallettim fakat 1.bazı faktörlerim iki veya üç maddeden oluşuyor bu sorun teşkil eder mi.Bir yerde faktörün kabul edilebilmesi için üçten fazla olması gerekir ifadesi görmüştüm sanırım. 2. Yapı geçerlilik oranım %53 çıktı fakat birinci faktörün varyanssı % 20 2.faktörün varyanssı %9 üçüncü faktörün varyantı %4 dördüncü faktörün varyansı %3 şeklinde devam eden sekiz faktör oluştu. Initial eigenvalues tablosu altında bu sekiz faktörün total değerleri 1 in üzerinde sekiz faktörün olduğunu kabul edebilirim değil mi faktörlerinvaryansları arasında ilk üç faktörden sonra büyük fark yok 3•communalities tablomda extraction değerlerimde 0,405 , 0,420 , 0,470 0,495. gibi değerler mevcut 584 cevaplayıcı olduğu için Siz maddeler 0,50’nin üzerinde olsun ve ortalamanız 0,50 üzerinde olsun demiştiniz. ortalamam 0,50’nin üzerinde maddelerimin büyük çoğunluğu da 0,50’nin üzerinde fakat 8,9 tane yukarıda belirttiğim gibi değerler mevcut bu maddeleri atmam gerekir mi bu maddeleri attığımda diğer maddelerimde etkileniyor ve başa dönmüş oluyorum bazı kaynaklarda 0,3 üzerinde olabileceği ifade edilmiş fakat atıf bulamadım Yardımcı olursanız çok sevinirim.hemen her videonuzu neredeyse izledim ve çok faydası dokundu.teşekkür ediyoruz bunun için
@TezYardımPlatformu7 ай бұрын
1. Etmez 2. Evet 3. Hayır madde çıkarmanıza gerek yok. 0.30'a kadar kabul edilebilir.
@gulsah24617 ай бұрын
@@TezYardımPlatformu çok saolun hocam iyiki varsınız
@aylinakova1375 Жыл бұрын
Hocam merhaba açımlayıcı faktör analizinde veri çıkarmamız gerektiğinde doğrulayıcı analizi yaparken çıkardığımız verileri tekrar kullanıyor muyuz yoksa komple tezden mi çıkarmamız gerekiyor?
@aylinakova1375 Жыл бұрын
Yani diğer tüm analizlerde çıkartmamız mı gerekiyor yoksa sadece faktör değerleri çakışanı o analizin içinden mi çıkartmam gerekiyor diğerlerinde kalması gerekiyor mu?
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
AFA ve DFA'da madde çıkarma olabilir. Bunları veri setinden silmeseniz daha iyi olur. Sonraki zamanlarda ihtiyacınız olabilir. Katılımcı çıkarma bu testlerde olmaz.
@aylinakova1375 Жыл бұрын
@@TezYardımPlatformu anladım hocam teşekkür ederim. AFA dan çıkardığım verileri DAFA da kullanmıyorum ama veri setimden de silmiyorum yani değil mi
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Evet. AFA sonucunda kalan maddeler ile DFA'ya devam edeceksiniz. Amacınız kalan maddeleri ve yapıyı doğrulamak. Kolay gelsin.
@aylinakova1375 Жыл бұрын
@@TezYardımPlatformu Çok ama çok teşekkür ediyorum hocam çok yardımcı oldunuz sağolun 🙏
@muratyalcin4753 Жыл бұрын
hocam emeğinize sağlık. Bir sorum olacak. 4 tane ölçeğim var. her bir ölçek için açımlayıcı faktör analizi yaptım. hepsi birer faktörden oluşuyor. yani hiç birisinde iki alt boyut(faktör) oluşmadı. bu durumda bu ölçekler için doğrulayıcı faktör analizi yapılır mı acaba Aslında benim merak ettiğim şu. doğrulayıcı faktör analizi bir den fazla alt boyutu olan bir ölçek için mi yapılır sadece, ya da tezim de kullandığım tek boyutlu iki ayrı ölçeğin DFA yapılır mı
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
DFA yaparak doğrulama yapacağınız alt boyutlar yok. Ama tek alt boyutlu olarak yaparak, uyum indekslerini öğrenmiş olursunuz. Dolayısıyla tek boyutlu ölçek için de yapılır.
@muratyalcin4753 Жыл бұрын
@@TezYardımPlatformu teşekkür ederim
@meyratel7529 Жыл бұрын
hocam merhaba öncelikle çok çok teşekkürler video için. Benim analizlerim sırasında çıkamadığım bazı yerler var. Mail ile sorularımı size iletebilir miyim?
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Rica ederim. 11 aydır üyemiz olduğunuz için tabi ki. tezyardimplatformu@gmail.com'dan arkadaşlar bana iletirler. Bu arada istatistiğe meraklı olduğunuzu biliyorum. En son videoları izlemenizi öneririm. Özellikle uç değer videosu bence çok önemli.
@meyratel7529 Жыл бұрын
@@TezYardımPlatformu teşekkür ederim hocam, öneriniz için de ayrıca teşekkür ederim tabii izleyeceğim
@eminakcay7680 Жыл бұрын
Hocam öncelikle merhaba; Araştırma yöntemleri dersi kapsamında bir çalışma yürütüyoruz. Elimde continous likert bir ölçek var ancak kesme puanları yok. Sonuç kısmını yazarken aralık belirtmeden semptomlar artış göstermiş/düşüş göstermiş olarak belirtsem yeterli olur mu? Örneğin paranormal inanç arttıkça depresyon semptomları artış göstermiştir.
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Tabi ki yazabilirsiniz. Ayrıca kesme puanı olmasa da alınabilecek en düşük ve en yüksek puanlara göre oranlama yaparak yorum yapabilirsiniz.
@eminakcay7680 Жыл бұрын
@@TezYardımPlatformu teşekkürler hocam
@NurselAydın-y9h Жыл бұрын
Hocam merhaba, faktör analizinde kullanacağım verilerde kayıp veri vardı bir tane kayıp veri atamak istedim ama sig değeri '000 çıktığı için veriyi tamamen çıkarıp afa yapmaya devam edeceğim. Doğru mu karar verdim acaba??
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Maalesef anlayamadım.
@NurselAydın-y9h Жыл бұрын
@@TezYardımPlatformu hocam madde puanlarını kullanarak açımlayıcı faktör analizi yapacağım. Bu analizi yaparken kayıp veri ile çalışmak sıkıntı oluşturmuyor mu?
@TezYardımPlatformu Жыл бұрын
Kayıp veri olmasa tabi ki daha güzel olur ama kayıp veri olursa AFA'da sıkıntı çıkar şeklinde bir durum yok. Yapabilirsiniz.
@NurselAydın-y9h Жыл бұрын
@@TezYardımPlatformu Peki Bi şey daha sorayım o zaman netleşsin kafamda. Afa dan sonra testin tamamına güvenirlik analizi yapacağım. Amos ya da jamovi ile o zaman kayıp veri sıkıntı oluşturur mu?