Waarom vliegen we nog niet elektrisch?

  Рет қаралды 10,999

Universiteit van Nederland

Universiteit van Nederland

Күн бұрын

Dat vliegen slecht is voor het klimaat weten we al jaren en toch vinden mensen het lastig om het vliegtuig te laten staan. Elektrisch vliegen klinkt als een mooi en duurzaam alternatief, maar is dat het ook? En wanneer wordt dat nou een keer werkelijkheid? Mobiliteitsexpert Carlo van de Weijer (TU Eindhoven) legt uit dat het al kan: op dit moment alleen nog in kleine tweepersoons vliegtuigen. Maar kunnen we dan ook ooit elektrisch naar Barcelona gaan vliegen? Daar kom je achter in deze video.
0:00 Mensen willen niet minder vliegen
0:50 Het grote probleem: batterijen
2:18 Wanneer vliegen we elektrisch?
3:08 Is elektrisch vliegen ook echt duurzaam?
4:02 Hoeveel geluidsoverlast geeft een e-vliegtuig?
4:54 Welke vluchten worden elektrisch?
6:07 Kunnen we dan eindelijk vliegen zonder schaamte?
Onderzoek naar de bereidheid om minder te gaan vliegen: open.overheid.nl/repository/r... pagina 2:
"Het is belangrijk kanttekeningen te plaatsen bij de mate waarin deze inzichten voorspellend zijn voor het daadwerkelijke gedrag in de toekomst. De bereidheid om post-corona minder te gaan vliegen dan men gewend was, is niet gestegen ten opzichte van de bereidheid pre-corona (metingen 2018 en 2019). Bij elke meting is er een even grote groep (van vier op de tien vliegreizigers) die aangeeft bereid te zijn minder te gaan vliegen. En de groep die daartoe in 2018 bereid was, lijkt in 2019 vervolgens niet ook echt minder vaak het vliegtuig te hebben gepakt, gezien de stabiliteit in hun zelfgerapporteerde vliegfrequentie (meting 2019) en gezien de verdere groei in 2019 van het totaal aantal vluchten in Nederland (CBS.nl). Het is dan ook twijfelachtig of de huidige bereidheid (en verwachting) van vliegreizigers om post-corona minder te gaan vliegen, daadwerkelijk tot een trendbreuk zal leiden in de vliegfrequentie."
Veel dank aan:
- Maeve Aerospace voor het beschikbaar stellen van hun modelvliegtuig
- Royal Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum voor het beschikbaar stellen van het beeldmateriaal van het tweepersoons elektrische vliegtuig
Meer wetenschap? Check:
Podcast op Spotify ► open.spotify.com/show/0z2ydI7...
Podcast op iTunes ► itunes.apple.com/nl/podcast/d...
Onze website ► www.universiteitvannederland.nl/
Instagram ► / universiteitnl
Twitter ► / universiteitnl
Facebook ► / universiteitvannederland
Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits context behouden) te gebruiken. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvannederland.nl
Over de Universiteit van Nederland:
We zijn een stichting met een volledig onafhankelijke redactie. Onze missie is simpel: wetenschap is te gek en iedereen moet dat weten. Samen met de veertien universiteiten in Nederland zorgen wij dat betrouwbare wetenschappelijke kennis bij jou komt.
Wil je reageren op onze video’s? Leuk, we horen graag van je! Wel een paar aandachtspunten om rekening mee te houden:
- Schelden is niet toegestaan, net als kwetsende, discriminerende of racistische uitspraken.
- Geen negatieve opmerkingen over de spreker. Onze wetenschappers doen vrijwillig mee aan onze video’s, laten we het leuk houden voor hen!
- Links naar andere pagina’s, kanalen of websites zijn niet toegestaan, tenzij het wetenschappelijke artikelen of nieuwsberichten zijn.
- Geen onwaarheden of onduidelijke berichten.

Пікірлер: 78
@maxvaessen
@maxvaessen Жыл бұрын
Deze meneer is erg goed voor de camera. Lekker relaxt, niet zo stijf 😉
@jeroenaarts85
@jeroenaarts85 Жыл бұрын
Interessante video, fijne korte uitleg. Ik hoop dat er veel toekomst in zit, met nog te ontdekken nieuwe ideeën en technologieën (accu's van zout?)
@geddie123
@geddie123 Жыл бұрын
Ben benieuwd hoe dit zich ontwikkeld. Zit zeker toekomst in. Vooral benieuwd naar het feit dat een gemiddelde vlucht van Corendon, Transavia en Ryanair geen moment van de dag stilstaat en het dus moeilijk is weer zoveel energie aan stroom in een hele korte tijd in dat vliegtuig te krijgen. Daarnaast moet je op het vliegveld de laadinfrastructuur voor mekaar hebben, iets wat op de welbekende vakantie-eilanden nog een puntje van aandacht zal zijn ben ik bang.
@bonenintomatensaus
@bonenintomatensaus Жыл бұрын
Kan je snel doen door accus te swappen,
@rdflo6739
@rdflo6739 Жыл бұрын
Ik vraag me af of er gekeken wordt naar vliegvelden met een start assistentie. Feitelijk heeft een vliegtuig veel teveel vermogen aan boord, zodat het van de grond kan komen. Als dat niet meer nodig is dan heb je minder grote motoren, en verleng je de afstand dat je kan vliegen.. wellicht een lier zoals bij zweefvliegtuigen
@l.holtermenneke1587
@l.holtermenneke1587 Жыл бұрын
Geweldige video!!
@gersomvanslooten9456
@gersomvanslooten9456 Жыл бұрын
Ik heb geen kennis van hoe vliegtuigen gebouwd worden, maar is het ook niet zo dat we in de toekomst zonnepanelen op onze vliegtuigen kunnen monteren zodat ze veel meer energie kunnen opwekken die geschikt zijn voor lange vluchten?
@flamedraa
@flamedraa Жыл бұрын
Heel interessante video! Als een buitenlander wie Nederlands leert de ondertitelingen zijn ook heel nuttig. Dank U!
@johanneszandvliet8178
@johanneszandvliet8178 Жыл бұрын
Dank u
@wesselvantwist6811
@wesselvantwist6811 Жыл бұрын
Dit is echt top voor het vervangen van korte private jet vluchten
@Koenth12
@Koenth12 Жыл бұрын
Ik zou wel graag wat meer willen weten over synthetische brandstof in vliegtuigen. Misschien een tip voor een volgende aflevering?
@carlovandeweijer9159
@carlovandeweijer9159 Жыл бұрын
Dat gaat inderdaad de volgende aflevering worden. Hier zeg ik er al iets over twitter.com/AukeHoekstra/status/1559253330228133888
@Jasper.mp4
@Jasper.mp4 Жыл бұрын
Synthetische brandstoffen in een andere video. Misschien leuk om een kort stukje er bij te doen dat ze in Formule 1 hier ook een voortouw in de ontwikkeling willen nemen?
@Cryptomagnaat
@Cryptomagnaat Жыл бұрын
Batterijen brengen een hoop afval met zich mee als ze op het einde van hun levensjaren zitten, bij het produceren van elektrische auto’s worden er grondstoffen nog steeds onder erbarmelijke omstandigheden gewonnen in Afrika. Ik denk daarom dat waterstof veel interessanter is .
@Basharnl
@Basharnl 2 ай бұрын
Ook een van de redenen dat er nieuwe accu's ontwikkeld worden met materialen die overal te krijgen zijn zoals zout.
@cg986
@cg986 Жыл бұрын
Elektrische vluchten hebben ook de potentie om enorm goedkoop te zijn. Bij bestemmingen die niet binnen direct bereik liggen, zullen mensen bereid zijn over te stappen vanwege de lage prijs. Jammer natuurlijk dat geld de enige motivator is bij mensen, maar toch een positieve ontwikkeling.
@safraan100
@safraan100 Жыл бұрын
Waarom hoor ik niets over de accu’s en de milieu effecten bij productie en buiten gebruik stellen, lijkt mij een half verhaal.
@cg986
@cg986 Жыл бұрын
Omdat je nooit eens onderzoek hebt gedaan. Tal van bedrijven die lithium batterijen voor meer dan 99% kunnen recyclen. American Manganese is er 1 van.
@a.bakker64
@a.bakker64 Жыл бұрын
Nucleair fusion. Iter wordt vanzelf kleiner als toepassing en kan dan in Olie gestookte Tankers geplaatst worden. Wellicht ook in vliegtuigen?
@Deveonn
@Deveonn Жыл бұрын
Je bedoelt wat op centrale formaat pas voor 2050 op de planning staat? Als het mee zit.. Met zulke centrales kunnen we ook gewoon eindeloos veel waterstof maken, verliezen zijn dan niet meer relevant.
@janklaas6885
@janklaas6885 Жыл бұрын
😂 Waarschijndelijk krijgen wij het process om met een Tokemak of Stellator energie op te wekken nooit onder de knie, in ieder geval niet in de komende 70 jaar.
@Cohen.the.Worrier
@Cohen.the.Worrier Жыл бұрын
Hoezo in een democratie kunnen we mensen niet verbieden te vliegen? Het is toch ook verboden om te roken in cafés en dronken auto te rijden. Als we eens beginnen met op kerosine, net als alle andere brandstoffen, taxen, accijnzen en belastingen te heffen. Dat zal vliegen al een stuk duurder en dus onaantrekkelijker maken. Verplaatsingen tot 500km kunnen prima met trein, nu al elektrisch, of bus afgelegd worden.
@carlovandeweijer9159
@carlovandeweijer9159 Жыл бұрын
Dag Cohen. In het geval van roken in cafés en dronken autorijden is het levenscomfort van het gemiddelde individu er op vooruit gegaan, bij vliegen zal dat zeker niet zo ervaren worden, blijkt uit alle draagvlakonderzoeken. Wat betreft eerlijk taken: dat moeten we zeker doen maar dat is slechts tientjeswerk, zie bv kzbin.info/www/bejne/rn7WYqx6hMtrZ6s
@positive8498
@positive8498 Жыл бұрын
Inderdaad ik vind het zo stom dat men aangeeft dat omdat we een democratie zijn er niets verboden kan worden. Er wordt best veel verboden en dat is niet om mensen te pesten maar om ze te beschermen en dat heet regulatie als iets de spuigaten uit loopt zoals nu met het vliegen. Als ze in Europa aangeven dat er over bijvoorbeeld 10 jaar (want ze zullen die stap nooit morgen zetten) alleen gevlogen mag worden voor vanaf een bepaald aantal km per vlucht of als het elektrisch kan kom je al een heel eind. Gaan ze wellicht ook sneller zorgen dat de treinverbetering verbeterd wordt tussen alle Europese landen, het goedkoper wordt om te reizen met de trein en sneller de overstap maken naar evt duurzaam vliegen.
@hugius9016
@hugius9016 Жыл бұрын
Ik denk dat hij bedoelt dat in de praktijk veel mensen willen vliegen, dus bij verkiezingen zullen mensen niet tegen vliegen stemmen. In een dictatuur zou je vliegen kunnen verbieden, ongeacht de mening van het volk.
@woutmoerman711
@woutmoerman711 Жыл бұрын
Leuk, zo'n visionair verhaal maar ik wil het eerst zien voordat ik het geloof. Minder vliegen lijkt mij de betere optie.
@carlovandeweijer9159
@carlovandeweijer9159 Жыл бұрын
Dag Wout. Dat is zeker een betere optie alleen zie ik die helaas niet als haalbaar, zeker niet op wereldschaal.
@KoekieMonster39
@KoekieMonster39 Жыл бұрын
Willen jullie ook een video maken over 'waneer vliegen we eindelijk met waterstof?'
@pkrakras3561
@pkrakras3561 Жыл бұрын
Ha ha ha ha ha
@barend121
@barend121 Жыл бұрын
ik vraag me hetzelfde af, is waterstof een energie drager voor electrisch vliegen.
@UniversiteitvanNL
@UniversiteitvanNL Жыл бұрын
Hi Yuci, we zetten hem op het lijstje. Wie weet! We hebben al wel een video over rijden op waterstof. Die vind je hier: kzbin.info/www/bejne/Zn7WppZso66phKc
@ikwillemk2845
@ikwillemk2845 Жыл бұрын
Ik mis hier een groot component. Luchtdichtheid.... Electrice motors hebben geen zuurstof nodig, dus kunnen hoger vliegen met minder weerstand. In de daling kan zelfs de motor terug opgeladen worden. Gemiste kans. 20kg op 1kg is niet aan de orden.
@woutmoerman711
@woutmoerman711 Жыл бұрын
Hoe drijf je een elektrisch vliegtuig aan op grote hoogte? Een propeller werkt dan niet goed meer.
@carlovandeweijer9159
@carlovandeweijer9159 Жыл бұрын
Dat propellervliegtuigen minder hoog vliegen heeft naast het gebruik van zuurstof voor de motoren vooral te maken met de te lage dichtheid om een propeller genoeg stuwkracht te laten leveren.
@chichangwu
@chichangwu Жыл бұрын
in plaats van normale stoelen zet je gewoon 60 hometrainers neer die energie opwekken😂 helpen opladen terwijl je vliegt
@cg986
@cg986 Жыл бұрын
Zorgt er wel voor dat je eindelijk minder dikzakken naast je hebt.
@ikkuhyu4395
@ikkuhyu4395 Жыл бұрын
Waarom gebruiken we geen elektrolyse om op waterstof te vliegen? Lijkt een pak eenvoudiger dan synthetische brandstoffen? Het zou tevens (deels) de pieken op het netwerk op kunnen vangen.
@carlovandeweijer9159
@carlovandeweijer9159 Жыл бұрын
Dat is weliswaar eenvoudiger te maken dan synthetische brandstoffen maar veel moeilijker op te slaan en te transporteren waardoor het onder de streep niet de eenvoudigste oplossing is.
@jasper221176
@jasper221176 Жыл бұрын
@@carlovandeweijer9159 opslag wordt op dit moment ook stappen in gemaakt, door het te laten binden aan een ander stof.
@janklaas6885
@janklaas6885 Жыл бұрын
juist kzbin.info/www/bejne/oaetooqugpx4hc0
@janklaas6885
@janklaas6885 Жыл бұрын
@@carlovandeweijer9159 dat is een fabeltje kzbin.info/www/bejne/hH6rYqN4dr6aj9U
@alanx4121
@alanx4121 Жыл бұрын
War against the back-torque. Het effect van de Wet van Lenz is te omzeilen.
@peterhuberts9865
@peterhuberts9865 Жыл бұрын
Dit verhaal stapt wel erg luchtig over het batterij probleem heen. Batterijen zijn behoorlijk milieu onvriendelijkj
@salvadordavinci7
@salvadordavinci7 Жыл бұрын
Beter dan olie die je in een keer verbrand. Meerdere keren te gebruiken, recyclebaar.
@carlovandeweijer9159
@carlovandeweijer9159 Жыл бұрын
Dag Peter, dat zijn ze zeker maar daar komt vast nog een nieuw college over. Overigens is de milieuonvriendelijkheid van batterijen nu al stukken minder dan het alternatief en veel makkelijker en sneller op te lossen dan het probleem van het gebruik van fossiele brandstoffen.
@cg986
@cg986 Жыл бұрын
Minder onvriendelijk dan CO2?... Lithium batterijen kunnen al voor meer dan 99% gerecycled worden. Onder andere door American Manganese.
@thijsouwens6568
@thijsouwens6568 Жыл бұрын
Hoe zit het het de grondstoffen die nodig zijn voor die accu’s (nikkel, lithium en kobalt)?
@JustMe-qt7ps
@JustMe-qt7ps Жыл бұрын
Ja en hoe vervuilend is die grote batterij? Daar als eens over nagedacht?
@carlovandeweijer9159
@carlovandeweijer9159 Жыл бұрын
Daar is heel veel over nagedacht en verbetert ontzettend snel. Maar belangrijkste is dat het nu al veel en veel minder vervuilend is dan het fossiele alternatief.
@cg986
@cg986 Жыл бұрын
Er zijn tal van bedrijven die een lithium batterij kunnen recyclen tot wel meer dan 99% !!! American Manganese is zo'n bedrijf. Koers ging meteen 10x over de kop.
@ThunderBassistJay
@ThunderBassistJay Жыл бұрын
Prima presentatie! 👍 Jammer dat oplaadbare batterijen (nog steeds) degraderen en dus moeten worden vervangen.
@jankees4037
@jankees4037 Жыл бұрын
Maar dat zegt hij, het is niet erg dat ze degraderen. Na 5-10 jaar zijn er ook weer betere exemplaren te koop. Daardoor wordt de actieradius groter.
@Deveonn
@Deveonn Жыл бұрын
Jammer dat in de eerste vergelijking waterstof niet als op opslag benoemd is. Alle voordelen van elektrisch vliegen maar dan veel beter schaalbaar. Uiteraard nog steeds met accu’s om op te stijgen. PS: dat gewicht van de accu’s gaan ook een probleem worden voor landen. Een 737 kán niet eens met volle tanks landen.
@dukejohn2898
@dukejohn2898 Жыл бұрын
Alleen de grondstoffen waar de batterijen van gemaakt worden raken ook een keer op, doodlopende weg.
@udntknw001
@udntknw001 Жыл бұрын
In de toekomst gaan we meteoren hun route ombuigen zodat ze heel dichtbij Aarde voorbij komen, dan bevestigen we er een haak aan en dan kunnen we eindelijk duurzaam vliegen, andere mogelijkheden zijn er niet zonder straf van punten op het sociaal crediet systeem en ons persoonlijk CO2 budget. 😂
@Desafis
@Desafis Жыл бұрын
Maak een programma over batterij ontwikkeling. Oekraïne oorlog draait om die grondstoffen
@Deveonn
@Deveonn Жыл бұрын
Linkje? Volgens mij gaat het met name om de gasvelden. Niet voor niets is het allemaal begonnen toen Shell daar naar gas wilde boren om af te stappen van Russisch gas.
@cg986
@cg986 Жыл бұрын
@@Deveonn Poetin zag het ook wel zitten om de graanschuur van Europa in te nemen. Naast fossiel ook nog voedsel om de wereld mee te chanteren!
@eefregelneef2956
@eefregelneef2956 Жыл бұрын
-Goede recessie helpt dat vliegen wel om zeep. -Beetje waterstofpap werkt beter dan die zware accu’s. - Een elektrisch vliegtuigje gaat veel trager. Vmax=400 km/h.
@carlovandeweijer9159
@carlovandeweijer9159 Жыл бұрын
1) nee, 2) nee en 3) dat valt nog te bezien, al zal het niet veel sneller zijn idd.
@MrGilly
@MrGilly Жыл бұрын
Vliegen hoeft niet snel te gaan. De huidige vliegmaatschappijen laten hun vliegtuigen ook niet op topsnelheid vliegen. Zo rustig mogelijk om zo min mogelijk brandstof te verbruiken
@jankees4037
@jankees4037 Жыл бұрын
Volgens eef gaat men toch de helft langzamer. Nu zit een vliegtuig wel op 800-1000km/h. 400km/h is dan erg langzaam. Australie in 48 uur met vele lange tussenstops, nee dat gaat niet elektrisch.
@Jooonathan
@Jooonathan Жыл бұрын
Kunnen electrische vliegtuigen niet gewoon hun eigen energie opwekken? Wind genoeg op zulke snelheden.
@carlovandeweijer9159
@carlovandeweijer9159 Жыл бұрын
nl.wikipedia.org/wiki/Zweefvliegtuig
@janklaas6885
@janklaas6885 Жыл бұрын
nee
@vic-rx5vk
@vic-rx5vk Жыл бұрын
Eindelijk eens iemand die met de realiteit komt!!! Gewoon blijven vliegen dus
@rodgerb2645
@rodgerb2645 Жыл бұрын
Ik vlieg nu ook al zonder schaamte hoor. Mensen laat je niet gek maken.
@adamweishaupt3511
@adamweishaupt3511 Жыл бұрын
Wie vliegen? Mensen, Wat willen mensen? Zo snel mogelijk van a naar b. oplossing een Vacuümtunnel, niemand wilt op een stoel zitten en bijvoorbeeld 9 uur wachten tot ze op bestemming zijn. Elektrisch vliegen ontwikkelen voor commerciële vluchten is tijd verspilling.
@ikkuhyu4395
@ikkuhyu4395 Жыл бұрын
Vacuumtunnels zijn duur en hebben bovendien het nadeel dat we de acceleratie niet overleven.
@ThisIsMe...
@ThisIsMe... Жыл бұрын
Ik vlieg al nooit met ook maar enige schaamte
@enechaos8705
@enechaos8705 Жыл бұрын
Om de paar jaar een accu vervangen wordt gebracht alsof dat positief is, terwijl dat er voor zorgt dat elektrisch vliegen (net zoals het nu al bij auto’s is) niet duurzamer is dan een brandstof, omdat een accu maken intens veel co2 kost. In de video is ook niet verteld dat bijna alle stroom uit kolencentrales komt waardoor er niks schoon en groen aan is…
@IIIPieterjanIII
@IIIPieterjanIII Жыл бұрын
Bekijk eens deze video: kzbin.info/www/bejne/hImnc2Bsi8etZpY en dan zul je zien dat het niet klopt wat je zegt
@cg986
@cg986 Жыл бұрын
Geloof je echt wat je zegt? Want dit is echt heel standaard onsamenhangend gebrabbel.
@carlovandeweijer9159
@carlovandeweijer9159 Жыл бұрын
Zelfs al alle stroom uit kolen zou komen (wat niet get geval is) zou het veel minder CO2 vergen als je elektrisch vliegt, en dan tel je de energie voor het maken van batterijen mee. Dat maken van batterijen zal overigens vroeg of laat (waarschijnlijk al vroeg) helemaal CO2 neutraal gebeuren, die fabrieken worden al gebouwd.
Wat is het quantuminternet?
12:24
Universiteit van Nederland
Рет қаралды 17 М.
Is elektrisch vliegen moeilijker?
7:02
Bright
Рет қаралды 40 М.
My little bro is funny😁  @artur-boy
00:18
Andrey Grechka
Рет қаралды 13 МЛН
1 or 2?🐄
00:12
Kan Andrey
Рет қаралды 38 МЛН
How does a wind turbine work?
13:33
Weet Je Dat Ook Weer
Рет қаралды 189 М.
Pieter Derks - Nederland is te hoogopgeleid
15:56
Pieter Derks
Рет қаралды 478 М.
Hoe ultrabewerkt eten ons ziek maakt
15:48
NTR Wetenschap
Рет қаралды 576 М.
Hoe verpest kapitalisme onze economie?
16:32
Universiteit van Nederland
Рет қаралды 71 М.
Elektrische versus Brandstofauto, wat vervuilt meer ?
12:36
myenergi Benelux
Рет қаралды 8 М.
HomeWizard thuisaccu
19:22
Ketel Klets
Рет қаралды 114 М.
Hoe ziet Nederland er over 100 jaar uit?
11:15
Universiteit van Nederland
Рет қаралды 77 М.
Elektrisch vliegen: het komt er nu echt aan
6:29
Bright
Рет қаралды 53 М.
Welke grote mysteries bestaan er nog rond de oerknal? (5/5)
15:47
Universiteit van Nederland
Рет қаралды 159 М.
My little bro is funny😁  @artur-boy
00:18
Andrey Grechka
Рет қаралды 13 МЛН