How eye movements help you heal from your traumas (EMDR)

  Рет қаралды 19,941

Universiteit van Nederland

Universiteit van Nederland

Күн бұрын

Пікірлер: 66
@NoahEvers-
@NoahEvers- 3 ай бұрын
Werkt heel goed. Wegens meervoudige trauma syndroom moest ik naar Trauma Centrum Nederland en kreeg daar dagen achtereen EMDR en het heeft mijn leven gered!
@grommie
@grommie 3 ай бұрын
Ik kijk naar die stip, en kan het met niks anders combineren. Mijn gedachten zijn onbereikbaar.
@berkesinnema6154
@berkesinnema6154 3 ай бұрын
Fijn dat jullie deze kennis delen en het zo "jip & janneke" uitleggen :)
@Lydian804
@Lydian804 3 ай бұрын
Erg nuttige video. Ik speel graag Lumosity spelletjes tegen milde ptss klachten. Deze informatie gaat me helpen om de app nog strategischer te gebruiken.
@PakMeDanAlsJKan
@PakMeDanAlsJKan 3 ай бұрын
Haha bizar! Ik ook! Lumosity is echt TOP!
@LadyAdora-NL
@LadyAdora-NL 3 ай бұрын
Zelf ook meerdere keren EMDR gehad voor meerdere traumas. Heeft me goed geholpen daarmee. Het enige nadeel is dat mijn hechtingsproblematiek naar de voorgrond is gekomen en daar heb ik nu erg last van..
@PixelsVerwisselaar
@PixelsVerwisselaar 3 ай бұрын
Zeker intressante video thanks🙌
@Ben-mw6es
@Ben-mw6es 3 ай бұрын
wauw die bos haar
@AngeldeJongTHE1
@AngeldeJongTHE1 3 ай бұрын
Dankjewel
@soumynonareverse7807
@soumynonareverse7807 3 ай бұрын
Nu is die stip puur oogbeweging maar komt er bij Tertris een stuk puzzelvermogen kijken. Neemt dit dan niet te veel plek in waardoor je die nare gedachten te veel onderdrukt?
@c.bleumink
@c.bleumink 3 ай бұрын
@@soumynonareverse7807 ik kan alleen uit eigen ervaring spreken en niet antwoorden met een simpele ja of nee, maar bij mijn behandeling verschilde wat ik deed en hoeveel opdrachten ik tegelijk te doen kreeg per dag/ per moment. Ene moment had ik genoeg aan simpele oogbeweging volgen, andere moment was dat niet genoeg om de spanning omlaag te halen. Dan kreeg ik gecombineerde oefeningen bijvoorbeeld: tegelijk tappen/ klikjes via koptelefoon/ oog beweging en geheugen oefening (bv. noem automerken). Mijn brein was iedere moment/ dag anders met wat het nodig had om de EMDR tot een succesvol eind te brengen. Tot zover mijn ervaring. :)
@sdewijk6034
@sdewijk6034 3 ай бұрын
Klopt. EMDR is een quick fix. Op langere termijn veeg je je herinneringen nog dieper onder het vloerkleed. Het is een schadelijke methodiek.
@c.bleumink
@c.bleumink 3 ай бұрын
@@sdewijk6034 ik ben wel nieuwsgierig naar je bron! (Bronvermelding? Lees er graag meer over) Of is dit jouw persoonlijke mening/ ervaring? Ik kan alleen uit me eigen ervaring spreken maar voor mij was het leven voor EMDR (door ptss) ondraagbaar - extreem lage levenskwaliteit - na emdr had ik mezelf weer terug, functies als kunnen (zelf)reflecteren/ navigeren/ introspectie/ ervaringen in perspectief kunnen zetten waren na de emdr ineens weer terug. Naast vele andere dingen die ik niet meer kon zoals korte termijn geheugen / ik liep niet meer tegen alles aan, ik kon weer sporten zonder ziek te worden etcetera. Emdr gaf me mijn denk en verwerkings vermogen weer terug en was dus essentieel voor mijn echt harde therapie verwerkings werk wat daarna komt. Maar ik zat dus niet langer in die reptielenbrein (fight/ flight/ freeze) gevangenis en had de regie over me eigen leven weer terug. Levensreddend geweest voor mij persoonlijk! Maar ik lees graag over andere ervaringen- ik vind het fascinerend hoe dit voor iedereen anders werkt!
@sdewijk6034
@sdewijk6034 3 ай бұрын
@@c.bleumink Als psycholoog kan ik iets zeggen over deze methode. Ik denk niet dat deze methode voor iedereen anders werkt, zoals je zegt. Maar dat deze voor iedereen ongeveer hetzelfde werkt. Namelijk dat je op de korte termijn minder last hebt van je trauma. Ik heb de indruk dat jouw verslag eerlijk is. Ik geloof dat je op korte termijn resultaat hebt gemerkt. Maar ik geloof dat je het risico loopt dat herinneringen vager worden, omdat je (als cliënt) gedwongen wordt herinneringen te combineren met een soort anti-aandacht/ afleiding. Dat is die klik- of oogbeweging. Als je met afstand (en kritisch) naar je eigen genezingsproces kijkt, kun je ook zeggen dat de aandacht van een hulpverlener op zichzelf wellicht heeft gewerkt. Uit onderzoek blijkt dat cliënten vooral worden geholpen door medemensen die het goed met je voor hebben. Bovendien kan er sprake zijn geweest van een spontaan genezings-effect. Na verloop van tijd treedt er meestal enige genezing op, omdat het brein nou eenmaal een levend orgaan is en in staat is zichzelf te herstellen. Omdat deze methode zo eenvoudig is in zijn toepassing, staat de deur wagenwijd open voor commerciële toepassingen. Niet alleen voor de cliënt, maar ook voor de hulpverlener, is inhoudelijke therapie een complex en belastend traject. En dan is een relatief makkelijke methode als EMDR erg verleidelijk om (als hulpverlener) je geld mee te verdienen.
@DivineLogos
@DivineLogos 3 ай бұрын
Het helpt omdat het volgen van de stip je forceert om in het huidige moment te blijven en dus alle emoties gerelateerd aan het trauma bewust te ervaren zonder op ze te reageren of te veroordelen. Als je immers verdwaalt raakt in gedachten of emoties dan kan je de stip niet meer volgen. Het is hetzelfde mechanisme waardoor dingen als mindfulness en yoga ook goed helpen. Het genezen van trauma vergt altijd een methode die zorgt dat je in het huidige moment leeft. Want trauma is het tegenovergestelde. We verwarren het verleden voor de huidige werkelijkheid waardoor we ons onveilig voelen en ongezond gedrag uitdragen als zelfbescherming, welke vaak onnodig is en schadelijk .
@j.m.b.7449
@j.m.b.7449 3 ай бұрын
Betekent dat dan eigenlijk ook dat je dingen slechter onthoud wanneer je ze met verdeelde aandacht meemaakt en opslaat?
@sdewijk6034
@sdewijk6034 3 ай бұрын
Heel goed gezien. Dat klopt. En daarom is EMDR de zoveelste manier om je trauma's niet werkelijk aan te hoeven kijken. Werkt ff op de korte termijn, maar op langere termijn is het opnieuw het diep ingraven van wat je hebt meegemaakt. Het enige wat echt werkt is therapie waarbij een goede hulpverlener bereid is op te komen voor het kind dat je was. (Meestal gaan trauma's over jeugd-ervaringen).
@j.m.b.7449
@j.m.b.7449 3 ай бұрын
@@sdewijk6034 een very last resort voor echt onoverkomelijke trauma's dus
@sdewijk6034
@sdewijk6034 3 ай бұрын
@@j.m.b.7449 Bestaan onoverkomelijke trauma's? Als je er echt werk van maakt (en de herinneringen nog enigszins in leven zijn), kan je ze volgens mij altijd verwerken. Het wordt pas een probleem als je je niet meer kan herinneren wat je overkomen is. Want hoe wil je er dan mee aan de slag gaan? Daarom is EMDR niet alleen nutteloos, maar zelfs schadelijk.
@j.m.b.7449
@j.m.b.7449 3 ай бұрын
@@sdewijk6034 dan denk ik bijvoorbeeld aan verkrachting of marteling, zou je kunnen voorstellen dat bepaalde dingen te pijnlijk zijn om naar terug te blijven keren. Desalniettemin ben ik met je eens dat emdr overdacht ingezet schadelijk kan zijn voor een herstel proces, maar mijn gevoel zegt wel dat er een toepassing voor is. Ik heb overigens op geen enkele manier vakkennis op dit gebied. Tevens wil ik benadrukken dat ik geen gelijk probeer te halen over wat dan ook. Ik vind lauter de gedachtenwisseling en vriendelijke discussie interessant! Bedankt daarvoor in ieder geval!
@sdewijk6034
@sdewijk6034 3 ай бұрын
@@j.m.b.7449 Als je bedoelt dat herbeleving van trauma pijnlijk is: dat is zeker het geval. Maar trauma kan je niet negeren. In je onderbewustzijn blijft het je lastig vallen. (Overdag ben je je er niet zo van bewust). Vooral 's nachts vallen onverwerkte trauma's je lastig. Het gaat ook in je lijf zitten. Misschien kan je wat lezen over 'The body keeps the score'. Ik ben psycholoog en heb wel een beetje verstand van dit soort zaken. Als je trauma's actief aanpakt, dan kom je wel steeds in de golven van emotie, maar de golven worden steeds lager, totdat je er nauwelijks nog last van hebt. Ik geloof dat trauma's helemaal kunnen genezen. Zoals bij iedere professie zijn professionals het niet altijd met elkaar eens. En vooral in de psychologie (waar nog heel veel onbekend is) kunnen de meningsverschillen groot zijn.
@herryhubert2706
@herryhubert2706 3 ай бұрын
Ben na mijn studie psychologie noodgedwongen in de ict terecht gekomen (studieschuld -> makkelijk een baantje vinden). Altijd spijt van gehad. De laatste 2jaar ben ik me aan het verdiepen in EMDR. Ik hoop dat ik in de toekomst daar nog wat mensen mee kan helpen.
@IIIPieterjanIII
@IIIPieterjanIII 3 ай бұрын
Volgens de Engelstalige wikipedia werkt het niet beter dan Exposure therapy. Het is dus omdat je aan je angsten wordt blootgesteld dat het werkt, niet omdat je je ogen moet bewegen.
@SimonWillig
@SimonWillig 3 ай бұрын
Dat zegt hij dus eigenlijk ook.
@IIIPieterjanIII
@IIIPieterjanIII 3 ай бұрын
@@SimonWillig Het wil wel zeggen dat het niet wetenschappelijk bewezen is en dus eigenlijk pseudowetenschap is.
@SimonWillig
@SimonWillig 3 ай бұрын
@@IIIPieterjanIII weet ik niet. Men heeft ooit empirisch aangetoond dat die zaken samenhangen en dat het werkt. Later heeft men ook samenhang gevonden op andere manieren, en dat wordt nog steeds onderzocht. Dat men het nog niet weet maakt het geen pseudowetenschap lijkt me.
@UniversiteitvanNL
@UniversiteitvanNL 3 ай бұрын
Hoi Pieterjan, we hebben je punt voorgelegd aan de wetenschapper. Kevin zegt er het volgende over: ,,Tussen de effectiviteit van Cognitieve Gedragstherapie (waar exposure een onderdeel van vormt) en EMDR als behandeling zit over het algemeen weinig verschil. Het ene onderzoek laat een voordeel zien voor CGT en het ander voor EMDR (en vaak zijn ze even effectief). Beide worden daarom als voorkeursbehandeling voor PTSS genoemd in gezondheidszorgrichtlijnen, van bijvoorbeeld de World Health Organisation (WHO) of National Institute for Clinical Excellence (NICE). Die richtlijnen zijn gebaseerd op grote mega-analyses van goed gecontroleerde onderzoeken waarin patiënten verschillende behandelingen ontvangen en die behandelingen worden dan vergeleken met elkaar. In zo’n richtlijn wordt een behandeling niet zomaar opgenomen. Er moet voldoende bewijs zijn voor de effectiviteit ervan. Dat beide behandelingen werken betekent natuurlijk niet per se dat ze op dezelfde manier werken. Bij exposure is het veronderstelde mechanisme dat denken aan angstige herinnering ervoor zorgt dat er een nieuwe ‘veilige’ herinnering ontstaat (je realiseert je dat het gevaar van toen er nu niet meer is). Deze nieuwe herinnering remt de oude angstige herinnering waardoor de nieuwe herinnering actiever is wanneer je geconfronteerd met zaken die je doen herinneren aan de traumatische ervaring. Bij EMDR is het veronderstelde mechanisme dat je die angstige herinnering direct aanpakt en de herinnering zelf verandert."
@IIIPieterjanIII
@IIIPieterjanIII 3 ай бұрын
@@UniversiteitvanNL Als die onderzoeken niet consequent aantonen dat EMDR beter is dan exposure therapy dan is het niet wetenschappelijk bewezen dat het werkt, EMDR is namelijk exposure therapy + oogbewegingen. Je kunt evengoed exposure therapy doen en tegelijk een paarse hoed aandoen. En dan een onderzoek doen en vastellen dat exposure therapy + een paarse hoed aandoen een behandeling is die werkt. Er is niks mis met EMDR doen als therapie, het werkt, maar wetenschappelijk is het niet eenduidig bewezen dat dit door de oogbewegingen komt.
@benedicteprovoost3669
@benedicteprovoost3669 3 ай бұрын
Hoe kom je aan een behandeling?
@Pvpsox
@Pvpsox 3 ай бұрын
De meeste psychologen kunnen dit, er zijn ook speciale centra voor EMDR behandelingen. er is genoeg keuze hierin
@Jooonathan
@Jooonathan 3 ай бұрын
Ik mag geen EMDR vw. cannabisgebruik, is het wel verstandig om zomaar EMDR uit te voeren op het grote publiek?
@Badorable
@Badorable 3 ай бұрын
Volgens mij is het meer dat EMDR niet goed werkt als je cannabis gebruikt en niet dat het gevaarlijk is. Maar kan dat ik het mis heb hoor.
@sschutjes1462
@sschutjes1462 3 ай бұрын
Eens, dit kan een trigger zijn. EMDR komt met een doktersadvies!
@z.b.95
@z.b.95 3 ай бұрын
Dit is een erg versimpelde versie van EMDR mensen. Bij EMDR gaat het om de voorbereiding. Daarbij is "denk aan een vervelende herinnering" veel te oppervlakkig om het een EMDR behandeling te noemen.
@sschutjes1462
@sschutjes1462 3 ай бұрын
​@@z.b.95dat geeft men ook aan in de video. Maar om zomaar een traumatische herinnering te triggeren voor een video lijkt me niet verstandig.
@UniversiteitvanNL
@UniversiteitvanNL 3 ай бұрын
In dit filmpje hebben we natuurlijk maar een mini-stukje van de interventie uit EMDR gebruikt. Dat is heel vaak gebruikt in onderzoek zonder enige problemen.
@mazzacotto
@mazzacotto 3 ай бұрын
Ajax Tottenham
@UniversiteitvanNL
@UniversiteitvanNL 3 ай бұрын
Of het voorkomen van toekomstige trauma's 👀
@maxwever6362
@maxwever6362 3 ай бұрын
@@UniversiteitvanNLgeen methode die die trauma kan verwerken. Ik word nog steeds zwetend wakker ‘s nachts met een beeld van maura op mn netvlies.
@sdewijk6034
@sdewijk6034 3 ай бұрын
Dit helpt je geenszins van trauma's af. Het zorgt ervoor dat je trauma's nog dieper worden verdrongen. Alleen begrijpen van wat er gebeurd is, veroordeling van eventuele daders en herbeleven van de emoties, leiden tot echte verwerking.
@mverdon7457
@mverdon7457 3 ай бұрын
@@sdewijk6034 Dit is een generaliseerde opmerking want voor veel mensen werkt EMDR wel degelijk om spanning en angst te verminderen. Vaak is er daarna nog wel aanvullende behandeling nodig om zaken te repareren, maar daar is pas ruimte voor als emoties getemperd zijn. Echter is er ook altijd een groep die niet van EMDR profiteert zoals bij alle behandelingen en medicijnen het geval is.
@markmark4298
@markmark4298 3 ай бұрын
@@mverdon7457 Misschien moet je op W ikipedia eens lezen over het verschijnsel "Dissociatie". Dat is de natuurlijke vijand van iedere goede therapeut. ( Net zoals ontstekingsreacties de natuurlijke vijand zijn voor artsen ). EMDR heeft alle kenmerken van dissociatie.
@markmark4298
@markmark4298 3 ай бұрын
@@mverdon7457 Het is nogal respectloos naar de cliënt toe. Zhij heeft iets vreselijks meegemaakt. En de hulpverlener gaat 'aan de slag' met klikjes of oogbewegingen. Lekker oppervlakkig.
@sdewijk6034
@sdewijk6034 3 ай бұрын
@@mverdon7457 Misschien moet je op W ikipedia eens lezen over het verschijnsel "Dissociatie". Dat is de natuurlijke vijand van iedere goede therapeut. ( Net zoals ontstekingsreacties de natuurlijke vijand zijn voor artsen ). EMDR heeft alle kenmerken van dissociatie.
@hdw5831
@hdw5831 3 ай бұрын
Bedankt voor de mooie uitleg van deze bijzondere behandelmethode. Even een kleine opmerking: volgens mij spreek je het woord 'desensitization' niet goed uit. Je slaat een lettergreep over.
@kevinvanschie87
@kevinvanschie87 3 ай бұрын
Je hebt helemaal gelijk! Misschien toch wat spanning waardoor ik een lettergreep inslik ;)
@MultiTipsie
@MultiTipsie 3 ай бұрын
Ik heb een multi-trauma problematiek. Voor de concrete trauma's ben ik 2 weken intern bij een traumacentrum geweest. Voor mij werkte het heel gooed, maar tegelijkertijd wel heel afhankelijk van de therapeut die ik kreeg per keer! Zowel voor de exposure als de EMDR zelf. DIngen die ik al tig jaar bij mij droeg kwamen eruit en na slechts een paar keer de EMDR voelde ik de emoties letterlijk verdwijnen! Alsof ik mij altijd had aangesteld!! In mijn geval had ik de lichtjes, trillingen in mijn handen en piepjes in mijn oren. Dus drie soorten sensorische prikkels tegelijkertijd. Ook de kleur van de lichtjes en de snelheid maakte voor mij verschil. Nu moet ik nog steeds voor niet concrete trauma's geholpen worden maar weet niet hoe ik een passende psycholoog kan krijgen waar ik een klik mee kan hebben. Als dat er niet is werkt het helemaal niet voor mij namelijk! Ik ben twee sessies uitgelopen omdat de therapeut zich enorm dominant en ongeduldig gedroeg! En ook vooral niet luisterde naar mij! Gewoonweg een routineklusje leek het en ik moest gewoon het riedeltje afwerken wat hij mij aangaf! Dus voor de therapeuten die dit zien....Dat is ongeveer het schadelijkste wat je kan doen en helpt je patient nog niet misschien! Als je die instelling hebt kan je beter een ander vak kiezen want ben je niet geschikt! Emotionele empathie (als in tegenstelling tot cognitieve empathie) is wel de hoofdeigenschap die je moet bezitten om mensen goed te begeleiden! En geduld! Ik weet het. Ik ben "slechts" een patiënt en ook nog een van duizenden, maar dat is mijn ervaring en hetzelfde gold voor de meeste andere deelnemers die bij mij intern zaten! Ik hoop dat ik nu iig een paar mensen geholpen heb hiermee! 🙏🙏🙏
@uwvadertje
@uwvadertje 3 ай бұрын
EMDR heeft toch te maken met de vagus nerve? Of nee vgm heeft die oogbeweging juist te maken met je amygdala.
@SimonWillig
@SimonWillig 3 ай бұрын
Leuk hoor, moeilijke woorden. Maar wat wil je zeggen?
@DivineLogos
@DivineLogos 3 ай бұрын
Oogbewegingen kalmeren inderdaad de amygdala en vagus zenuw. Dit is o.a. waarom EMDR helpt om trauma bewust door te maken wat zorgt voor genezing. Trauma wilt gezien worden, het gaat pas weg tot het is gezien.
@NokiaTablet-pl7vt
@NokiaTablet-pl7vt 3 ай бұрын
Gewoon ff shaken. Net zoals met een etch n sketch😂
@roberto8998
@roberto8998 3 ай бұрын
Waarom een bruine hand????? Alle reclame is al bruin…
@VanegeEsperanto
@VanegeEsperanto 3 ай бұрын
Volgens een meta-analyse (Mendes et al., 2008), waarbij 23 klinische proeven op een rijtje werden gezet, is cognitieve gedragstherapie wat effectiever dan EMDR bij de behandeling van PTSS. ____ EMDR mag de prullenbak ik, wat mij betreft.
@HGZie
@HGZie 3 ай бұрын
@@VanegeEsperanto oké en?
@arnoldmeulen
@arnoldmeulen 3 ай бұрын
Het ligt er ook aan wat de spanning precies is. Een nare herinnering die vanzelf terugkomt of alleen geactiveerd wordt in bepaalde situaties die terugkomen. Ook kan het aan drugs gerelateerd zijn. Stel je neemt een middel in waar je heel claustrofobisch van wordt. In een overvolle bus zie je het niet meer zitten en je wordt heel angstig. Dan kan de herinnering de volgende keer geactiveerd worden wanneer je weer een bus in gaat of de herinnering wordt zich voortdurend herhaald. Dat zijn dus ook verschillende situaties.
@UniversiteitvanNL
@UniversiteitvanNL 3 ай бұрын
Hoi, we hebben je punt voorgelegd aan de wetenschapper. Kevin zegt er het volgende over: ,,Ik heb even gekeken naar de resultaten van deze analyse en specifiek de vergelijking CBT vs EMDR. De auteurs schrijven: “Two studies were included in this comparison [25, 34], both in the completer analysis. There were 54 participants, 23 in the CBT group and 31 in the EMDR group.”. Dat zijn erg weinig deelnemers voor deze vergelijking, eigenlijk te weinig om echt harde uitspraken te doen. Stel dat de steekproef veel groter was en hetzelfde effect werd gevonden, dan kunnen er nog steeds redenen zijn om EMDR als therapie te blijven aanbieden (zeker wanneer deze het beter doet dan bijv. een wachtlijstgroep). Er kunnen bijvoorbeeld verschillen zijn in voorkeuren van de patiënt (in CGT zit vaak een grote huiswerkcomponent die niet iedereen wil doen; EMDR heeft dat niet); er kunnen praktische overwegingen zijn (beschikbaarheid van behandelaren voor iedere therapievorm, de kosten, de duur). Daarbij is het ook zo dat de ene patiënt goed reageert op CGT en de ander op EMDR. Waarom dat is weten we nog niet."
@sdewijk6034
@sdewijk6034 3 ай бұрын
@@UniversiteitvanNL EMDR is een schadelijke methodiek. Op langere termijn veeg je je herinneringen nog dieper onder het vloerkleed. Het gaat in tegen alles wat in de psychologie bekend is over humane gesprekstherapie en freudiaanse inzichten. Nare herinneringen moet je serieus nemen en de machteloosheid en wreedheid die de cliënt heeft moeten ondergaan moeten gezamenlijk in een veilige en respectvolle omgeving worden doorgewerkt.
Kun je angst uitschakelen?
14:48
Universiteit van Nederland
Рет қаралды 83 М.
Bestaat helderziendheid?
15:06
Universiteit van Nederland
Рет қаралды 119 М.
Вопрос Ребром - Джиган
43:52
Gazgolder
Рет қаралды 3,8 МЛН
OCCUPIED #shortssprintbrasil
0:37
Natan por Aí
Рет қаралды 131 МЛН
«Жат бауыр» телехикаясы І 30 - бөлім | Соңғы бөлім
52:59
Qazaqstan TV / Қазақстан Ұлттық Арнасы
Рет қаралды 340 М.
Why you, too, will think differently about fillers in 10 years.
12:31
Universiteit van Nederland
Рет қаралды 31 М.
Wat veroorzaakt al die chaos in je hoofd?
15:42
Universiteit van Vlaanderen
Рет қаралды 152 М.
Ik was 6 dagen wakker | DANNY'S WERELD S1 #2 | VPRO
15:51
Danny Ghosen
Рет қаралды 1,1 МЛН
Simon Sinek's Advice Will Leave You SPEECHLESS 2.0 (MUST WATCH)
20:43
Alpha Leaders
Рет қаралды 2,2 МЛН
How to Remember Everything You Read
26:12
Justin Sung
Рет қаралды 2,5 МЛН
Kun je jouw stress-systeem resetten?
14:51
Universiteit van Nederland
Рет қаралды 131 М.