Vor distruge mașinile electrice rețeaua națională?

  Рет қаралды 13,298

ECO DRIVE

ECO DRIVE

Жыл бұрын

Câtă energie electrică ar trebui sa producă România ca să acopere tranziția către mașinile electrice?
Pe scurt, daca toate cele 8 milioane de mașini din România ar fi electrice, consumul României ar crește cu 20-24 TWh/an, adica o creștere cu 30-40% a consumului național.

Пікірлер: 492
@Kristian_Tk
@Kristian_Tk Жыл бұрын
Coerent , logic ! Mulțumesc ! M am mai luminat ! Ești cu adevărat - STRONG ! 😉👍
@slyd8r
@slyd8r Жыл бұрын
Așa măcar pot să arăt calculele la sceptici! Mulțumesc și felicitări pt efort! Totodată mă bucur că apăreți la DIGI din când în când, dar ce ar fi super dacă ar fi o emisiune de gen 'Banii în miscare' care să apară zilnic câteva minute, pt a reuși să înțeleagă cât mai mulți oameni realitatea și necesitatea de schimbare. În schimb mă bucur că nu consumăm foarte mult curent, măcar până facem trecerea 100% la energie regenerabilă!
@constantinbajenaru8648
@constantinbajenaru8648 Жыл бұрын
Felicitări pentru pasiunile pe care le-ai provocat: atât bune cât și ne-bune! Mult succes în tot ceea ce faci cu pasiune și dăruire , o raritate în zilele noastre!
@fanedelagara
@fanedelagara Жыл бұрын
Felicitari pentru video! Chiar acum ma uitam pe Transelectrica al productia de energie. 30% eolian si 10% foto. In anii 90 cand aveam consum mai mare dupa cum ai subliniat nu produceam eolian sau foto. deci ca productie nu vad sa fie probleme mai ales ca se investeste masiv in parcuri fotovoltaice.... da o sa fi carcotasi care o sa zica ca alea produc doar ziua dar avem 30% productie hidro care poate produce noaptea. Ca suprasolicitare a retelei iar consider ca nu vor fi probleme deoarece marea majoritate a oamenilor ar incarca masinile peste noapte si nopatea consumul de energie este mult mai mic decat ziua, astfel practiv vom ajunge la un consum constat de energie zi-nopate dar reteaua nu va fi suprasolicitata.
@gelusima6860
@gelusima6860 Жыл бұрын
APRECIEZefortul de ai face pe cei sceptici sa inteleaga ca trecerea la vehicule electrice este necesara si buna in primul rind pentru sanatate reducind poluarea,dar la noi ca la nimeni mai greu sa ii convingi de aceea apreciez efortul
@Seba-ch3yq
@Seba-ch3yq Жыл бұрын
Foarte fain clipul! Acum toti cei care stateau cu teama ca se prabuseste reteaua nationala daca isi iau un Spring, vor face pasul😂 Cum ati spus si dvs, productia de energie e absolut ultima problema👍
@irineletegan7198
@irineletegan7198 Жыл бұрын
Foarte bine argumentat. Mulțumesc!
@paulursuleanu6902
@paulursuleanu6902 Жыл бұрын
Foarte pertinent studiul si la obiect, cu date concludente si documentate! Felicitari Ciprian!
@telebog
@telebog Жыл бұрын
Chiar aveam aceste curiozitati, multumim ca ai facut calculele pt noi. Foarte buna informația oferita.
@LeonardTech
@LeonardTech Жыл бұрын
Da, foarte frumos prezentat subiectul ! Ma bucur sa vad acest material si mereu gasesc pe canal informatii bune ! Felicitari Ciprian !
@SRK8481_2
@SRK8481_2 Жыл бұрын
Salutare, și felicitări pentru subiectul abordat! În primul rand ( am mai spus-o prin comentarii la tine..) sunt fan EV și "teoriei de a avea DOAR EV implicit un aer mai curat" dar Nu sunt fan modului de abordare și punere în aplicare așa ca deocamdată nu m-ași schimba la EV! 2)Să fie toate mașinile electrice ar însemna și pick-up-urile de ex, și camioanele( nu poți avea orașul plin de tiriboanțe EV și să alimentezi un supermarket cu un pick-up diesel sau un TIR diesel..) și moto etc... Deci ar trebui să iei în considerare un consum mediu mai mare de 20kw 3) Da vom avea probleme cu furnizarea energiei electrice Dar din cauza infrastructurii proaste precare etc... Chiar aseară de la vremea aceea am avut 1 pana curet de circa 2 ore alte 2 de circa jumate de ora și câteva șocuri... Deci... 4) Dece spun ca nu sunt de-acord cu modul de punere în aplicare : Păi cum dracu să trecem la EV și practic ne impun ne obliga sa să o facem ( direct /indirect) când de ex. în același timp încă se fabrica camionete cu motoarede 5 / 6k cc ex Duramax de 6.6, (diesel straight pipe / adică fără filtre fără catalizator etc...). Alea nu poluează pe același pământ? Aceea mașini cu fiind noi, unele cu garantie din fabrica de 5 ani,e logic ca acel proprietar o va tine 10 ani sau al doilea proprietar o va lua să o țină 3/5 ani ... Acea poluare nu ajunge și la noi (într-un mod sau altul), Toate acele mașini de prin" țările din lumea a treia " vechi de zeci de ani la fel fără filtre draci laci etc ce măsuri se iau pentru ele? Sunt câteva tari din UE care pretind ca din 2024 (deocamdată) nu vor mai înmatricula mașini diesel dar în același timp în restul mod special USA se produc și înmatriculeaza pe banda rulantă (+/-) mașinile de nai sus... 5) Cât % din energia consumată la nivel mondial este" energie verde "? Întâi ar trebui acest lucru schimbat! Ne pun să luam" mașini verzi" dar ce să vezi electricitatea nu prea e" verde"... 6) Trebuie să mai menționez că prețul mediu în UE /kwh este deja între 45 și 65 cenți!? (se poate verifica pe net pentru cei ce nu aveți ocazia să căsătoriți...) Exact ca și " șmecheria" cu ADblue, la început era ridicol de ieftin iar acum (în unele țări) e mai scump decât motorina sau benzina, pe motiv ca tit poluează Diesel-ul (Dar când l-au băgat forțat acest sistem parca spuneau că ESTE FOARTE EFICIENT 🤔) Mda mi-se termină pasta de la tastatură câte ar fi de discutat despre subiect..... 🤷‍♂️🤦‍♂️NO OFFENSE! 🤜🤛
@kextmac62
@kextmac62 Жыл бұрын
Foarte corect.
@SRK8481_2
@SRK8481_2 Жыл бұрын
@@kextmac62 Merci pentru apreciere!
@gopovidiu5055
@gopovidiu5055 Жыл бұрын
Sper sa nu fi și tu etichetat că Putinist sau că AUR Multe se bat cap in cap și nu prea au logica.👍👍👍
@constantintoma27
@constantintoma27 Жыл бұрын
Stii de ce ai dreptate ? Pentruca China care este cel mai mare poluator si in acelas timp si utilizator de EV uri costruieste central p e carbune la greu ceea ce face inutila masura Uniuni Europene de a nu mai vinde masini cu motoare termice.Dar avioanele care sunt cu miile in zbor in orice secunda ?
@SRK8481_2
@SRK8481_2 Жыл бұрын
​@@constantintoma27 Felicitări că ai înțeles contextul și ideea care am încercat să o pun în comentariu... 👏👏 Despre avioane nici nu am mai menționat, s-ar fi lungit comentariul pe câteva pagini...
@PaunFD
@PaunFD 9 ай бұрын
Multumesc pentru acest videoclip!
@euel2147
@euel2147 Жыл бұрын
"IARNA NU-I CA VARA"!, In teorie este corect prezentata problema, numai ca in practica nu-i chiar asa. Am instalat o pompa de caldura 16kw, acum cinci ani, imi intra in avarie cand sunt temperaturi mai scazute sau sunt sunat de vecini, sa le spun cand pornesc pompa de caldura, ca se opreste masina de spalat sau cuptorul cu microunde! Am facut sesizare la electrica, trebuia pana in noiembrie 2021, sa intervina pentru remedierea problemei, in fapt este la fel!
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Din pacate asta este o problema generata de distribuitorii de energie. Exact companiile despre care vorbeam ca erau obligate sa faca investitii in joasa si medie tensiune. Aici este singurul punct in care trebuie sa investim. Este deranjant pentru ca problemele astea pot fi rezolvate usor..... Transportul energiei va fi singura provocare.
@danielmilitaru2584
@danielmilitaru2584 Жыл бұрын
Felicitări pentru conținutul educativ pe care l faci! Ești super Profi 👏
@cristiguta2400
@cristiguta2400 Жыл бұрын
Ciprian , sigur centrala de la Cernavodă nu va sări în aer, dar ce pot spune cu siguranță,este faptul ca infrastructura de incarcare în România a devenit jalnică, și aici vorbim de disponibilitate dar și de prețuri, MOL cere 3,2 lei/kw, am o experiență de 100000km cu masina electrica , dar in ritmul asta, personal iau în calcul sa ma întorc la GPL.
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Din pacate, concurenta intre retelele de incarcare este aproape zero. Singura speranta pe care o am este de la Tesla. Pretul/kWh la Supercharger este 1,65 lei/kWh. Daca Tesla va deschide mai multe statii, cand vor fi la liber pentru toate masinile abia atunci vom vedea concurenta.
@costeldidi4455
@costeldidi4455 Жыл бұрын
Epoca încărcării ieftine a electricelor se apropie de normalul sfârșit . Cine crede că marile companii care fac bani buni din distribuția de produse petroliere vor muri , se înșeală . Se vor reprofila pe distribuția de energie scumpă pentru mașinile electrice , astfel încât profiturile vor rămâne similare sau vor fi mai mari . Rămân să se bucure de unele avantaje cei care au panouri solare, pentru care au plătit sume mari la instalare . Pentru ceilalți 90% rămâne să tragă aer curat în piept și să-și scobească , odată în plus , buzunarele .
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
@@costeldidi4455 preturile de acum sunt rezultatul lipsei de concurenta. Cu siguranta unii se vor reprofila dar costurile se vor duce mult in jos. Vom avea o situatie similara cu ce s-a intamplat in telecomunicatii.
@catalinfodor2933
@catalinfodor2933 Жыл бұрын
@@ECODRIVE D-voastra aveți impresia ca ,acum,între companiile petroliere nu e teoretic concurenta ? Și,se vede în preturi ?!
@longbow192
@longbow192 Жыл бұрын
@@costeldidi4455 reprofilarea companiilor din industria petrolieră pe producție/distribuție de energie electrică nu va însemna altceva decât să crească concurența, și asta a fost dintotdeauna un lucru bun pentru consumator. Concurența duce la inovație, la îmbunătățirea calității serviciilor și la scăderea prețurilor (asta în cazul în care nu se ajunge la crearea de carteluri, pentru care în statul român există Consiliul de Concurență, care ar trebui să le combată) Dacă o companie petrolieră, care a profitat până acum zeci de ani de subvenții, e motivată să adopte o atitudine adecvată timpurilor, să se reprofileze, și să fie competitivă în noul mediu economic, acesta e un lucru bun pentru toți pe termen lung.
@nicolaepana4363
@nicolaepana4363 Жыл бұрын
E clar că viitorul va fi electric. Felicitări pentru prezentare!
@alexandrak4464
@alexandrak4464 Жыл бұрын
Am primit video-ul ca recomandare. Dupa titlu „alta comedie“ m-am gandit… si am dat click de curiozitate. Dupa primele minute m-a surprins. Long story short: mega cool! balanta dintre facts, science & simplicity e chiar perfecta. Cateodata mi-e chiar greu, sa nu intru in „nerd stuff“ explicand oamenilor „din afara“😂
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Iti multumesc pentru mesaj! Un click pe recomandarea venita de la KZbin este foarte “valoros” 😉
@CosminRotaru
@CosminRotaru Жыл бұрын
Foarte frumos expus. Mulțumim!
@wDani.
@wDani. Жыл бұрын
Superb elaborat…ești practic..mulțumim
@gianinaavram3076
@gianinaavram3076 5 ай бұрын
O fi buna postarea din moment ce nu am vazut nici un hate la 20 PgDown :) Felicitari
@ECODRIVE
@ECODRIVE 5 ай бұрын
:))) multumesc pentru mesaj!
@dangradinescu8042
@dangradinescu8042 Жыл бұрын
Felicitări pentru postare! Mai ales pentru remarca, ca în stațiile de carburanți pompele de alimentare nu funcționează cu pedale ci cu energie electrică Și o stație consuma ceva într-o zi! Eu am spus mereu asta cu stațiile printre altele!
@edanny80
@edanny80 Жыл бұрын
multumesc, atat.
@apetrareanu
@apetrareanu Жыл бұрын
Interesantă analiza, mulțumesc. As mai adauga un parametru: gradul de motorizare. Probabil in 20 ani parcul auto național va fi de minimum 10 milioane, deci o cerere mai mare de energie electrica. Chiar și asa, sunt încrezător in viitorul electrificării, in România și global. Conduc din 2021 un EV pe care îl incarc din panourile de pe casa, pentru clarificare. Succes pe mai departe.
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Vor fi masini de ordinul milioanelor care se vor incarca de pa panouri.
@ovidiucarstea2649
@ovidiucarstea2649 Жыл бұрын
Foarte tare clipul Ciprian! 👍👍
@1975Chinook
@1975Chinook Жыл бұрын
Cea mai mare problema in tarisoara noastra e mentalitatea "nu dom'le, la noi nu se poate, bat sigurantele; da' ce faci daca se termina bateria, ca bateria costa cat masina"; nici macar jurnalistii nu se documenteaza temeinic sa vada cu cat au scazut preturile la baterii si la componentele de baterii si cat mai scad de ex.; am vazut reportaje la americani despre minele de cobalt din Africa(si tot mai putin cobalt se foloseste de bateriile masinilor electrice) si cate si mai cate. Oamenilor le e frica de viitor, asta e adevarul. Nu pot intelege cum sa mearga cu o masina la care poti "sa-i faci plinul" peste noapte, la care sa nu schimbi vitezele, bujiile, filtru de ulei, filtru de particule si alte piese care evident polueaza si sa le produci, sa le transporti s.a.m.d.; Nuuuu carcotasii astia vad numai ca "sa faci curent polueaza". Si doar daca se ia in considerare eficienta dintre ICE-uri si electrice tot electricele castiga. Dar... cum spunea A. Einstein "E mai usor sa dezintegrezi un atom decat o prejudecata". Toate cele bune.
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Rezistenta la schimbare este greu de depasit. In ciuda argumentelor procesul de schimbare este foarte dificil. Schimbarea înseamnă adaptare, inovare, munca, invatare, etc….este mult mai simplu sa spun “nu se poate!”
@ddragut76
@ddragut76 Жыл бұрын
@1975Chinook Totul vine de la lacunele din sistemul de educatie - lipsa unor cunostinte tehnice de baza si lipsa inducerii unei gindiri critice. Sa iei un lucru si sa-l intoarce pe toate fetele, sa incerci sa intelegi cu ce informatii detii deja sau sa cauti cit mai mult informatii care sa confirme sau sa infirme ceea ce ai aflat, sa vezi daca lucrul respectiv este sau nu in folosul tau samd. Daca oamenii cu stilul asta de gindire ar fi fost pusi in ipostaza sa supravietuiasca acum 30.000 de ani fara beneficiile societatii de astazi, eu as argumenta ca fie ar fi trebuit sa isi schimbe stilul de gindire extrem de rapid ceea ce e putin posibil sau ar fi avut sanse foarte mari sa moara efectiv de foame, pentru ca nu ar fi avut capacitatea de a diseca niste lucruri si a le pune in balanta in folosul propriu. Cel mai probabil ar fi preferat sa moara satisfacuti cu convingerea ca au avut dreptate - ca in bancul cu taranul si girafa "asa ceva nu se poate domnule".
@eunu6928
@eunu6928 Жыл бұрын
Întradevăr , acum câteva sute de ani era sigură prejudecata că un corp mai greu decât aerul nu putea zbura ...
@mateiflorin4248
@mateiflorin4248 9 ай бұрын
@@eunu6928 nici macar nu sunt multe sute ne ani de atunci ... :-)
@stefanduhovnicu4469
@stefanduhovnicu4469 Жыл бұрын
Bun material. Felicitări Ciprian!
@BigBoss1696
@BigBoss1696 Жыл бұрын
Good job Ciprian, nu mi-am pus niciodata problema ca reteaua va fi suprasolicitata pentru ca tranzitia la autovehicule electrice e clar ca va dura mult si ca va fi tot timpul din lume pentru dezvoltarea retelei, dar nu am stat niciodata sa fac calcule sa vad exact ce ar insemna tranzitia asta. Sunt curios ce argumente vor aduce acum carcotasii de serviciu…
@catalinfodor2933
@catalinfodor2933 Жыл бұрын
Tranzacția la mașinile electrice nu va dura mult ,procesul nu e "natural" ci forțat de guverne folosindu-se de idioți utili și eco-teroristi ...
@gavrilapaul
@gavrilapaul Жыл бұрын
Am o singura problema. Vom fi in stare sa facem investitile necesare pentru cea ce vine ? Adica modernizarea retelelor de distibutie si constructia de centrale noi ? Sau vom fi surprinsi de consumul masinilor electrice ? Ca daca ma uit in urma la infrastructura, spitale si retea feroviara imi cam da cu minus.
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Va fi dramatic daca nu vom reusi sa modernizam infrastructura energetica.....
@gopovidiu5055
@gopovidiu5055 Жыл бұрын
@@ECODRIVE cu cine vrei să reușim? 😂😂😂
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
@@gopovidiu5055 rămâi pe aproape si o sa vezi in episoadele următoare 😉
@gopovidiu5055
@gopovidiu5055 Жыл бұрын
@@ECODRIVE 👍
@marianilie7321
@marianilie7321 Жыл бұрын
Romania e codasa la multe, o sa fie codasa si la electrificare pt ca asteapta electrica sh cu 1000km range la 4000€
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Eu sunt mai optimist. Cred ca multi cer 1000km autonomie din reflex….dar vor realiza cat de corand ca nu conteaza 😉
@marianilie7321
@marianilie7321 Жыл бұрын
@@ECODRIVE La bloc iti trebuie macar 350km range de autostrada si 550km de DN. Daca stai la apartament de 80000€ e normal sa nu iti poti permite electrica acra de 45000€
@LoneWolf-wp9dn
@LoneWolf-wp9dn Жыл бұрын
@@marianilie7321 E greu sa stai o data pe saptamana sa incarci 20 de minute nu? Da stiu toti faceti distributie transcontinentala
@marianilie7321
@marianilie7321 Жыл бұрын
@@LoneWolf-wp9dn 35000 km / an / la 48 de saptamni iti da 750 km / sapt. Deci nu e o incarcare de 20 min / sapt, ci 1 la 3 zile a 35min
@LoneWolf-wp9dn
@LoneWolf-wp9dn Жыл бұрын
@@marianilie7321 greu rau... trebuie sa iti iei liber de la munca... apropo la munca cat stai? la supermarket? in parc? vor fi mult mai multe statii electrice decat cele de benzina pentru ca si infrastructura e mult mai disponibila si flexibila
@mototehnicus
@mototehnicus Жыл бұрын
Multumim pentru video, si pentru calcule :) foarte interesant si corect; de la revolutie incoace toata lumea a cumparat electronice/electrocasnice, chestii de bagat in priza :) din ce in ce mai multe si nu am luat foc. Ne-am crescut standardul de viata cu "bagat in priza", dar pana acum nu ne-am intrebat de consum sau retea. La cum au explodat instalarile de panouri fotovoltaice, nu mai e nici un sat prin care treci sa nu fie macar o casa cu ele, vom avea mai multa energie decat credem, mult mai repede.
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
…si eu cred ca vom mai multa energie din regenerabile decat de imaginam. Urmatorul pas va fi stocarea, probabil ca in 2-3 ani vom avea acumulatori la pret foarte bun.
@ericandeva
@ericandeva Жыл бұрын
Da dar avem becuri economice 😁 si electrocasnice eco si cam totu pe led, si vezi ca consumul fata de anii 90 a scazut defapt
@Alerya
@Alerya Жыл бұрын
@@ericandeva aveti dreptate doar in ceea ce priveste iluminatul, care clar a devenit mult mai economic, dar pe de alta parte am introdus in gospodarii cuptoare electrice, plite electrice, masini de spalat rufe/vase, care toate astea consuma grav! Sa va dau un exemplu, consumul meu pe casa inainte de a avea masina electrica era undeva la 500Kw lunar. Pentru o medie de 1000Km parcursi lunar, la un consum de 20Kw/100 Km ar insemna ca as avea nevoie pentru masina de 200Kw suplimentar (ceea ce este foarte putin in comparatie cu ce consumam deja). Realitatea este ca, acum ca am masina elecrica mi-am instalat panouri fotovoltaice (7.4Kw m-au costat 20.000 lei) si am redus consumul (cu totul, casa+masina) la sub 100Kw lunar! O sa spuneti ca nu toata lumea are posibilitatea asta, asa este, dar daca 20-30% din populatie va monta panouri solare si isi va diminua consumul (la jumatate, desi in realitate scade mult mai mult), asta inseamna ca pentru un procent echivalent va exista, la ora asta fara nici o investitie, capacitatea de care este nevoie. Deci 50-60% din totalul estimat si mult exagerat poate fi acoperit deja. Ramane de suplimentat 50% din estimarea de 24Tw, ceea ce raportat la numarul de ani ar inseamna in realitate o nevoie de crestere de sub 0.5% pe an!
@OviMatei
@OviMatei Жыл бұрын
Ce vrei mai clar de atat. Foarte bine e explicat
@razvangheorghies404
@razvangheorghies404 Жыл бұрын
foarte bine explicat, si mie mi-a placut, citesc cu mare drag prin commentari. pacat ca e foarte gresita explicatia.
@madalincio
@madalincio Жыл бұрын
Excelent, felicitări
@valipustiu3144
@valipustiu3144 Жыл бұрын
Bun filmulețul, Felicitări! 👍👍👍‼️
@MRD1300
@MRD1300 Жыл бұрын
Cum reușiți sa nu supărați pe nimeni cum vorbiți . Nu stiu cum reușiți . Felicitari. Matematica a învins comentariul😀
@amotion2530
@amotion2530 Жыл бұрын
Foarte bun studiu de caz!👍
@alexandru-florea
@alexandru-florea Жыл бұрын
Eu vad un scenariu ceva mai optimist. Ca sa nu depindem de infrastructura națională de electricitate, ne putem gândi ca am putea monta 10kW de panouri fiecare acasă, foarte aproape de locul unde consumam/incarcam masina. Masinile electrice, cu timpul, vor deveni mai economice, iar noi ne vom avea posibilitatea toți de a încărca acasă, efortul pe retea ar fi din ce în ce mai mic. Iar ca pachetul sa fie complet, ne vom educa sa incarcam rapid exclusiv în tranzit. Ma bucur ca ai dezbătut un astfel de subiect. Întrebarea sau tinta reala este: când vom reuși sa avem peste 90% din energia nationala cu 0 CO2?
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Scenariul tau este mai realist decat sa presupunem ca toata energia pentru masini electrice va fi luata din retea. Cred ca iau 10% din rețea si restul din panouri. Cu siguranta vor fi mult mai putine masini card vor alimenta la statii publice rapide. Este greu de estimat care va fi momentul in care vom ajunge cu CO2 aproape de 0….sa speram la 2050.
@Mihai1985vmt
@Mihai1985vmt Жыл бұрын
Sunt de acord Romania, poate sa isi mareasca capacitatea de productie dar avem o problema majora si anume infrastructura de transport pe care distribuitorii de curent electric nu vor sa le modernizeze sau sa mareasca capacitatea. Daca o fac o sa faca peste 10 ani. Am ajuns sa renunt la o investitie in un parc fotovoltaic de un megavat deoarece infrastructura nu permite si distribuitorul local dupa spusele lor "o sa se faca majorarea capacitatii in 5 - 10 ani".
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Distribuitorii sunt cei care franeaza dezvoltarea retelei….
@ilikeantea
@ilikeantea Жыл бұрын
Bun video, multumesc! Orice revolutie tehnologica nu vine singura. In viitor cel mai probabil reteaua v-a fi impartita in celule de strada/bloc, acoperite de baterii si incarcate solar. Masinile o sa le incarcam oriunde parcam, gata cu mentalitatea 0-100. Facem sesiuni de 20-40%. Is sanse reale ca penele de curent sa fie imposibile la ce infrastructura va fi.
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Paradoxal, tranzitia catre masini electrice va stabiliza reteaua…. Exact cu spui, “celule” independente care isi pot asigura autonomia pentru perioade lungi de timp.
@teoterapeut6825
@teoterapeut6825 10 ай бұрын
Felicitari
@JohnnyM1
@JohnnyM1 Жыл бұрын
Un video interesant si educativ dar va rog sa-mi permiteti cateva precizari fara a considera ca nu agreez noul trend: - acest punct l-am scris la final dar mi-am dat seama ca ar trebui sa incep cu el. Noi ne facem griji de poluarea produsa de masini dar : - padurile sunt taiate/distruse de peste 30 de ani si nimeni nu face nimic. - satele nu au canalizare, infrastructura de orice fel, totul se deverseaza in pamant - gunoaiele colacaie peste tot, faceti un drum cu trenul de la Bucuresti la Constanta si o sa va speriati de ce o sa vedeti, campuri intregi pe care ai impresia ca au fost plantate pungi, gramezi de deseuri etc - industrii ce polueaza de 10 ori mai mult decat toate masinile inmatriculate in Romania. Daca toti cei ce si-au luat masini electrice, pentru a proteja tara si planeta, ar face cate o petitie pentru punctele enumerate mai sus, sunt convins ca am respira un aer mai curat sau macar nepotii nostrii ar reusi sa o faca. Sa revenim la subiect: - daca toti ne-am schimba masinile in decurs de 10 ani poluarea produsa pentru fabricarea acestor masini ar fi mai mare decat daca am utiliza masinile existente - un motor cu combustie interna poate fi utilizat si dupa 30 de ani, presupun ca bateriile unei masini nu vor putea fi utilizate cu acelasi randamant dupa 30 ani, asta inseamna consum de resurse pentru constructia de noi baterii plus ca vor rezulta multe deseuri. - chiar daca ne-am dori/am avea posibilitatea ca maine sa trecem toti pe masini electrice infrastructura actuala nu permite acest lucru. Una este sa ne raportam la posibiltatea de a produce energie si alta este sa ne raportam la infrastructura. Cand am luat in calcul achizitia unei masini electrice, m-am adresat primariei pentru a-mi oferi infrastructura (contra cost), raspunsul a fost ca pe Bucuresti, in zona blocurilor, nu exista aceasta posibilitate. Exista un proiect de lege dar trebuie implemnetat de Primaria generala etc. Daca nu locuiesti la casa sau intr-un ansamblu de blocuri noi unde sa ai posibilitatea de a monta priza, vei vana/alerga dupa prizele din oras riscand sa te enervezi pe toti cei ce isi parcheaza masina pe locurile pentru masinile electrice. - personal consider ca achizitia masinilor electrice ar trebui incurajata pentru utilizarea in orase.
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
O sa incerc sa va raspund punctual: 1. Sunt multe surse de poluare (taieri de păduri, gunoaie, constructii ilegale, deversari de tot felul, etc) dar asta nu inseamna ca trebuie sa neglijam masinile. Principala sursa de poluare in orașe cu microparticule si NOx (substante foarte periculoase) sunt masinile. Interesul oamneilor fata de masini electrice arata ca oamenilor le pasa de mediu si in felul acesta si politicieni incep sa aiba un interes ca sa trateze subiectul cu mai mult interes. 2. Poluarea generata de producția unei masini electrice este compensata in mai putin de 25.000km de utilizare. Ultimele generatii de baterii (LFP) si alte cateva tehnologii care vor intra in productie vor face masina electrica mai putin poluanta chiar si in productie. 3. O durata de 30 ani pentru un motor pe combustie este foarte generoasa. Statistic o masina pe combustie are o durata de utilizare de 320.000 km. Mașinile electrice reușesc sa atinga cel putin aceasta durata de viață. Pentru ca o masina electrica are mai putine piese in mișcare este mult mai fiabila. 4. Va fi imposibil sa facem aceasta schimbare in 10 ani, nu exista posibilitatea de a produce atat de multe masini electrice. Schimbarea va veni in mod natural iar rețeaua electrica se va dezvolta treptat pentru ca vom folosim din ce in ce mai multa energie electrica. 5. Masina electrica nu este doar pentru oraș. Am publicat multe materiale video cu plimbări de mii de km. Este mult mai simplu decât pare. 6. Ar fi ideal sa avem restrictii legate de masinile foarte poluante in oras. Nu trebuie sa mearga toata lumea cu masini electrice ci trebuie doar sa respectam niste reguli de bun simt….un ITP facut corect si cara masini care zici ca iau foc prin oras.
@imaculata835
@imaculata835 Жыл бұрын
Faina statistica.Productia va creste sigur.Primii vizati :prosumatorii. Ei produc mai mult decat consuma.Urmeaza noi centrale eoliene.Viitorul va fi verde sigur.
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Ai dreptate, cresterea poate fi acoperita doar din productia prosumatorilor. Vom avea si mai multe eoliene care vor schimba major mixul energetic.
@imaculata835
@imaculata835 Жыл бұрын
@@ECODRIVE dupa cum stii Ciprian noi INCA nu suntem contorizati in statistica Transelectrica dintr-un motiv simplu:desi producem si injectam in retea nu suntem producatori omologati adica peste 200 kw putere instalata. Noi astia multi vom da putere si echilibru in retea. Sper ca Eon sa-mi dea in continuare un pret corect pentru ce injectez (luna trecuta 0.93 lei/kw).
@emilburtea617
@emilburtea617 Жыл бұрын
Eu cred ca facem ca in basmul cu drobul de sare,adica inventem probleme care nu exista.Multi din posesorii de masini electrice le incarca la panouri,ziua,si trag max 7,4 kw,care sunt majoritatea produsi de panouri.Noaptea consumul scade,de obicei,deci daca se incarca si noaptea nu ar fi probleme.Si mai e un aspect,reteaua e facuta de pe vremea cand aveam industrie in 3 schimburi,se muncea noaptea in uzine,mari consumatoare de curent.Astea au cam disparut,eu cred ca o uzina consuma cat multe masini electrice la un loc la incarcat .
@DroneScenicArt
@DroneScenicArt Жыл бұрын
Foarte bune argumentele.
@olaruseverica
@olaruseverica Жыл бұрын
noi vara folosim aer conditionat si cade reteaua , de ce ?
@mihalynehez3932
@mihalynehez3932 Жыл бұрын
Bravó, asa este, sant multi dobitoci "destepti" cu idei de dobitoci !
@florin_groza
@florin_groza 8 ай бұрын
Salut, văd tot mai des scris că prosumatorii vor distruge rețeaua electrică națională. Acum 3 zile citeam un articol cu titlul: ”PNL VREA MĂSURI URGENTE: ROMÂNII PRODUC PREA MULT CURENT CU PANOURILE SOLARE”. Ai putea să faci un video ca acesta în care să arăți cu date reale care e ponderea prosumatorilor și în general a curentului produs cu panourile fotovoltaice în rețeaua electrică națională?
@ECODRIVE
@ECODRIVE 8 ай бұрын
Am văzut si eu câteva articole si chiar niște politicieni care atacau prosumatorii. Sigur o sa fac un material dar vrea sa mai strâng informații si sa vedem cat de departe vor merge cu atacul asta. Cu cat spun mai multe prostii cu atat va fi mai dureros pentru ei.
@florin_groza
@florin_groza 8 ай бұрын
@@ECODRIVE Mulțumesc mult pentru răspuns. Ideal ar fi și să arăți ce număr de prosumatori poate să suporte rețeaua națională sau câtă energie produsă de prosumatori ar putea suporta rețeaua.
@ECODRIVE
@ECODRIVE 8 ай бұрын
@@florin_groza contrar informațiilor apărute in ultima perioada, prosumatorii ajuta rețeaua și în plus sunt si alte beneficii importante. O sa detaliez in video.
@casaapeiminerale
@casaapeiminerale Жыл бұрын
Realist clipul !
@edwardnack
@edwardnack Жыл бұрын
Bravo ! Jos pălăria ! Rapid și eficient ca o Tesla ai închis gura “parerologilor deștepți” . Super fain explicat 👍
@SmeagolRO
@SmeagolRO Жыл бұрын
Foarte pertinenta analiza si estimarea. O chestie interesanta: din cele 8 mil. masini, presupunem ca sunt masini mici, nu camioane. Daca dispar masinile mici ca si consumatori de petrol (benzina + diesel) raman doar masinile "mari" care au preponderent motoare diesel. Adica este foarte probabil ca dispare cererea de benzina si se reduce cea de diesel. Partea interesanta este ca din petrol se extrag aceleasi proportii de diesel si benzina ... oare ce facem atunci? Aruncam benzina? Scade mai mult pretul la benzina si facem motoare de camion pe benzina?
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Tranzitia catre economia verde va dura cel putin 30 ani. Momentan scad vanzarile de masini mici diesel. Renuntarea la benzina se va face treptat similar cu ritmul de la diesel. Exista deja proiecte de camioane electrice si probabil ca in 2-3 ani le vom vedea pe strada. Cred ca un exces de benzina sau diesel va fi reglat in principal prin pret.
@ericandeva
@ericandeva Жыл бұрын
Bagam benzina in generatoare sa facem curent, cum sa o aruncam. Vezi noua honda civic, qasqai etc
@marianistrate3829
@marianistrate3829 11 ай бұрын
Ce nu ați abordat sunt vârfurile de sarcina de dimineața și mai ales seara. Calcul Dvs e foarte corect pe consumuri medii
@ECODRIVE
@ECODRIVE 11 ай бұрын
Estimatea este pe consum mediu. Mașinile electrice ar putea ajuta rețeaua. Pot fi încărcate cand este exces si descarcate in retea atunci cand este cerere. Tehnologia V2G a fost deja testata si ajuta in foarte mult reteaua.
@cristianrona5042
@cristianrona5042 Жыл бұрын
În cât timp s-a trecut de la telefoanele mobile obișnuite la smartphone ? Dar de la tv cu tub la cele led ? Cu impulsuri ( "bici și zăhărel" ), scaderea prețurilor mașinilor el ( concurența din China, Koreea ), apariția noilor baterii care să ofere o autonomie reală de 500 km, cred că pe undeva în 2030-33 masinile el vor fi majoritare.
@ECODRIVE
@ECODRIVE 11 ай бұрын
Sunt deja masini care au autonomie de peste 500 km. Cu Model 3 LR poti depasi 500 km daca mergi cu viteza legala. Cred ca va disparea complet discutia despre autonimie, in momentul in care vor fi statii rapide peste tot.
@cristianrona5042
@cristianrona5042 11 ай бұрын
@@ECODRIVE Deja Elon M a prezentat o nouă generație de baterii cu silicon și litiu.
@tibilosudeme
@tibilosudeme Жыл бұрын
Felicitări .
@badaraizator
@badaraizator Жыл бұрын
Bravo Cristian! Multumim frumos de video, oricum romanu' e "bun la toate si stie ei" :)
@razvanvisan8040
@razvanvisan8040 Жыл бұрын
Salut Ciprian !! Vreau sa îți propun sa prezinți cum arata străzile orașelor europene în 2023 : cit de multe mașini electrice sint în trafic , infrastructura de încărcare, rețelele de panouri solare. Am vizitat recent Amsterdam și Salzburg. Am fost uluit cit de repede lucrează oamenii aceștia. Mulțumesc.
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Data viitoare cand voi face o plimbare in Europa o sa prezint si partea asta. Este o idee foarte buna 👍
@LoneWolf-wp9dn
@LoneWolf-wp9dn Жыл бұрын
pff... am fost in 2017 in amsterdam si deja erau statii la fiecare stalp pe fiecare canal... si m-am obisnuit repede cu toate model s-urile din trafic... am fost in bergen in norvegia prin 2018... erau strazi intregi pe care vedeai numai model s si model x... pentru ca 3/y inca nu erau disponibile... si apoi vii la noi si vezi cum se lauda ca pun statii de 50 care oricum nu functioneaza... e greu
@marinicalixandru
@marinicalixandru Жыл бұрын
Bun material! Chiar aveam de ceva timp o intrebare fără răspuns: Tesla Model 3 poate alimenta o casă cu energie electrică? Dacă răspunsul este afirmativ, atunci este o mare chestie! Poți să folosesti bateria mașinii pentru stocare si consum casnic ulterior astfel încât să folosești cât mai mult din ceea ce produci.
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
In teorie este posibil dar Tesla nu permite momentan sa extragi energie din baterie. Tehnologia Vehicle-to-Load este momentan disponibila pe KIA EV6 si Hyundai Ioniq5. Nu cred ca va trece mult pana cand vom putea folosi bateria masinii pentru consumul casei. Bateriile masinilor electrice sunt gandite sa se incarce cu 100-200 kW si sa se descarce cu pana la 300kW. Utilizarea lor pentru casa ar fi foarte simpla pentru ca vorbim de puteri foarte mici 1-10 kW.
@marinicalixandru
@marinicalixandru Жыл бұрын
@@ECODRIVE La niciunul dintre modelele lor, Tesla nu permite extragerea de energie?
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
@@marinicalixandru momentan nu. Am vazut in prezentarea de la Cybertruck ca ar avea o priza AC in benă. Cred ca aceea va fi prima masina de la Tesla cu Vehicle-to-Load.
@catalinfodor2933
@catalinfodor2933 Жыл бұрын
La Mitsubishi Outlander PHEV s-a luat în calcul din proiectare ca masina sa poată alimenta o locuință. Constructorul afirma ca masina ,cu bateria și rezervorul pline ,acoperă strictul necesar al unei locuințe pentru o săptămână!
@netrox1345
@netrox1345 Жыл бұрын
De asemenea si ford f150 electric poate daca nu ma inseala mintea si cred ca ei au fost printre primii care au venit cu optiunea asta
@GENERALSECURITYSRLClujNapoca
@GENERALSECURITYSRLClujNapoca Жыл бұрын
Faină prezentare dar trebuie tinut cont si de alte cateva aspecte. Reteaua de medie si joasa tensiune s-a dezvoltat si se dezvolta pe spatele privatilor. Distribuitorii investesc foarte putin in dezvoltare asteptand fraerii (investitorii) sa dezvolte reteaua. Din acest motiv se dezvolta greu si reteaua de incarcare datorita lipsei unei retele de distributie adecvata si a costurilor exorbitante pentru posturile teafo. In acest moment ar fi greu de suportat un consum de 3-4ori mai mare (pe timp de noapte) chiar si zonal din cauza subdimensionarii retelei de joasa si medie. In schimb dezvoltarea furnizorilor de energie solara si eoliana este in crestere foarte mare ceea ce ii impinge din nou pe distribuitori sa stea cu mana'n sân (din pacate). Oricum multi care au inteles ca de fapt masina electrica reprezinte o gura de aer, si-au montat si isi vor monta si panouri solare reducand consumul din retea. In concluzie, ca vor sau nu smecherii din energie dezvoltarea pe aceasta directie, aceasta tot se v-a face si se va face din pacate cu aportul privatilor. Cert ii ca tara asta nu v-a ramane fara curent din cauza electricelor.
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Ai perfecta dreptate. Partea de medie si joasa tensiune este problema principala. Distribuitorii sunt “protejati” de ANRE si investitiile sunt foarte mici sau deloc. Distribuitorii exploatează reteaua cat se poate de mult cu foarte putine investitii. O tara nu se poate opri din dezvoltare din cauza unor companii si a catorva politicieni. Ma astept ca atunci cand vor aparea primele probleme sa inceapa o dezbatere serioasa legata de activitatea distribuitorilor.
@AlexandrustancuEmisar
@AlexandrustancuEmisar Жыл бұрын
Toate bune si corect! Dar de ce ai nevoie de baterie la o masina electrica? Hai sa vedem daca sunteti bine informati! 💖
@cristianbacrau2733
@cristianbacrau2733 Жыл бұрын
Salut! Ai uitat de un lucru foarte important. Consumul instant afecteaza reteaua, nu cel total. Astfel, daca ar incarca 8000000 de masini cu 22 kw ar rezulta un consum instant de 176000Mw. Conform Transelectrica, consumul mediu instant nu depaseste 8000 Mw. Deci in cazul in care si-ar pune toti masinile la incarcat seara, consumul instant ar creste de 22 de ori, ceea ce sigur arunca in aer reteaua in forma ei actuala. Probabil va inchipuiti ca reteaua actuala nu suporta macar triplarea consumului instant. Mult succes!
@claudiucomanoiu5657
@claudiucomanoiu5657 Жыл бұрын
Sunt atât de multe chestii în neregula cu teoria ta, încât ma simt descurajat sa vin cu un răspuns pertinent. Însă dacă ai vrut sa arăți cât ești de ignorant, asta ți-a reușit de minune.
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Nu putem lua in calcul 8.000.000 de masini care se incarca simultan cu 22 kW pentru ca nu se poate intampla acest lucru. 15.000 km/an la un consum de 20 kWh/100km inseamna 3000kWh/an, adica sub 10 kWh/zi. Este la fel cum am presupune ca trebuie sa facem benzinarii ca sa alimentam 8.000.000 simultan.
@cristianbacrau2733
@cristianbacrau2733 Жыл бұрын
Putem lua in calcul macar 500000 de masini simultan la incarcat si deja e suficient sa suprasolicite reteaua. Hai sa fim realisti. Va fi nevoie de o retea noua sau de limitari drastice pentru utilizatorii casnici, atat de drastice, incat multi nu vor reusi sa incarce masina in 8 ore Nici macar nu luati in calcul faptul ca in foarte multe zone din tara, sunt bransate 100 de case pe un transformator care duce maxim 50 (fara locatari cu masini electrice). Nu e vorba de ignoranta sau necunoastere. E doar realitatea pe care multi ecologisti nu vor sa o vada
@cristianbacrau2733
@cristianbacrau2733 Жыл бұрын
@@claudiucomanoiu5657 nu e o teorie, e doar o parte din realitatea din teren. Nu inteleg unde vezi tu ignoranta. Cunosti relelel electrice? Stii de ce sunt in stare? Nu cred ca stii dar iti dai cu presupusul. 500000 de masini puse in priza simultan sunt suficiente ca sa creeze probleme.
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
@@cristianbacrau2733 cu siguranta pot fi probleme in anumite zone. Ideea de baza este ca avem solutii tehnice iar tranzitia se face treptat, minim 30 ani. Nu putem lua in calcul nici 500.000 de masini simultan. Comparatia usoara este cu masinile pe combustie. Nu avem pompe in Romania ca sa alimentam 100.000 de masini simultan si cu toate astea nu sunt probleme. Tot consumul se distribuie in mod natural pe parcursul intregului an. Daca vrei sa echilibrezi reteaua se poate tehnic prin diverse tehnologii si prin pret diferentiat pe ore.
@claudium1441
@claudium1441 Жыл бұрын
Bravo! Scurt si la obiect.👏
@gopovidiu5055
@gopovidiu5055 Жыл бұрын
Fa 8 milioane de mașini înmulțit cu Kw trași în momentul incarcarii și vezi ce putere îți trebuie.Dupaia recalculează și redimensionează toată infrastructura.
@ThieryEmanuel
@ThieryEmanuel Жыл бұрын
Așa este, că nici nu știu de câte ori cele 8 milioane de mașini pe combustie au alimentat simultan. Cred că se schimba des rezervoarele de combustibil de la peco-uri când fac implozie la golire instantanee. 😂😂😂
@gopovidiu5055
@gopovidiu5055 Жыл бұрын
@@ThieryEmanuel Deci nu este problema doar la noi.Problema este cu incapabilii de la Bruxel care iau decizii și impun termene in care va fi greu daca nu imposibil sa se realizeze.
@gopovidiu5055
@gopovidiu5055 Жыл бұрын
@@ThieryEmanuel Sunt curios cum vor înlocui toată infrastructura până în 2035 🤣🤣🤣
@remisprincenatu8974
@remisprincenatu8974 Жыл бұрын
@@gopovidiu5055 nu stiu ce stii tu despe bruxel, dar nu stii bine. in 2035 nu o sa se mai fabrice masini NOI cu motoare termice. tu probabil ai impresia ca in 2035 se va interzice circulatia celor termice. termenul 2035 nu inseamna ca toate masinile vor fi electrice, ci doar nu se vor mai fabrica termice. adica cine isi cumpara masina noua termica in 2034, o sa circule in continuare cu ea pana se face praf, poate dura si 20 ani. de ce trebuie modificata infrastructura pana in 2035?! cum ai gandit-o pe asta? nu iti interzice nimeni sa circuli cu termica dupa 2035. repet pt a 3-a oara, poate o sa retii si o sa iei in calcul, ca in 2035 nu o sa mai gasesti de cumparat masina NOUA din fabrica cu motor termic. culmea ca romanii care au umplut tara de cazane second si cei care nu au avut in viata lor masina NOUA, isi fac griji de 2035. poate abia dupa 2050 sa ne facem griji de infrastructura. sa traim pana atunci, sau sa avem grija sa nu facem cancer de prostata. masina ar fi ultima grija in 2050
@gopovidiu5055
@gopovidiu5055 Жыл бұрын
@@ThieryEmanuel câte mașini pe combustie fac plinul cat timp încarci o mașină electrică? 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
@rogamex
@rogamex Жыл бұрын
Salutare. Foarte interesant subiectul. Cred ca multi se tem de situatia in care cateva milioane de masini electrice sunt incarcate in acelasi timp. Ai putea sa faci un calcul de genul asta, sa vedem cum ar impacta consumul instant? De exemplu, acum avem un consum de 7121 MW si o productie de aprox. 7200 MW conform Transelectrica. Cum s-ar schimba acest consum daca toate masinile ar fi electrice si cateva milioane ( sau poate mai putine) ar fi la incarcat in acelasi timp. Mersi
@AdrCon69
@AdrCon69 Жыл бұрын
Daca tot ai ridicat la fileu acest Fake News ... nu ca r fi generat de tine deci nu ti se imputa initiativa sper sa nu intelegi gresit ... dar e bine ca ai mentionat acest scenariu... deci. Nu este nevoie sa punem foarte multe masini electrice la incarcat ca sa vedem ce se intampla - deci topicul legat strict de masinile electrice este fals ! Hai sa ne gandim: sa luam 1 milion de masini de spalat "care pornesc simultan aka la aceeasi ora 21 in Romania" !!! Si toate ruleaza un program de spalare de 3 ore? Deci cum stam ? Asadar cand o sa avem noi in Romanica 1. 000 .000 (ONE MILION) de masini electrice "care se vor incarca simultan ??? Pana atunci hai sa vedem cum ne spalam hainele (nu banii !!! ca aici nu se consuma multa energie) Astept un raspuns !!!
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Cresterea de putere instant ar trebui sa fie tot cu 30-40% fata de ce este in prezent. Daca ne uitam la tarile cu multe EV-uri au deja implementat sistemul de comunicare intre statie si retea. Noapte reteaua poate decide cu ce putere sa incarce masinile astfel incat pana dinineata sa ajunga la nivelul dorit. Avantajul principal este ca noaptea reteaua este foarte libera si se poate echilibra consumul intre noapte si zi. Acesta este si motivul pentru care au tarif special de noapte.
@rogamex
@rogamex Жыл бұрын
@@ECODRIVE Deci ar fi fezabil.
@gianinaavram3076
@gianinaavram3076 5 ай бұрын
Ca si tine nu am chef sa fac calcule :) dar ... zic si eu asa ... o parte din EV se incarca noaptea cind consumul national este redus, deci este chiar bine, si o parte din EV se incarca de la fotovoltaice, iar e bine. Cum nu exista date statistice despre asta e greu de facut calculul pe care il soliciti.
@mindricangabriel553
@mindricangabriel553 Жыл бұрын
La nivel macro aveti dreptate , la nivel micro sunt probleme. Acum citiva ani in Marea Britanie se anuntase ca incarcatoarele pentru masini electrice vor fi decuplate automat de smart-metere cind reteaua este suprasolicitata. Sistemul casnic romanesc era gindit pentru 5.5 kW pe casa. Daca in satul meu trecem la masini electrice trebuie complect recablati stilpii, alte transformatoare, alt aparataj si fiecare consumator are nevoie de upgrade de retea. Azi suntem importatori net de energie . Credeti ca va face cineva investitii in productie ca sa facem balanta zero si sa si crestem cu 40% si energia asta sa fie si verde?
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Aveti dreptate ca trebuie sa investim. In Romania, cei care au contoare smart nu pot consuma mai mult decat puterea instalata. Daca depasesti puterea instalata se opreste furnizarea. Probabil ca in 2023, datorita prosumatorilor si a parcurilor fotovoltaice care s-au deschis in ultima perioada, Romania va redeveni exportator de energie. Investitiile trebuie sa acopere modernizarea a 1%/an din infrastructura de transport si distributie.
@razvangheorghies404
@razvangheorghies404 Жыл бұрын
@@ECODRIVE sistemul energetic, nu poate fi din pacate cuantizat liniar, 1% pe an. imi place foarte mult video-ul tau, m-am uitat la el chiar de mai multe ori, insa este din punct de vedere tehnic foarte simplificat si gresit. sunt cativa indivizi in commenturi, care au fost atacati de multime, cand au zis ce se intampla exact cu infrastructura daca toate masinile ar fi electrice. O repet si eu, intram in dark ages. toate sistemele cad. problema nu este 'vaca' care da lapte, si distributia si armonicile injectate in retea de convertizoarele DC-DC care se regasesc in chargerele pt masinile electrice. Creste puterea reactiva, se defazeaza curentul de tensiune, se supraincalzesc pana la punctul de topire conductoarele, transformatoarele si semiconductoare. Ne trezim dimineata, la cantecul cocosului, deoarece nimic electronic nu mai functioneaza. Iar daca ne uitam adanc pe gaura iepurelui, poate observam si un defazaj in frecventa retelei, care, lol, trage vecinii tari noastre cu care impartim reteaua electrica in intuneric dupa noi. Chestiunile acestea s-au mai intamplat, cand la francezi le-a cazut reteaua ca spaniolii cumparau de la italieni si transmiteau prin franta. USA a stat pe intuneric zile intregi, cand le-a a cazut reteaua ca a fost supraincarcata. Poate oameni acestia care commenteaza video-ul, dealtfel foarte interesant, au dreptate.... Personal, cred ca video-ul este facut cu intentii bune, insa tehnic este foarte gresit, deoarece, e si normal sa nu cunoasteti aceste aspecte, dat fiind ca nu ati facut (probabil) electrotehnica sau electroenergetica in facultate. Sau ma insel?
@gexpe2003
@gexpe2003 Ай бұрын
corect
@andreivoaides
@andreivoaides Жыл бұрын
A se lua în calcul și gusturile fiecărui comentator. 😁 "Hater"ii acestor mașini electrice vor găsi "argumente" împotriva lor, de unde nici nu te-ai aștepta. N-aș vrea să vă spun câte "fantasmagorii" mi-au auzit și mie urechile în privința asta. E de râs "cu vârf și-ndesat". Deci, e după gustul fiecăruia. Un împătimit după zgomote și schimbat viteze nu poate fi convins niciodată bebeficiile unei mașini electrice.
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
😂😂😂
@cronos1.2_sqrt5.2
@cronos1.2_sqrt5.2 2 ай бұрын
Nu-i adevarat, te convertesti foarte repede, am avut manuala si de cand conduc automata nu vreau sa mai aud de manuala, am avut nevoie de o masina si am inchiriat o electrica tocmai ca sa vad cum e. Mi-a placut foarte mult, minus faptul ca era sa ma lase in drum de cateva ori, am ajuns la limita. Sunt tari mult mai dezvoltate decat Romania care nu au apucat inca la isteria statiilor de incarcare. Numai noi punem botul si luam pozitia de drepti cand vreo Greta da drumul la cate-un val care scutura toti leftarzii din Europa. Electrica-i faina, da' nu inca. Nu e rezolvata problema principala. Nu sunt hater, ba chiar fan.
@teknik13
@teknik13 Жыл бұрын
Frumos, nimic de zis; totul arata bine. Doar ca ati luat in calcul ENERGIA electrica (KWh) consumata pe perioada unui an. Cea mai mare problema pentru reteaua electrica pe care o creaza aceste masini electrice este incarcarea rapida, cu puteri foarte mari de ordinul zecilor de KW. Aceste varfuri de consum - care vor aparea preponderent in anumite momente ale zilei vor crea problemele mari in reteaua de distributie - pentru ca retelele electrice nu prea au capacitate de stocare, iar productia la cerere pentru a compensa varfurile de consum e destul de greu de sustinut doar din hidro - la asemenea nivele de consum. Chiar si incarcarea lenta (cu max 3.5KW), pe perioada noptii, in zonele rurale ar crea mari probleme la transformatoarele de medie tensiune, care nu au fost proiectate pentru asemenea consumuri pentru perioade indelungate de timp (toata noaptea). Ca sa nu mai vorbim de marile orase, in zonele de blocuri, unde parcarile sunt pline... acolo nici macar nu vad cum s-ar putea rezolva problema incarcarii. Si eu sunt un sustinator al electromobilitatii, dar cred ca tehnologia pe baza de baterii nu prea este viabila, avand in vedere si costurile de productie ale bateriilor, capacitatile destul de reduse, greutatea lor, etc. Poate or sa apara tehnologii noi, mai ieftine si mai putin poluante care or sa creasca energia stocata si viteza de incarcare. Vom vedea. Eu consider ca viitorul este o tehnologie care sa aibe la bord o celula care produce energia electrica dintr-un anumit tip de combustibil, gen hidrogen. Astfel s-ar muta consumul de energie electrica in zonele unde acest combustibil este produs (electroliza apei de mare de ex - ar avea ca efect secundar productie de oxigen si sare, scaderea nivelului marii - intr-o mica masura, e drept, etc). Acest consum ar fi mult mai predictibil si nu ar crea varfuri mari de putere consumata. Ca efect secundar al consumului de combustibil ar fi cresterea volumului de apa dulce, prin combinarea hidrogenului cu oxigenul in timpul producerii de energie in masina, rezultanda apa. Discutia ar fi lunga. Felicitari! Tineti-o tot asa!
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Sunt zone in care reteaua de transport si distributie a energiei electrice este slab dezvoltata. Problema asta trebuia rezolvata chiar daca nu apareau masinile electrice. 1. O parte din problema va fi rezolvata de prosumatori, care ajuta reteaua pentru ca produc energie acolo unde se consuma si nu mai ai nevoie de transport. Vor fi foarte multi care isi vor incarca masinile de la panouri. 2. Echilibrarea retelei va fi facuta cu micro-stocare in cazul prosumatorilor iar la nivel de retea exista deja proiecte cu baterii foarte mari. Tehnologia LFP a dus preturile in jos iar urmatorul pas vor fi bateriile cu Na, care vor fi si mai ieftine. 3. Hidrogenul in cazul masinilor este foarte putin probabil pentru ca productia de hidrogen prin electroliza necesita de 3-4 ori mai multa energie electrica decat daca ai consuma direct energia cu o masina electrica. Cred ca hidrogenul va fi produs din excesul de energie regenerabila, care nu poate fi consumat. Avantajul hidrogenului este ca poate fi stocat pe perioade mai mari de timp. Avem zeci de ani la dispoziție sa facem aceasta schimbare si cred ca vom vedea multe tehnologii noi care vor ajuta.
@Lucian-mn9yo
@Lucian-mn9yo Жыл бұрын
👍
@byrev
@byrev Жыл бұрын
Problema este mult mai complexa ...un lucru este insa clar, infrastructura de transport a energiei nu este pregatita pentru tranzitie si sunt tare curios cum vor rezolva in statiile de incarcare cu necesarul de energie "instant" sa incarci 4 masini simultan prin "fast-charging" in 5 minute :)))) ... 4 Tesla 3 x 82kWh = 328kWh ... ar fi nevoie de aprox 12MWh ptr 4 statii de alimentare ... daca vine vb de camioane deja trebuie sa dublam ! P.S. 99% dintre cei care voteaza legile privind fotovoltaicele si masinile electrice habar nu au ce este curentul electric, dar aminte sa extrapoleze implicatiile amintitie.
@mr.george9295
@mr.george9295 Жыл бұрын
Prea destept pentru romania
@Andipescuieste
@Andipescuieste Жыл бұрын
Nu stam toți la casă sa avem panouri.. 😂 Iar sa dai cablul de la et 8..cam greu! Investitorii nu se grăbesc sa pună stații deși construiesc.. Iar la blocurile vechi nici nu are rost sa discutam.. Per total statul descurajează montarea de stații electrice, sa devii prosumator lumea nu se mai inghesuie ca a înghețat prețul la KW.. Viitorul electric suna bine...
@rempha
@rempha Жыл бұрын
Bine punctat!
@dorinbindar534
@dorinbindar534 Жыл бұрын
🔝👏
@cubic2011
@cubic2011 Жыл бұрын
Cresterea productiei de electricitate s-ar face cel mai bine cu fotovoltaice pe acoperisuri... Daca producem si consumam local, scapam si de problema transportului de energie.
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Corect! 👍
@cubic2011
@cubic2011 Жыл бұрын
@@ECODRIVE Pentru captarea energiei solare este nevoie de suprafata mare. De aceea nu se poate face centralizat pentru ca nu prea mai sunt asa spatii mari nefolosite deja. Captarea trebuie sa fie facuta descentralizat, direct de consumatori, unde este fezabil. Si captarea de energie termica pentru incalzirea apei ar trebui luata in vedere, mai ales pentru ca este cam de 2 ori mai eficienta.
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
@@cubic2011 chiar ma uitam acum la o prezentare Tesla si au prezentat cateva date interesante. Pentru a trece 100% la regenerabile (absolut toata energia pentru toata planeta) ar fi nevoie de 0,2% din toata suprafață pamântului. Pe acoperisuri avem mult spatiu nefolosit si vor fi doua sisteme, unul centralizat si altul descentralizat cu producție mica/sistem.
@steveurkel7676
@steveurkel7676 Жыл бұрын
Nu avem industrie ca lumea de aia asa putin. Important este si climatizarea casei ce poate economisi mult co 2.
@stefpaul1
@stefpaul1 Жыл бұрын
In primul rand chestia cu masinile electrice este una buna si este buna mai ales in orase unde stam bara la bara si emitem gramezi de noxe dar, exista un mare "dar", retelele sunt varza. Ia o plita cu inductie, un cuptor electric si vezi daca merg ambele+ masina de spalat/espressor/etc simultan. Blocurile vechi sunt deja depasite, casele vechi au nevoie de bransamente noi, etc. Ah, iti pui priza separata, da, este ok, duce dar pe bransamentul vechi daca tragi 2-3kw din 5-8 cat duce e ceva si daca se aduna multi pe strada iar e o problema ca stai multe ore pentru un plin. Daca iei statie separata nu stiu ce se intampla cand sunt multi si se cumuleaza. Solutia reala este sa stai la casa si sa ai panouri dar aici apar costuri pe care multi nu ni le permitem. Gandind macro, ai total dreptate dar trecerea la electrice trebuie facuta punand intai panouri pe toate blocurile apoi trase de la ele prize cat mai aproape de locurile de parcare astfel incat sa se traga cat mai putin din reteaua si asa batrana si aglomerata pe care o avem si oricum nu mi-as pune baza in autoritati.
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Putem aplica modelul din alte tari. Este suficient ca fiecare loc de parcare sa aiba o putere de 2-3 kW. Peste noapte iti poate incarca 100 - 150 km de autonomie. Aceste prize pot fi racordate separat ca sa nu afecteze reteaua blocului. Cu panouri pe blocuri si o minima stocare se poate obtine o retea foarte stabila si descentralizata.
@stefpaul1
@stefpaul1 Жыл бұрын
@@ECODRIVE Si eu zic ca 2-3kw sunt suficienti ca mare majoritate fac sub 50 de km/zi, problema e sa duca retelele de transport din zone pentru ca din ce am vazut nuprea au fost gandite la blocuri. Pe de alta parte,nici la blocurile vechi,nici la cele noi nu se vrea instalarea de panouri desi nu inteleg reticenta asta. Om vedea, pacat ca lumea nu intelege utilitatea masinilor electrice mai ales in cazurile unde sunt >=2 masini in casa caz in care una poate sa fie termica pentru drum lung si celelalte/cealalta electrice.
@gabrielmazare8914
@gabrielmazare8914 5 ай бұрын
Nu ne spuneți si cat producem. Autoritățile se mișcă foarte greu. Avem nevoie momentan de mai multe autostrăzi și centuri ocolitoare decât de mașini electrice. Să presupunem ca de mâine toate mașinile sunt electrice si rețeaua e standard, Nu se mai produc ambuteiaje? Singura variantă eco la momentul actual este mersul pe jos si folosirea mijloacelor de transport în comun. Eu detin un diesel si după niște calcule poluez mai putin decat un Tesla care face 30000 pe an. Din cauza birocrației se mișcă greu lucrurile și în țările mai dezvoltate, ce să mai zicem de Romania.
@ECODRIVE
@ECODRIVE 5 ай бұрын
Nu este corecta abordarea ca avem nevoie de autostrăzi mai mult decat masini electrice. Daca mergem pe ideea asta o sa oprim Romania…poate avem nevoie de spitale mai mult decat autostrazi si tot asa. In fiecare an, in Romania, mor prematur peste 20.000 de romani dim cauza poluarii din orase. Adica de 10 ori mai mult decat in accidente rutiere. Pentru ca mor in spitale si nu pe strada, reusim sa ii ignoram mai usor. Dieselul si benzina sunt principalii factori puluatori. Nu incurca emisiile de CO2 cu poluarea.
@gabrielmazare8914
@gabrielmazare8914 5 ай бұрын
@@ECODRIVE Aveți dreptate. Avem nevoie de multe și se fac prea puține în comparație cu ce s-ar putea face. Adevărul este că majoritatea au devenit prea comozi să meargă pe jos, cu bicicleta sau cu mijloacele de transport în comun. Cred că sunt mai multe decese din cauza obezității decât din cauza emisiilor de CO2. Și eu sunt pro ecologizare și aș vrea să fim independenți energetic. As vrea să se circule doar electric in marile orașe. De aceea am specificat că ar fi nevoie de mai multe autostrăzi și centuri ocolitoare. Cei care merg din a in b să nu fie nevoiți să tranziteze prin oraș.
@gopovidiu5055
@gopovidiu5055 Жыл бұрын
Eu te contrazic.O mașină electrică trage foarte mult in timpul în incarcarii,și aici apare problema!Daca încărcarea mașinilor electrice se face controlat și pe rand nu ar fi problema.
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Solutia este V2G
@razvangheorghies404
@razvangheorghies404 Жыл бұрын
GOP uite inca o problema. Sa presupunem ca exista un sistem care prezice consumul. In momentul in care utilizatorii sfideaza sistemul, ce se intampla cu energia produsa, ca nu o putem inmagazina. Tu incerci sa convingi oameni care nu stiu ce inseamna curent electric ca e o problema de distributie si armonici. te lupti cu morile de vant, am citit toate commenturile, ca sunt un ciudat, care se distreaza la chestii de genul acesta. Sunt 3-4 indivizi care inteleg ce se intampla cu adevarat in o asemenea situatie, iar restul sunt oi, care au fost convinsi ca nu se intampla nimic :))) Ciprian prezinta foarte frumos, e carismatic, insa e departe de a intelege implicatiile, si nu e vina lui, el e jurnalist/youtuber... e bun la youtube, nu poate fi bun si la medicina, electrotehnica si electroenergetica si fizica cuantica :))
@gopovidiu5055
@gopovidiu5055 Жыл бұрын
@@razvangheorghies404 am abandonat lupta,e clar că vb de unul singur.Problema gravă este că numărul mașinilor electrice crește agresiv de la an la an și nu se iau masuri în redimensionarea întregii infrastructuri.
@gopovidiu5055
@gopovidiu5055 Жыл бұрын
@@razvangheorghies404 se încearcă limitarea prin lipsa stațiilor de încărcare,dar mult nu mai pot trage de timp, nu o mai pot lungi.
@gopovidiu5055
@gopovidiu5055 Жыл бұрын
@@razvangheorghies404 nici măcar nu trebuie sa ajungem până în 2035 ,până la scoaterea motoarelor termice din fabricatie că actuala infrastructura va fi crăpată.Timpul e prea scurt și nici măcar nu s-au apucat de treabă,dar mașinile electrice apar din ce in ce mai multe.
@magnumopus557
@magnumopus557 Жыл бұрын
am luat delivery la m3lr joi, never going back
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Felicitari pentru masina! Are tot ce trebuie: putere, autonomie, spatiu 😉
@constantintoma27
@constantintoma27 Жыл бұрын
Entuziasmul posesorilor de electrice va disparea odata cu dublarea masinilor actuale care vor avea nevoie de incarcare in situatia in care infrastructura nu se va putea extinde accelerat.Bucurestiul nu suporta ,prin reteaua de tensiune existenta ,o marire de putere fara a afecta consumul casnic.Daca stai la casa ,poate pe la periferie,ai varianta fotovoltaicelor care au o durata de viata cam de 15 ani aproape ca cea a bateriei de la unele masini electrice.Schimbi masina schimbi si panourile,dai un ban dar dai cam mult!
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Durata de viata a panourilor nu este 15 ani, cum ar putea fi asa daca garantia pentru panouri este 20-25 ani. In 3 ani, cu un sistem de 15 kW care a costat 15.000 euro, am produs 75.000 kWh. La un cost de 1 leu/kWh (au fost preturi si mai mari) sistemul este deja amortizat. Din acest moment mai am cel putin 20 de ani de energie gratis. Haide sa ne concentram pe lucrurile constructive si pe inovatie. Atitudinea asta ca nu se poate, amestecata cu niște percepții greșite nu face decat sa ne tina in loc. Critica fara solutii este egala cu zero. Care este propunerea dumneavoastra pentru un viitor mai curat? Ar fi bine ca atunci cand facem afirmatii, ele sa fie sustinute de cifre.
@constantintoma27
@constantintoma27 Жыл бұрын
@@ECODRIVE Pentru incepit vreau sa spun ca panourile fotovoltaice sunt o alternativa costisitoare si daca ne uitam la subventia statului,si la panouri si la masini,ar fi mei bine ca in loc sa dea 10.000 Euro pentru o achizitie de EV mai bine ar plati cate 1000 de Euro proprietarilor de masini vechi si poluante sa -si radieze masinile si sa se puna conditia masinilor mai putin poluante.Cati romani isi permit sa stea la casa,sa-si ia EV si sa-si puna si panouri .Marea electrificare se va intampla dar cu niste costuri imense pe care nici tarile dezvoltate nu -si permit sa le suporte .Da ,vrem aer curat dar cati copaci s-au plantat in ultimii zece ani?Si cat s-a taiat si se vor mai taia ?Romania produce curent prin termocentrale care ard mii de metri cubi de gaz pe ora ,eliberand in atmosfera gaz cu efect de sera si asta se va intampla tot timpul chiar si cu toate masinile electrice care vor avea nevoie de curent.Lucrez in sistem si stiu bine ca reteaua electrica din Bucuresti nu e proiectata sa faca fata la cresterile de consum casnic actual daramite si cu 200 de statii de incarcare printre blocuri.Sau mai bine face pe guvernantii si Ne Mintim Frumos.Multa sanatate si aer curat.
@CatalinV
@CatalinV Жыл бұрын
🙋
@adrianmihaescu2931
@adrianmihaescu2931 Жыл бұрын
Viitorul este electric! Vom avea transport electric in procent mare . Vom gati electric și ne vom încălzi electric. In urmatorii ani vor apărea soluții de stocare mult mai ieftine . Tehnologia evoluează rapid. Din punctul meu de vedere vor fi soluții locale de producere a energiei ,care nu vor implica transportul de energie pe distanțe lungi. Distanțele lungi înseamna costuri și pierderi de energie. Cărbunele, petrolul si gazele sunt de domeniul trecutului. Se încadrează in epoca primitivă a tehnologiei. O spun in calitate de inginer cu experiență de 20 de ani .
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Va multumesc mult pentru mesaj!
@viocat-lm5mx
@viocat-lm5mx Жыл бұрын
In lunile de vara cand este foarte cald si aparetele de conditionat merg blana ,ce sa vezi reteaua nu face fata....daca nai adaugi si incarcarea electrica luam foc la propriu
@gopovidiu5055
@gopovidiu5055 Жыл бұрын
E una sa consumi 1kw in 24 ore,și e cu totul altceva să consumi acel kw in 10 min.
@Seba-ch3yq
@Seba-ch3yq Жыл бұрын
Deja in 2023 cu un buget pana in 40k euro nu prea ai ce masini noi sa mai iei care sa bifeze toate necesitatile (false de altfel) ale romanului: sa inceapa cu "V", sa fie fullfuleanu' fullfulescu si alte idei. Dar nenea Musk vine cu ceva de nerefuzat. Masina electrica cu sute de cai (ca sa simti ca trage, dom'le) si cam tot ce-ti trebuie de la 35k euro cu Rabla. Ma intreb cand o sa urmeze si alti producatori de electrice strategia asta de minimizare a profiturilor, care pe termen lung va fi tot in avantajul lor... practic este inevitabila trecerea la electric.
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Si eu cred ca interzicerea din 2035 a masinilor pe combustie este inutila....trecerea se va face natural si mai repede. In 2025 o sa vedem deja batalia pe zona de pret de 25k (fara rabla sau alte programe).
@Seba-ch3yq
@Seba-ch3yq Жыл бұрын
​​​​@@ECODRIVEExact. Ofera-le oamenilor oferte care sa faca alegerea unei masini pe combustie pur si simplu redundanta. Ce aleg? Un Model 3 de 300 de cai sau un Golf 1.0 dotat?
@cronos1.2_sqrt5.2
@cronos1.2_sqrt5.2 2 ай бұрын
Nu-i de loc de nerefuzat. Ba chiar imposibil de acceptat pentru marea majoritate. 40k e enorm chiar si pentru romanul mediu superior. Si e chiar periculos. In scurt timp se va crea o "elita a verzilor", care se va indatora ca sa intre in clubul lui nenea Musk, care se va uita acuzator la amaratul poluator cu cazanul de doua mii de euro, etaland acele superbe numere verzi care salveaza planeta. Discrepanta va fi chiar mai mare, pentru ca sunt mai rare cazurile cand Rolls-ul se uita cu scarba la Dacie. Spre deosebire de eventualul prost cu Rolls (ca nu-s toti, desigur) care-i un prost bogat si lenes, prostul verde va fi un prost harnic.
@nebuneli
@nebuneli Жыл бұрын
Reteaua electrica e pilaf prin sate si comune, la casa de la tara daca isi baga un vecin flex-ul in priza imi scade voltajul la 170V iar becurile incep sa palpaie ! Singura modalitate sa scap de nenorocirea asta ar fi sa imi pun panouri solare + baterii si invertorul sa regleze curentul de iesire la 220V constant.
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Pe masura ce vor fi mai multi prosumatori o sa creasca calitatea curentului. Daca iti instalezi panouri o sa fie perfect 👍
@virgiljulean2799
@virgiljulean2799 10 ай бұрын
Ce bine sună totul în calcule! Parcă-i aud pe șefii mei calculând randamentul unuor utilaje, bazându-se DOAR pe performanțele date de producător, care la fel ca-n cazul mașinilor, știm cu toții că sunt aproape utopice. Luăm ca ex: o mașină nouă despre care știm de la producător că are viteza maximă de 200 km/h, un comsum mediu de 6% și o durată de viață de cca. 250k de km. Întreb: cât de naiv (să nu zic cretin) trebuie să fiu, să am pretenția că respectiva mașină va parcurge cei 250k de km cu 200 de km/h, continuu (exceptând reviziile) cu un consum de 6%? Ei bine, sunt mulți care calculează normele muncitorilor, ba mai grav - profiturile, după astfel de calcule. Trist! Din păcate, punerea în practică a celor relatate de dvs. în clip, îi va dezamăgi până la depresie totală :) pe "evlavioși" Da, sunt de acord că totul trebuie să plece de la niște calcule (precum ați făcut și dvs.) însă trebuie să studiem atent și realitatea, să luăm în calcul mai ales amănuntele, amănunte pe care le tot amânăm în a le băga în calcule, că de, - ne strică socoteala. Ok, să zicem că centralele, transportul și punctele de transformare existente vor funcționa pe veci (deși sunt vai mama lor) dar ce facem cu cele 8 mil de prize de încărcare pentru fiecare mașină? Unde vor fi montate fizic? Să nu mai zic de cablurile ce trebuie să asigure transportul atâtor amar de electroni? etc. etc. Da, aveați dreptate când spuneați că se va reduce consumul de electricitate nemaifiind necesară extracția și prelucrarea țițeiului, însă consumul va trece la exploatarea minieră (cărbune) deoarece termocentralele sunt încă baza și vor fi încă multă vreme. Energia verde... povești frumoase, de suprafață, dar din păcate, putrede la miez (precum este și automobilul electric) Dacă chiar vrem să MUTĂM poluarea (căci de reducerea ei nu poate fi vorba) din orașe în afara lor, UNICA soluție este dezvoltarea transportului în comun (tramvai, trolebuz, metrou) și interzicerea circulației automobilelor în orașe, bineînțeles exceptând ambulanțele, pompierii, poliția, etc. Pot fi dezvoltate tramvaie/trolebuze adaptate transportului de mărfuri, aprovizionare, ridicarea deșeurilor, etc. Din păcate acest lucru este total neacceptat de așa-zișii "militanți pentru mediu" care în realitate sunt niște snobi cu mașini electrice, ce se dau eco. Păcat! :(
@ECODRIVE
@ECODRIVE 10 ай бұрын
Va multumesc pentru mesaj dar trebuie sa facem cateva mentiuni: 1. Nu avem nevoie de 8.000.000 de statii de incarcare. Acum nu avem nici macar 1.000.000 de benzinarii sinnu este o problema. 2. Energia verde nu este “o poveste frumoasa” este realitate, inclusiv in Romania. Puteti vedea productia de energie in timp real pe Transelectrica. Termocentralele nu reprezinta nici macar 20% din consumul national. Asa cum presupuneri ca energia electrica este produsa cu carbune, la fel faceti presupuneri si legat de masinile electrice. www.transelectrica.ro/web/tel/sistemul-energetic-national 3. Nu este vorba doar despre mutarea poluării ci si despre faptul ca masina electrica (cu absolut toate procesele, inclusiv combustibilul) poleaza de cateva ori mai putin. Diferenta este uriasa. 4. Din cauza lipsei de informatii si a unei perceptii gresite, jigniti niste oameni pe care nici macar nu ii conoasteti. Fără cifre, afirmațiile dumneavoastră sunt doar jigniri gratuite. Lucrul asta il piate face oricine…. Oricine poate avea o părere dar este obligatoriu sa va documentați. Orice afirmație trebuie susținută de cifre nu de păreri.
@invertor4245
@invertor4245 Жыл бұрын
Multe aspecte comentate sunt corecte. Dar, de ce ai folosit în calcule consumul unei mașini electrice atunci când se află pe sosea și nu când se află la încărcat? De aceea calculele nu stau în picioare! Când eram eu mic mă jucam cu mașinuțe cu telecomanda dar telecomanda conținea 2 baterii și un fir de 1 metru până la un Ferrari superb(nu fabulez). Asta vă așteaptă dacă nu se face nimic pentru rețeaua de joasă tensiune. Teoretic branșamentele la apartamentele de bloc suportă 3,5 KW... 20 de ani prea puțin. Cine suportă costurile. Nu sunt fan electrice dar de acord cu avantajele. Timpul nu va ajunge pentru a rezolva problema. Exemplele cu alte state mărețe în realizări sunt de tot râsul, sunt de fațadă... dar să lăsăm.
@nickbabes1678
@nickbabes1678 Жыл бұрын
Inca vreo 4-5 hidrocentrale si ne asiguram independenta energetica la ce retea hidrografica avem dar din pacate nu avem o strategie nationala energetica si politicienilor nu le pasa de viitorul nostru doar de al lor
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
M-am uitat de curiozitate pe site-ul Ministerului Energiei si sa stii ca nu avem o strategie energetica nationala. Este un document publicat prin 2018, un draft, in care sunt trecute niste date estimate pentru 2030 care au fost deja depășite...
@dorolo
@dorolo 9 ай бұрын
Confunzi la modul grosolan productia de energie cu transportul. Pe transport sunt cele mai mari pierderi posibile date de rezistenta transportului pe inalta.
@ECODRIVE
@ECODRIVE 9 ай бұрын
Nu este o confuzie. Transportul este transport si productia este productie. Daca vrei sa discutam despre pierderea de la transport, te rog sa imi spui care este pierderea.
@dorolo
@dorolo 9 ай бұрын
@@ECODRIVE ideal 10-20%, poate ajunge si la mai mult, repinde la lungimea cablului. Nu degeaba unde sunt marii consumatori in general apare si o centrala. Se invata la electronica/electrotehnica 5 ani, nu am cum sa-ti explic in 3 randuri.
@ECODRIVE
@ECODRIVE 9 ай бұрын
@@dorolo daca luam in considerare o pierdere de 20%, creșterea capacității de transport cu 1%/an este suficientă ca toate mașinile sa fie electrice. Vorbim de un orizont de timp mai mare de 30 ani, realist vreo 50 ani….
@kextmac62
@kextmac62 Жыл бұрын
Toată infrastructura de transport a energiei electrice nu este deimensionată în prezent pentru a suporta încărcarea mașinilor electrice. De pe tabletă sau din studioul de televiziune totul se rezolvă foarte simplu chiar și în domeniul agricol am vâzut calcule simpliste care la modul ideal sunt perfect fezabile însă în realitate le contrazice. Dacă în majoritatea orașelor din Romania nu există spații de parcare suficiente, atunci puncte de încărcare câte vor pot fi și unde vor fi amplasate? Dacă un posesor de EV își propune o deplasare la distanță mai mare de casă, în concediu, peste limita de autonomie a mașinii sale, în cazul în care pe străzi vor circula doar astfel de vehicole, care este șansa de a reuși să ajungă la un punct de încărcare? Deasemenea încărcarea rapidă poate fi realizată, în condițiile tehnologiei actuale, doar la stații care au un booster alcătuit tot din baterii și care au capacitate limitată. Asta sună ca și faza că vaccinul conține cafea și libertate după cum afirma "distinsul" fost Prim Ministru Câțu. Am condus mașini electrice îmi plac pentru sentru senzația pe care o ofera și la care mentenanța este aproape zero, fără chituri de distribuție, uleiuri schimbate periodic, ambreaje distruse în trafic aglomerat și multe alte defecțiuni însă în condițiile de astăzi este utopic schimbarea totală a parcului auto. Poate mașinile cu pilă de combustie cu hidrogen ar putea rezolva problema. Cred că domnul realizator ar trebui să consulte specialiști pentru că sigur îi scapă multe detalii ale problemei. Și comuniștii au omorât caii pentru că, spuneau ei, au crezut că trec pe agricultură exclusiv mecanizată însă nu a fost chiar așa.
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Pentru ca Romania sa fie pregatita de aceasta tranzitie, in ritm accelerat, ar trebui sa dezvolte cu 2% an productia si distributia de energie.
@TipulCare
@TipulCare Жыл бұрын
Salutare tuturor! Ca de obicei, sunteti cat se poate de clar, pe subiect si sper ca v-au inteles toti cei care "isi fac griji" despre aceste zvonuri, de la diversi "specialisti". Inca o data va felicit si va multumesc personal, atat in numele meu cat si in numele multora(care imi permit)! Reteaua de productie pe sistem solar, e in continua crestere. In cativa ani, capacitatea de productie a curentului electric folosind panourile fotovoltaice va fi MULT mai dezvoltata si curentul electric va fi clar cu multi TWh/an produs din surse naturale si gratuite. Deci minunatul nostru soare, nu numai ca ne incalzeste, dar ne ofera si o energie gratuita, care ne e de mare folos in prezent si ne va fi mai ales in viitor..... .
@catalinfodor2933
@catalinfodor2933 Жыл бұрын
Panourile fotovoltaice sunt gratuite ?!
@TipulCare
@TipulCare Жыл бұрын
@@catalinfodor2933 Nu panourile, dar soarele da! Cine a zis ca panourile sunt gratuite?!
@catalinfodor2933
@catalinfodor2933 Жыл бұрын
@@TipulCare ,da,greșeala mea,am crezut ca d-vostra va refereați la producerea energiei electrice utilizând energia solara ,dar probabil va refereați la uscarea chiloților, caz în care ,aveți dreptate,energia solara e gratis 🙂
@TipulCare
@TipulCare Жыл бұрын
@@catalinfodor2933 Uscarea chilotilor e si mai facila, atata timp cat sunt persoane ca dumneavoastra care sufla in ei. Tehnologia in zilele noastre, NU e petru orice suflator in chiloti, care doreste profit fara investitie. Si apropo: nu mai raspunde daca esti in necunostinta de cauza, multumesc!
@valeriuflorinirimia7790
@valeriuflorinirimia7790 Жыл бұрын
Eu formulez altfel. O baterie de mașina electrică are in jur de 40 kWh. Pentru a o încărca in 10 ore am nevoie de o sursă cu putere de 4 kw. Cum cam toate mașinile electrice se vor încărca noaptea, rezultă că fiecare casă are nevoie de o sursă de 4 kwh. Adică consumul la un bloc de apartamente ar fi enorm. Două calorifere electrice care ar funcționa toata noaptea...
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Nu incarca toata lumea dupa acelasi program. Pentru 15.000km/an ai nevoie de aproximativ 10 kWh/zi. Este suficient sa incarci in medie si cu 1,5-2kW peste noapte.
@gopovidiu5055
@gopovidiu5055 Жыл бұрын
@@ECODRIVE o medie de 5 ore.Mai exact consumu pe 24 de ore a unei locuințe modeste.😂😂😂
@eunu6928
@eunu6928 Жыл бұрын
Întrebare . Daca un rezervor are 40-80Litri, de ce la benzinărie se alimentează și de 30-50lei ? :)
@MMTHERM
@MMTHERM Жыл бұрын
Salut,Ciprian! Cand Tesla a ales să vină în România,și-au răspuns cu siguranță,la această întrebare! 😂
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
si-au raspuns la intrebarea asta de cand au construit prima fabrica :)
@markf1441
@markf1441 Жыл бұрын
@@ECODRIVE Da , montand panouri fotovoltaice pe toata mega uzina tehnologizata la superlativ .
@cronos1.2_sqrt5.2
@cronos1.2_sqrt5.2 2 ай бұрын
Tesla e despre bani si despre pus presiune pe guverne pentru a-si vinde produsele, deci iarasi despre bani.
@bogdanmilea6883
@bogdanmilea6883 Жыл бұрын
Cred ca problema se punea altfel. Daca ar incarca toti,in acelasi timp,la aceeași ora masina electrica??? Dar este irelevant, ca masinile electrice sunt diferite, cu diferite autonomii, cu mers diferit...ca in viata, nu toti oamenii fac acelasi lucru,in acelasi timp
@ericandeva
@ericandeva Жыл бұрын
Daca toate femeile din ro nasc in acelasi timp, ar face fata maternitatile? Daca toti romanii fac cumparaturi in acelas timp fac fata magazinele? Etc etc
@ddragut76
@ddragut76 Жыл бұрын
@@ericandeva Exact, asta era si discutia din inregistrare :) Daca cumva am ajunge ca toate femeile sa nasca in acelasi timp am face sa existe destule maternitati sau daca toti am face cumparaturile in acelasi timp probabil ca am face magazine mai multe sau mai mari :) Pentru ca asa am ajuns sa avem toti curent electric, ca sa vezi de la 0 romani acum 100 si ceva de ani. Dar avem noi fibra asta a noastra conservatoare care nu ne lasa sa traim, daca avem un ceva limitat, dar vrem sa facem mai mult, inseamna ca nu se poate pentru ca nu poti sa bagi mai mult in mai putin :) pe principiul asta nici realitatea nu e compatibilita cu realitatea pentru ca acum nu stiu 100 de ani eram pe 0, deci cum poate sa existe ce avem acum daca era 0 acum 100 de ani? (head explode) :D
@razvangheorghies404
@razvangheorghies404 Жыл бұрын
din contra, toti fac in acelasi fel. merg la servici la 7-8 dimineata si vin acasa la 16-18. Ce fac acas? baga masina in priza, pornesc televizorul, baga la spalat, si pornesc cuptorul electric sa isi faca de mancare. Consumul de curent creste, tensiunea ramane initial aceeasi, transformatoruld e joasa tensiune intra in pierderi Joul, uleiul fierbe. convertoarele de frecventa, introduc armonici in retea, curentul se defazeaza de tensiune, tensiunea scade, electronicile se ard, cad siguantele, sistemele de telecomunicatii de defazeaza, intram in parametri neliniari in reteaua nationala, defazam frecventa, cade reteaua de medie tensiune, intram in bezna. generatoarele nu pot fi oprite instantaneu, creem exces de putere in retea, cade si reteaua de inalta tensiune. dark ages.
@ericandeva
@ericandeva Жыл бұрын
@@razvangheorghies404 traducerea
@electricteamro
@electricteamro Жыл бұрын
Romania va avea probleme (punctuale) din punct de vedere electric (pene de curent), nu din cauza consumului, ci mai ales din cauza infrastructurii invechite, nemodernizate si subdimensionate (probleme pe care le are chiar si acum).
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Avem noroc ca reteaua de inalta tensiune a fost dimensionata pentru un comsum mult mai mare. Veriga slaba sunt distribuitorii de energie care incaseaza bani lunar si au obligatia sa investeasca in infrastructura.
@electricteamro
@electricteamro Жыл бұрын
@@ECODRIVE Corect
@philodacus5077
@philodacus5077 Жыл бұрын
Care sunt datele ce te fac sa emiți asemenea afirmații?
@philodacus5077
@philodacus5077 Жыл бұрын
România nu v-am avea nici o problemă nici punctual și nici general. Mai studiază domeniul, apoi poți sa emiți ceva, până atunci remain silent.
@conceptmagvlog4492
@conceptmagvlog4492 Жыл бұрын
Ok... bun ce facem cu flotele de distributie, ? Tiruri, autoutilitate.. etc.. ca sunt deja chiar multe + autoturisme flote pentru angajati? cum facem sa reducem pretul sub unueia pe combustibil fosil.. Ar fi normal sa fie mai ieftine.. logic ca toata lumea sa si permita, si firmele.. si autonomie mai mare.. si atuci pa petrolul.. dar tind sa cred ca mai ne trebuie vreo 30 ani.. ca ua smecherii petrol.. si de aia nu vor sa reduca costul de achizitie a unei electice.. ( doar ce am vazut cei de la Tesla au facut un prim pas.. ) Sunt in idee de a achizitiona o electrica..( eu nu sunt deacord cu fosilelel alea de disesel non euro, sau care au anulat dpf ul si te face negru.. de poluare si nioxe.. etc.. dar euro 6 sau chiar 7 sunt masini care fff putin polueaza.. bun.. trecem la lectrificare.. vrem autonomie mai mare, vrem baterii eficiente si ieftine.. dac ase defecteaza.. oricum poluarea planetei vine din alte directii ramuri ale economie.. da vin si de la non euro, 1,2 3, 4, 5 Dar cu euro 6 au atin un nivel decent.. clar demonstrat.. Deci inca o data poluarea planetei vine din alte ramuri( industrie, aeronautica.. etc.. si de la autorisme poluante( inca sunt milioane de masini care circula zilnic cu non euro, sau, 1, 2, 3 si sute de milioane cu euro 4, euro 5.. acolo poluare.. si in alte ramuri,.. etc.. a da trotinetele alea de trocariciuri de scutere.. pai alea cum polueaza de nici nu poti sta in sparele lor.. si iti intra prin ventilatia masini in interior.. te axfisiezi.. deci cum face sa fie ok ca amajoritatea oameniilor si a firmelor sa si inoiasca parcul auto.. ? cu 50000 e o masina sau o autoutilitara?
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Sunt conștient ca va mai trece mult timp pana cand se va întâmpla aceasta schimbare dar ea a început. Nu ma deranjeaza mașinile pe combustie, ci doar cele care nu respecta normele minimale de poluare. Îmi pare rău si pentru cei care au bugete de peste 50k si aleg sa cumpere tot diesel…. Tesla a început sa puna presiune pe pret si asta este un lucru foarte bun. Cel mai târziu in 2025 vom avea masini electrice cu 400km autonomie la pret de 25k.
@conceptmagvlog4492
@conceptmagvlog4492 Жыл бұрын
@@ECODRIVE |Ma bate gandul la model Y. la anul.. imi place mult la cum arat si ce stie sa faca.. si automie.. clar..
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
@@conceptmagvlog4492 la prețurile de acum imi este greu sa recomand alta masina din aceeasi categorie…
@alexp8050
@alexp8050 Жыл бұрын
Bun raționament.
@marianistrate3829
@marianistrate3829 11 ай бұрын
Înseamnă ca putem cumpara acțiuni la producătorii de energie😅 Oricum Tesla rămâne cam singura mașina electrica de cumpărat.
@ECODRIVE
@ECODRIVE 11 ай бұрын
La preturile de acum, Tesla nu prea are concurenta nici daca ne uitam la masinile pe combustie.
@deprintraficadunate5325
@deprintraficadunate5325 Жыл бұрын
1.Ati uitat ceva important: calitatea retelei si costurile pentru aducerea acesteia la un nivel corespunzator. Se compara Romania cu restul statelor mentionate? Nu stiu de ce, dar am impresia ca suntem cam vai de capul nostru cum suntem in multe alte domenii. Asa ca, toate calculele devin dintr-o data diferite :). Cresterea de consum nu se face asa, pur si simplu, pocnind din degete, trebuie sa ai de unde si sa mai ai si cum. 2.,Referitor la "Romania poate sa-si dubleze productia de energie electrica dar nu poate sa-si dubleze productia de benzina", da, Romania poate face multe, dar nu prea face nimic din ceea ce poate.. Si daca si-ar putea dubla productia de energie electrica si chiar ar vrea asta, sunt sigur ca si-ar putea dubla sau tripla si productia de combustibili fosili (a se verifica cate proiecte de extractie sunt in standby doar pentru ca nu se vrea). 3. Poluarea din orase. Daca chiar s-ar dori o schimbare s-ar face si alte lucruri in sensul ecologizarii inclusiv in ideea unui aer mai curat. Ori, din cate vad eu, se insista doar pe masini. Dar centralele termice pe pacura (care exista inclusiv in orase) ce au, arderile ilegale de chestii care produc noxe, unde sunt? Despre plastic nimic? Despre societatea de consum care te impinge sa cumperi orice electrocasnice noi in locul celor vechi si sa nu le mai repari pe cele din urma pentru ca nu gasesti piese sau pentru ca nu poti? Si nu ma refer la chestii de 15 ani vechime, ci despre cele care au 3-4 ani (vezi telefoanele mobile)? Despre poluarea ionica, fonica si radio nimic? Pai, nimic. Si atunci? Unde e grija pentru ecologie? Bulshit! Vlog-ul e bun, dar omite, neintentionat cred eu, niste aspecte care ar schimba poza de ansamblu. Eu cred ca se urmareste de fapt reducerea a unei parti a emisiilor poluante prin reducerea drastica a numarului de masini prin cresterea pretului acestora astfel incat sa nu-si mai permita oricine o masina. iar una electrica la 3k euro, second, care nu bate si nu troncane, nu vom vedea prea curand. Asta concomitent cu mutarea poluarii din orase in afara lor, pentru ca in momentul de fata masinile electrice nu insemna nici pe departe poluare "0". Ba, mai mult piot insemna poluare mai mare decat una termica in anumite conditii. Si hai sa va explic de ce. Fabricarea unei masini electrice este in principiu mai poluanta decat a unei masini termice (vezi bateriile, de ex). Pentru cei interesati exista un studiu facut de catre cei de la Volvo www.automarket.ro/stiri/volvo-o-masina-electrica-trebuie-sa-ruleze-110000-de-kilometri-pentru-a-106381.html Deci o electrica polueaza intre cele doua borne ale existentei ei, producerea si scoaterea din uz (reciclarea). Nu polueaza intre decat daca se incarca cu energie provenita din surse neregenerabile. O termica polueaza mai mult in timpul "vietii" adica a folosirii si mult mai putin in faza de priductie sau de reciclare dupa scoaterea in uz. Astfel fie in cazul in care o masina cu motor termic e folosita putin pe parcursul vietii ei va polua mai putin decat una electrica, care polueaza foarte mult in avans. La fel si electrica, daca e folosita putin si e scoasa rapid "la pensie" (reciclata) din diverse motive (de ex. accident cu dauna totala), va polua de fapt mai mult decat una termica pentru ca ea deja a poluat in faza de productie si va polua si in faza de reciclare mult mai mult decat o termica. Deci, precum se poate observa, lucrurile nu sunt chiar asa de "alb si negru" cum par :). Si in mod sigur nu pot fi tratate cu usurinta!
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
O sa incerc sa va raspund punctual: 1. Romania este in urma la multe domenii dar asta nu inseamna ca ne oprim din munca si din invatare. Daca promovam mituri si lipsa de educatie politicieni vor face ce doresc. Nimic nu se face pocnind din degete si nici nu am sugerat acest lucru. Obiectivul de a creste productia cu 1% /an este ridicol de mic. Asa ca este penibil sa ne plangem ca e greu. Daca noi spunem ca nu se poate, politicienii va vor da dreptate si vor sta degeaba. 2. Dublarea productiei de benzina/motorina nu inseamna doar extractie ci si rafinare. Ar fi prosteste sa investim intr-o tehnologie deja veche si extrem de poluanta. Ne costa mai putin sa produce energie electrica. 3. Poluarea din orase are multe surse. Nu se pot discuta intr-un singur video. Va puteti documenta referitor la emisiile de NOx care cauzeaza cele mai grave boli. PRINCIPALA sursa de poluare cu NOx sunt masinile. 4. Masina de 3k euro care sa nu troncane si sa fie in parametri de functionare nu exista. Ne pacalim cu masini fara DOF si care nu respecta normele de siguranta si poluare. Dreptul de a detine o masina vine cu obligatii. Daca RAR si-ar face treaba probabil ca ar disparea jumatate din rablele care circula prin Bucuresti. 5. Articolul citat de dumneavoastra si declaratia Volvo au fost deja combatute. Volvo vorbeste despre XC40 electric, adica masina produsa de ei. Faptul ca Volvo produce aceasta masina atat de ineficient este problema lor. In cazul altor masini electrice emisiile de CO2 se compenseaza dupa mai putin de 30k km www.reuters.com/business/autos-transportation/when-do-electric-vehicles-become-cleaner-than-gasoline-cars-2021-06-29/ Atentie ca Volvo vorbeste doar de CO2 nu si de NOx (substantele alea care gazeaza oamenii in orase). 6. Am facut un video despre poluarea masinilor electrice versus combustie. Aveti toate argumentele: kzbin.info/www/bejne/bpfdi2Cqm8uHiNk
@deprintraficadunate5325
@deprintraficadunate5325 Жыл бұрын
@@ECODRIVE Va multumesc pentru raspunsul punctual. O mica observatie totusi. NOX este un produs (un poluant) specific motoarelor de tip diesel si aproape deloc in cazul celor cu benzina. Acest lucru nu face observatia dvs. mai putin corecta, doar o completeaza.
@razyel7749
@razyel7749 Жыл бұрын
Dar ce s-ar intampla daca milioane de masini electrice ar incarca toate in acelasi timp? Ar suporta reteaua electrica asta?
@ECODRIVE
@ECODRIVE Жыл бұрын
Este imposibil sa se intample acest lucru. Nici la benzina/motorina nu se intampla lucrul asta si nici nu ar fi posibil sa alimentam 1 milion de masini pe combustie intr-o singura zi.
@trainspotting_and_tech2023
@trainspotting_and_tech2023 Жыл бұрын
Un alt mod de a trece mai rapid la electrificare este să trecem mai mult la transport public și trenuri (oricum acestea se pot electrifica mai repede decât autoturismele personale). De-asemenea autoturismele ar fi mai bune de închiriat (atât în oraș cât și pe distanțe mari), astfel scăzând numărul și nevoia de autoturisme. În cazul ăsta rețeaua n-ar avea probleme de funcționare... mai deloc. 🤔
Cum rezistă o Tesla Model 3 după 3 ani si 160.000 km?
15:32
ECO DRIVE
Рет қаралды 39 М.
Eccentric clown jack #short #angel #clown
00:33
Super Beauty team
Рет қаралды 27 МЛН
How many pencils can hold me up?
00:40
A4
Рет қаралды 19 МЛН
КАХА и Джин 2
00:36
К-Media
Рет қаралды 4,2 МЛН
1 класс vs 11 класс (неаккуратность)
01:00
CASA VISURILOR NOASTRE COSTĂ 39.900 DE EURO! AM VIZITAT-O!
37:28
Care este mașina electrică cu cea mai mare autonomie?
41:21
ECO DRIVE
Рет қаралды 23 М.
Mașini electrice din China la prețuri incredibile
18:54
ECO DRIVE
Рет қаралды 87 М.
De la ZERO la INVESTITOR cu Irina Chitu S08E05
1:15:42
Banii Vorbesc - Podcast Educatie Financiara
Рет қаралды 10 М.
Ce echipament are in dotare autospeciala Politiei?
12:12
Andrei Verestiuc
Рет қаралды 733 М.
Tesla Model Y - o mașină electrică greu de concurat
30:31
ECO DRIVE
Рет қаралды 51 М.
motorbike invension napaka solid
0:31
JayR watawat tv
Рет қаралды 26 МЛН
Car 1💵 vs 10000000 💵
0:21
Dung ABC
Рет қаралды 24 МЛН